Novosti
MINISTAR LALOVAC OŠTRO O PRIJEDLOGU BANAKA ZA RJEŠENJE SLUČAJA FRANAK

“Država neće plaćati nečije ludosti, jer su se dečki s Wall Streeta zaigrali”
Objavljeno 28. ožujka, 2015.

Vezani članci

UDRUGA FRANAK PODSJEĆA POREZNE OBVEZNIKE:

U dužničko ropstvo dovele su nas banke i HNB

Ministar financija Boris Lalovac, kako prenosi HRT, u Splitu je, gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji 3. Economist EU - Southeast Europe Summit, kazao kako je zabrinjavajući prijedlog banaka da država otkupi stanove dužnika u švicarskim francima. Naglasio je kako banke “tu priču neće gledati”, te najavio nastavak pregovora o rješavanju slučaja franak.

Istaknuo je kako banke građanima moraju ponuditi socijalne modele, a da će ih država podržati kroz određene stimulacije, odnosno olakšice.

- Riječ je o socijalnom i društvenom problemu kojeg su izazvale banke i one ga moraju riješiti, a mi ćemo im pomoći. Da će država bankama otkupljivati stanove, dok su oni uzimali bonuse - tu priču neće gledati. Bankari, zaradili ste bonuse na njima i sada želite te građane izbaciti na cestu, a da država povećava javni dug i deficit, reže socijalna davanja i da ponovno država plaća nečije ludosti, preuzme dugove jer su se dečki s Wall Streeta zaigrali - izjavio je Lalovac.

Komentirajući za subotu najavljeni prosvjed Udruge Franak u Zagrebu, rekao je kako je to legitimno pravo građana da izraze svoje nezadovoljstvo.

U Udruzi Franak, koja sudjeluje u radnoj skupini, zajedno s predstavnicima banaka, HNB-a te ministarstava socijalne politike i mladih, pravosuđa i financija koja treba iznaći rješenje u slučaju franak, pozdravili su izjavu ministra Lalovca. Ivan Kontrec iz te udruge kazao nam je kako dijele mišljenje ministra da su se bankari doista “zaigrali”. Međutim, zabrinjavaju ih neke informacije iz medija, kako nam je kazao Kontrec, da bi ministra Lalovca u pregovorima u radnoj skupini navodno premijer Zoran Milanović zamijenio ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, jer želi ubrzati pregovore i donošenje konačnog rješenja slučaja s frankom.

- Smatramo da bi Vlada trebala prepustiti Lalovcu da odradi posao s pregovorima do kraja - kaže Kontrec. Spomenuo je i događaj u četvrtak u Saboru, kada je viceguverner Relja Martić napustio sabornicu dok su mu se zastupnici izravno obraćali. Kontrec je to nazvao dokazom koliko bankari drže do hrvatskih institucija, jer “ako im nije stalo do toga što kažu zastupnici koje je izabrao narod, kako će im biti stalo do bilo koga drugoga”.I.Mikulić

U UDRUZI FRANAK ZABRINUTI ODLASKOM ŽANE PEDIĆ

U Udruzi Franak zabrinuti su informacijom da je pomoćnica ministra financija Žana Pedić, koja je bila i glavni koordinator za pregovore o rješenju pitanja oko švicarskog franka, samo nekoliko dana prije završnog kruga pregovora napustila Ministarstvo i otišla raditi u Svjetsku banku. “Ovo nas navodi na zaključak kako sigurno nije radila u interesu naroda, nego u interesu banaka, jer je nagrađena ovim radnim mjestom”, kaže Kontrec.