Osijek
TRIBINA U INDUSTRIJSKOJ

Korisne subvencije Fonda za zaštitu okoliša
Objavljeno 28. ožujka, 2015.
Za realizaciju natječaja Fonda predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako je već poznato, raspisao je javne pozive i natječaje kroz koje suvlasnici stambenih zgrada mogu ostvariti pravo na subvencije za obnovu svojih zgrada.

Stoga je ovaj segment bio u fokusu ovotjedna tribine “Četvrtkom u četvrti”. Kako smo već izvještavali, riječ je o seriji predavanja koje o aktualnostima vezanim uz življenje u višestambenim zgradama organizira Zavod za stanovanje. To je i razumljivo jer je riječ o najvećem upravitelju u Osijeku i trećem po veličini u Hrvatskoj. Bojan Bodražić, direktor Zavoda, slikovito to pojašnjava podatkom kako upravljaju zgradama u kojima živi “polovina Osijeka”. On je kao domaćin pozdravio nazočne, ovaj put bili su to predstavnici suvlasnika zgrada na području GČ-a Industrijska četvrt. Jedno je to od starijih osječkih naselja, pa ne čudi kako su se suvlasnici zanimali upravo za pogodnosti koje nudi javni poziv Fonda.

- Do kraja godine otvorena su tri javna poziva Fonda - onaj za sufinanciranje energetskog pregleda i energetsko certificiranje, potom javni poziv za izradu projektne dokumentacije te na posljetku za ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. Za realizaciju ovih natječaja u svakom slučaju predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade koji će mu pomoći u daljnjem postupku - rekla je Alena Flegar, koja je kao stručnjakinja za energetsku učinkovitost angažirana i u osječkom Udruženju stanara. Kod sufinanciranja energetskog pregleda, primjerice, ostvaruje se subvencija u iznosu od 40 posto, što znači da se cijena ovog pregleda može kretati oko 350 kuna po stanu.

Bodražić podsjeća kako gotovo sa svim građevinskim tvrtkama u Osijeku i okolini imaju potpisane ugovore o izvođenju radova, tako da ne bi trebalo biti problema oko izbora tvrtki za izvođenje radova.

- Jednako tako podsjećam kako s poslovnom bankom imamo sklopljen ugovor o kreditiranju, a Grad Osijek i Osječko-baranjska županija dodatno iz svojih sredstva sa po 1,5 posto svaki subvencioniraju kamate - podsjeća Bodražić.

Ove tribine Zavod organizira u suradnji s MUP-om, pa je tako i ovaj put bilo korisnih savjeta o samozaštitnom ponašanju građana s ciljem zaštite vlastite imovine.

Dario KUŠTRO
TJEDAN DANA PREDAHA

Nakon tri četvrtka i tri četvrti (Retfala, Gornji grad i Industrijska), slijedi tjedan predaha. Uzimajući u obzir preduskrsne blagdanske običaje sljedeći četvrtak neće biti tribine, tako da je iduće predavanje 9. travnja na Jugu II.

Možda ste propustili...

ARRIVA OBEŠTETILA UČENIKE

Zbog 6 sati čekanja odšteta od 50 eura

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike