Novosti
UDRUGA FRANAK PODSJEĆA POREZNE OBVEZNIKE:

U dužničko ropstvo dovele su nas banke i HNB
Objavljeno 11. ožujka, 2015.

Vezani članci

KORAK BLIŽE RJEŠENJU “SLUČAJA FRANAK”

Konačne prijedloge konverzije kredita izradit će banke i dužnici

Nakon što je u javnost puštena informacija o mogućem rješenju slučaja “Franak”, koji bi Vlada trebala pripremiti do kraja idućeg tjedna, udruga Franak objavila je priopćenje u kojemu ističe kako se dužnicima želi nametnuti krivnja da će zbog njihovih kredita teret preuzeti porezni obveznici. U udruzi Franak podsjećaju kako su za nastalu situaciju najodgovornije banke i Hrvatska narodna banka.

Prema neslužbenim najavama Vlada priprema rješenje prema kojemu bi se stambeni krediti u francima konvertirali u eure, dužnicima bi porasle kamate i izjednačile se s onima na eure, a anuiteti kredita bili bi na sadašnjoj razini. Banke bi dužnicima u francima trebale otpisati oko 4,5 milijardi kuna glavnice kredita, a taj bi gubitak pokrile banke i država. Banke bi pokrile 8-9 posto gubitka, a država 12-13 posto, ili oko tri milijarde kuna u deset godina.

“Svjedoci smo medijskog pritiska na dužnike s kreditima u švicarskim francima zato što žele izaći iz dužničkog ropstva u koje su ga dovele banke, HNB i sve vlade koje su do sada nijemo promatrale naš slučaj. U javnosti se želi nametnuti krivnja na leđa dužnika jer taj izlazak iz modernog ropstva 'moraju' platiti porezni obveznici. Dužnici koji imaju kredite s valutnom klauzulom CHF nisu odgovorni za dokazano neodgovorno, nesavjesno i nepošteno ponašanje banaka. Dužnici su isto tako i porezni obveznici, kao svi drugi građani Republike Hrvatske. Upravo zato udruga Franak zauzela je stav da se odgovornost mora podijeliti između banaka i HNB-a, koji su najveći krivci za plasiranje pokvarenog i opasnog proizvoda na financijsko tržište koji je za cilj imao samo ekstrazaradu banaka. Samo tražimo da banke vrate dio nepripadajuće ekstrazarade i da se odreknu buduće dobiti. Stoga dužnici kao porezni obveznici odbijaju da trošak konverzije u kune snosi bilo koji porezni obveznik ove države”, navode iz Udruge.I.Mikulić

Banke bi dužnicima u francima trebale otpisati oko 4,5 milijardi kuna glavnice kredita

Najčitanije iz rubrike