Mozaik
JEDINSTVENA ULIČNA MANIFESTACIJA

Dan ringlova: Stanari Reljkovićeve
i ove godine obilježili dan ulice
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Već petu godinu zaredom tako se okupljamo uz iće i piće...

Sunčan dan, ulica zatvorena za promet, umjesto automobila kolnikom, kao i na nogostupima, dominiraju stolice, stolovi, kotlići, ražnjevi i roštilji, djeca se igraju loptom, "vije" ili "školice", odrasli sjede i pričaju, s razglasa se čuje glazba...

Tako je jučer, na ovogodišnjem, već tradicionalnom Danu ringlova, bilo u Ulici Matije Reljkovića u Osijeku.

Kratka i mirna, jednosmjerna ulica, pomalo skrivena između Ulice Alojzija Stepinca i Zagrebačke, među Osječanima je postala poznata upravo po tom jednostavnom razlogu, koji se svodi na osmijeh, susjedsko druženje, uživanje u prirodi, hrani i piću. Posrijedi je, naime, jedinstvena ulična manifestacija kojom se praktički obilježava početak novog, toplijeg i ljepšeg godišnjeg doba.

- S dolaskom proljeća naša je ulica s drvoredima ringlova u punom cvatu, pa smo opet sazvali dobrosusjedsko druženje, na koje su dobrodošli svi. Već petu godinu zaredom tako se okupljamo uz iće i piće, pjesmu, igre za najmlađe, pa i poneko iznenađenje. Drago nam je što se odazvalo toliko gostiju iz drugih ulica i dijelova grada, a mi smo se potrudili biti dobri domaćini - kažu nam stanari "najdruželjubivije" ulice u najvećem slavonskom gradu.

Da je doista tako, potvrdili su nam mladići Marin i Ivan, koji su biciklima iz Retfale došli vidjeti što se događa.

- Prijatelj koji stanuje blizu pričao nam je da ovo organiziraju svake godine. Ovo je totalna fora, bilo bi dobro da ovo ima svako naselje - rekli su nam pijuckajući sok i pivo kojim su ih ponudili domaćini.

- Ideja za ovakvu manifestaciju postoji nekoliko desetaka godina, a otkako je u ulicu useljeno više mlađih obitelji, ona se provela u djelo. Jedino, nepisano, pravilo je da se sve organizira na ulici, nema zavlačenja u kuće ili dvorišta te se tako i susjedi druže - objasnio je Boris Peterka.

Tomislav LEVAK

OSMIJEH

SUSJEDSKO DRUŽENJE, UŽIVANJE U PRIRODI, HRANI I PIĆU...

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike