Novosti
DOMOVINSKI RAT

Žrtvama seksualnog nasilja 100 tisuća kn jednokratno i 2500 kn svakoga mjeseca
Objavljeno 2. travnja, 2015.

Vezani članci

IZMEĐU DVIJE I TRI TISUĆE OSOBA U RATU JE SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO

Žrtvama silovanja 100.000 kuna jednokratno i 2500 kuna mjesečne naknade?

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Zakon o žrtvama seksualnog nasilja, koji u fokus stavlja žrtvu, te naglašava vojne, a ne civilne karakteristike počinitelja. Ovo je jedinstven zakon u regiji, a ovakva rješenja su rijetka i u svijetu, naglasila je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

- Nakon više od dvadeset godina od počinjenog seksualnog nasilja u Domovinskom ratu žrtve seksualnog nasilja, žene, ali i muškarci, konačno će dobiti pravo na tretiranje s poštovanjem i pravo na priznavanje patnje - rekla je Nađ.

Zakonom su propisane jednokratne novčane naknade za žrtve i njihove nasljednike, i to od 100.000 do 150.000 kuna za teži oblik seksualnog naslja, kao i mjesečna naknada od oko 2500 kuna. “Osim toga, izmijenjena je i odredba oko državljanstva što je uvjet za status žrtve. Propisano je državljanstvo RH kao uvjet za stranku u vrijeme podnošenje zahtjeva. Isključeni su pripadnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi iz ostvarivanja prava ovog zakona”, rekla je Nađ te istaknula da će sve troškove, obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje biti na teret proračuna.

Vlada je u proceduru poslala i izmjene Zakona o humanitarnoj pomoći prema kojima ćemo ubuduće točno znati tko prikuplja i kome odlazi novac iz humanitarnih akcija. Ministrica socijalne politike Milanka Opačić rekla je da konačno treba napraviti reda. “Prema novim smjernicama, svaka se humanitarna akcija treba prijaviti uredima državne uprave. Mislimo da je jako važno u ovom segmentu napraviti reda da bi ljudi točno znali novac kome daju, kuda odlazi i da budu u tome apsolutno sigurni. Ako se skuplja novac za liječenje određene bolesti, onda se novac koji je ostao na računu mora upotrijebiti za liječenje iste bolesti neke druge osobe, ne može se upotrijebiti za gradnju kuće ili za neku drugu svrhu”, rekla je Opačić. Zakonski prijedlog predviđa razvrstavanje humanitarnih akcija s obzirom na svrhu njihova organiziranja te uvođenje pripadajućeg vizualnog identiteta humanitarnih akcija (logotipa). Logotip bi značio da je organizator konkretne akcije ishodio potrebna rješenja, ali i da će se prikupljeni novac upotrijebiti upravo za svrhu za koju je prikupljan.(E.S./MS)

Obnova ZL Dubrovnik i prostor za Onkologiju u Zagrebu

Vlada je donijela i odluku o financiranju projekta "Razvoj Zračne luke Dubrovnik", ukupne procijenjene vrijednosti 220 milijuna eura, kojom omogućuje Upravi Zračne luke Dubrovnik sklapanje ugovora s izvođačima radova. Radovi bi, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, trebali početi u svibnju i lipnju i potrajati do 2019. godine. Vlada je donijela i odluku kojom se Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućava zakup poslovnog prostora u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice radi preseljenja Zavoda za hematologiju i onkologiju KDB-a Zagreb. Zavod za hematologiju i onkologiju preselit će se u 1194 metra četvorna u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice za cijenu od jedne kune mjesečno.

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece