Kultura
PREMIJERA U GRADSKOM KAZALIŠTU BELI MANASTIR

Annelies Frank bila je djevojčica bez sudbine?!
Objavljeno 31. ožujka, 2015.

Vezani članci

PREMIJERA, PREDSTAVA I IZLOŽBA 28. OŽUJKA

“Dnevnik Anne Frank“ - do sada najveći projekt belomanastirskoga kazališta

Židovska djevojčica Annelies Marie Frank, poznatija kao Anne suprotstavlja krhko iskustvo barbarskoj proizvoljnosti prošlosti. U najnovijoj premijeri Gradskog kazališta Beli Manastir “Dnevnik Anne Frank” naslovnu ulogu utjelovljuje 15-godišnja gimnazijalka Dunja Vlahek, kojoj je to 'uloga života', za koju se pripremala punih godinu dana i koju je svojim mladalačkim umijećem i glumačkim talentom snažno oživjela na sceni.

Dugo su vremena belomanastirski kazalištarci radili na režiji, dramaturgiji i svakom detalju, kako bi pokušali s one umjetničke strane pokazati svu tragediju - kaže Daniela Taslidžić Herman, ravnateljica kazališta.

Uz Dunju Vlahek glume i Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Biljana Marušić (Edith Frank), Maja Bosanac (Margot Frank), Maja Grujić u ulozi Miep Gies, Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Pels ), Ana-Marija Zorčec kao Auguste Van Pels i Nemanja Bukvić kao Peter Van Pels. Svjetlo i zvuk potpisuje Zoran Herman.

Cvetin Aničić, dramaturg, redatelj, scenograf i kostimograf projekta koji tematizira antisemitizam u vrijeme 2. svj. rata. Anna Frank, djevojčica izrazito zrela razmišljanja i nezamislive sudbine, junakinja je u svakom smislu, a njezina je priča ponudila jedinstveni uvid u život židovske obitelji prisiljene dugo vremena živjeti u skrovištu ne bi li sačuvala vlastiti tek goli život...

Multimedijalna predstava kombinira tekst dnevnika kao svojevrsnu dramu u živoj izvedbi glumica koje se alterniraju i 'dokumentacijske' isječke koji se svjetlosno proiciraju na sceni, uz naraciju redatelja Aničića. Ti fragmenti povijesnih dokumenata potresni su ma koliko ih puta čovjek vidio u različitim formama. Mlade glumice uspjele su postići gotovo hipnotički učinak na publiku jer proživljavaju sve što i likovi.

Iako velika, pozornica je dočarala intimnu atmosferu. Didaktični ton i generička formulacija okrunjuje ciljanu autentičnost, a osobnost unosi u predstavu intervenciju samoga efekta dramatskog tijeka koja se kroz metaforu završne scene velikog bijeloga goluba snažno ističe opravdavajući težinu koju im je nametnuo život.

Multimedijalna dvorana Centra za kulturu grada Belog Manastira bila je puna do posljednjeg mjesta, a nakon završne scene prolomio se frenetičan pljeska izvođačima, koji su oduševili, ali ujedno i rastužili gledatelje. Bila je to svečanost kazališta u kojem bezuvjetno moraju sudjelovati mladi.

Davorin TASLIDŽIĆ
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike