Osijek
OSJEČKI SAJAM ANTIKVITETA U ZNAKU USKRSA

Irac Colm O'Mahony: Ovo je impresivan sajam na kojem doista uživam!
Objavljeno 4. travnja, 2015.

Prohladno, ali ugodno proljetno prijepodne privuklo je velik broj posjetitelja, uglavnom Osječana, ali i gostiju našeg grada, u subotu na Trg Svetog Trojstva u Tvrđi.
Tamo je, kao i svake prve subote u mjesecu, održan tradiconalni Osječki sajam antikviteta, u organizaciji Glasa Slavonije, uz suorganizaciju gradske Turističke zajednice te pod pokroviteljstvom Grada Osijeka.


Među brojnim posjetiteljima sreli smo pravog znalca antikviteta. To je Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine: «Ciljano sam došao na sajam i pronašao pravi dragulj: diplomu Đakovčanina Franje Boehma, iz 1923. godine. Pogledao sam i stare fotografije Đakova i Đakovačke Breznice i stare značke». Naš sugovornik smatra da je Sajam antikviteta prepoznatljiv dio turističke ponude grada, ali je poznat i mnogo šire. Jer, ističe, u samo pola sata sreo je čak 15 Đakovčana.
Ovaj sajam bio je u znaku Uskrsa i uskrsnih blagdana, no svatko je na njemu mogao naći nešto za svoj ukus. Ovaj sajam je prepoznatljiv je i kao mjesto susreta prijatelja, ali i dragih ljudi koje dugo nismo vidjeli. Potvrđuju nam to Osječanke Danijela, koja je kupila prekrasan stari sat i njezina prijateljica Vesna. Naša sugrađanka Romana, redovita posjetiteljica sajma, pronašla je zanimljivu skulpturu zeca, koji na prvi pogleda izgleda kao da je od zlata, no ipak je riječ o mesingu.


Na ovaj sajam ne dolaze samo Osječani i Đakovčani, već i Irci! Naš sugovornik Colm O'Mahony sa suprugom Osječankom i djecom, živi u Hong Kongu, a o sajmu kaže: «Moja supruga više od mene voli stare stvari. No, ovaj je sajam impresivan i doista uživam. Prvi put sam tu,  uočio sam mnogo lokalnih proizvođača raznolikih proizvoda, tu je mnogo ljudi, ukratko: lijepo je i zanimljivo».
No, izlagači nisu bili zadovoljni kao posjetitelji. Očekivali su veći broj kupaca. «Svi se uglavnom raspituju za antikvitete, a rijetki su oni koji kupuju», kažu antikvari Kulić iz Osijeka. I ovaj put, točno u 11 sati, kod Turističkog informativnog centra počela je tradicionalna turistička šetnja Tvrđom, u organizaciji udruge turističkih vodiča Putovanja Slavonijom.

Vesna LATINOVIĆ

antikFANatik

SECESIJSKA KUTIJA ZA PISMA


Na Sajmu antikviteta ovaj smo puta izabrali dobro sačuvanu kutiju za pisma s početka 20. stoljeća. Kvadratno oblikovana kutija pod poklopcem čuva tri pretinca obložena ljubičastom svilenom tkaninom secesijski stiliziranih floralnih motiva i vijugavih vrpci. Vanjština kutije pravi je secesijski dragulj. Među vijugavim linijama mjestimično nadopunjenim skupinama kružnica naglasak je stavljen na metalni pozlaćeni ženski medaljon. Vrhunac su dva sjajna kamena na mjestu privjeska i ukosnice portretirane dame. Vijugave linije i obrubnici pozlaćeni su kao i sam medaljon na poklopcu. Na donjoj strani utisnut je i pozlaćeni natpis proizvođača "MARTON ALLAJOS CS. KIR. UDVARI SZÁLLITÓ“ koji je djelovao u nadaleko poznatoj Váci utci, najstrožem središtu Budimpešte.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike