Regija
USTANOVA OD AKCIJE – GRADSKA KNJIŽNICA VUKOVAR

“Dnevna soba grada” omiljena
Vukovarcima svih dobi
Objavljeno 27. ožujka, 2015.

VUKOVAR – Gradska knjižnica Vukovar je u 2014. godini organizirala 600-tinjak događanja, a godinu ranije bilo ih je 800, što je, kaže ravnateljica Vlatka Surma Szabo, GKVu smjestilo na važnu poziciju u knjižničarstvu Hrvatske.

– Pokrenute su mnog lijepe stvari, i dobrotvorne, mada je struka na prvom mjestu – reći će ravnateljica kojoj je 4-godišnji mandat počeo u ožujku 2012. Izvješće o radu ustanove kojoj je na čelu bit će početkom tjedna prezentirano i Gradskom vijeću. Surma Szabo kaže da ih je prepoznalo i Veleposlansto SAD-a pa je u GKVu otvoren peti u Hrvatskoj tzv. Američki kutak, koji je literaturom na engleskom jeziku i najnovijom tehnologijom privukao brojne korisnike. Posebno su ponosni na Likebook, sajam knjiga kakvog nema na potezu od Zagreba do Beograda, a kojim žele u knjižnicu prvenstveno privući mlade ljude i čine to već tri godine.

– Sugrađanima smo poklonili i Zelenu čitaonicu, uređeni kutak u središtu grada gdje se čita na otvorenom. Prepoznao je to i financirao Fond za zaštitu okoliša, a cilj nam je i naše ogranke, poput onog u Sotinu, učiniti posebnim, gdje smo nakon ratnog razaranja iz ’91. neuređeni okoliš uredili u igraonicu na otvorenom kroz prostor ekoknjižnice i IT učionice, a i taj su naš projekt prepoznali donatori – govori ravnateljica dodajući da je GKVu postala i mjestom susreta knjižničara, a nedavno je upravo Surma Szabo, koja se u Vukovar vratila živjeti unatoč ranjavanju ratne ’91. i činjenici da joj je otac kao hrvatski branitelj prošao pakao logora, imenovana predsjednicom Društva knjižničara Slavonije i Baranje.

– Volim reći da radim u rudniku i time se ponosim. Nije nam teško napraviti igraonice s djecom. Za najmlađe imamo i niz pogodnosti od besplatnih članstava, tzv. puzalice za najmlađe, literaturu, kreativne radionice, i sve to koristeći fond knjižnice, pa smo igraonicu, primjerice, uredili u negdašnjem skladištu – nabraja ravnateljica, a spomenut će i akciju razmjene školskih udžbenika po povoljnim cijenama.

Uz uobičajene akivnosti poput obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i slično, Vukovarci se u knjižnici nerijetko mogu družiti i s poznatim osobama poput Mani Gotovac, Aleksandra Stankovića, Hrvoja Šalkovića, Brune Šimleše ili domaćih Vladimira Bakarića i Shortyja....

– Ideja ima i doista smo prepoznati i od naših građana i od struke koja nas nerijetko navodi kao primjer dobre prakse – zaključit će ravnateljica nabrajanje aktivnosti, između ostalog i vrlo popularno računalno opismenjavanje umirovljenika, ustanove u središtu grada Vukovara, iz kojeg, kaže, ne želi otići nego “koračati naprijed” u interesu novih generacija.Sanja Butigan

Više od 120.000 knjiga

Inače, vukovarska Knjižnica je u svibnju 2001. uselila u svoje obnovljene prostore. Bilo je uništeno oko 40 posto knjižnog fonda, no sada je GKVu premašila brojku od 120.000 knjiga. “Cijenimo brojne donacije koje smo dobili, ali se i sami uključujemo u doniranje pa smo pomogli knjižnicama u županjskoj Posavini. Imamo izvrstan studijski odjel koji pomaže i studentima Veleučilišta Vukovar, a nabavili smo i kostur koji će itetako pomoći studentima u učenju anatomije”, navodi ravnateljica, koja će za Gradsku knjižnicu reći da je “dnevna soba grada”. Objašnjava taj izraz brojnim događanjima, čitaonicom dnevnog tiska koja se svakodnevno koristi, dok oko 3.200 članova svakodnevno bira naslove za čitanje.

Najčitanije iz rubrike