Regija
FARMI SALAŠ NOVAC IZ IPARD PROGRAMA

Proizvode mnogo i kvalitetno,
nikad se nisu prezaduživali,
a ulagali su prema prihodima
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Prvih 330 holstein junica Josip Dukmenić nabavio je 2004. iz Nizozemske

MARIJANCI - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potvrdila je da je nedavno obavila novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te da je Farmi Salaš d.o.o. iz Marijanaca isplaćena 687.501 kuna za ulaganje u rekonstrukciju skladišnih kapaciteta za stajski gnoj.

Tom investicijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna, za koju je drugu polovinu iznosa Farma Salaš dala iz vlastitih sredstava, ova se farma nastavila profilirati kao iznimno uspješna tvrtka za proizvodnju mlijeka i stoke za vlastitu reprodukciju i uzgoj junica, koja pritom ne zanemaruje ni jako važan segment - zaštitu okoliša. Na toj je farmi, naime, još 2011. godine, prema visokim EU standardima, riješeno pitanje spremnika za gnojnicu i njezino skladištenje, koje je Farma financirala vlastitim sredstvima u iznosu od 1,6 milijuna kuna, a najnovija je investicija samo nastavak njezina nastojanja u tom području.

Vlasnik i direktor tvrtke Josip Dukmenić, koji ju je osnovao prije 11 godina i koja danas ima 26 zaposlenih, jedan je od rijetkih domaćih poslodavaca koji može reći da, unatoč teškim i nestabilnim uvjetima poslovanja na hrvatskom tržištu, likvidnost svoje tvrtke nikada nije doveo u pitanje. Otkako je, 2004. godine, nabavio prvih 330 holstein junica iz Nizozemske, više nikada nije imao potrebe uvesti i kupiti ni jedno novo grlo, jer uz pomoć vlastite veterinarske službe sami rade na reprodukciji i uzgoju: žensku telad ostavljaju, a mušku prodaju s dva tjedna starosti. Zahvaljujući takvom načinu rada, na farmi je danas 600 uvjetnih grla, odnosno 800 grla ženske teladi. Na mužnji je svakodnevno oko 330 grla, a s proizvodnjom većom od 10.000 litara mlijeka godišnje po kravi na samome su hrvatskom vrhu. Već više od jednog desetljeća s ove se farme Vindiji svakodnevno plasira između 10.000 i 11.000 litara mlijeka vrhunske kvalitete, tako da im se godišnja proizvodnja mlijeka kreće oko 3,96 milijuna litara.

- Visoka proizvodnja i kvaliteta zapravo nas drže, nikada se nismo prezaduživali, a neprestana ulaganja u proizvodnju nastojali smo prije svega uravnotežiti s prihodima i mogućnostima - jednostavan je recept poslovanja farme Josipa Dukmenića, koja je prijašnjih godina iskoristila povrat kapitalnih ulaganja za nabavu mehanizacije, a sada se okreće novim izvorima (su)financiranja, odnosno prijavljivanju na natječaje fondova za razvoj i ulaganja, koji su poduzetnicima itekako potrebni.

- Oni su nam doista dobrodošli, no želim naglasiti da bi proces dobivanja sredstava preko EU fondova trebalo znatno pojednostaviti i ubrzati. Konkretno, na ovom smo projektu, s kojim smo prošli u svibnju 2014.i za koji nam je obavljena isplata u veljači 2015. godine, počeli raditi još u ljeto 2012., što je relativno dugo razdoblje za investitore - stava je Dukmenić.

Napominje kako su u cijelom procesu rigorozne kontrole prijeka potreba da bi se dobivena sredstva utrošila u skladu s planovima.

Lidija ANIČIĆ
Novo skladište za 6-mjesečno čuvanje stajnjaka na farmi

S najnovijim projektom rekonstrukcije skladišnih kapaciteta za stajski gnoj Farma Salaš dobila je novo skladište za šestomjesečno čuvanje stajnjaka na farmi, zajedno s dvije jame za cijeđenje na površini većoj od 5000 četvornih metara, u skladu s propisanom nitratnom direktivom. Tako se spriječilo da nitrati dođu u podzemne vode te se postigla znatno lakša manipulacija stajnjakom, zbog čega sve više vlasnika farmi i OPG-ova u Hrvatskoj poseže za takvim rješenjem u zbrinjavanju stajskog gnoja.

NA MUŽNJI JE SVAKODNEVNO OKO

330

grla

Uz pomoć vlastite

veterinarske službe sami rade na reprodukciji i uzgoju grla

GODIŠNJE SE NA FARMI PROIZVEDE OKO

3,96

milijuna litara mlijeka

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA POSEBNIH ODJELA OŠ “A. G. MATOŠ”

Učenici su pokazali što znaju i raznježili publiku

PREDSTAVI ĆE "SAMONATAPAJUĆI CVJETNJAK"

Trojac IOŠ-a Virovitica u finalu “Ideje godine”

Najčitanije iz rubrike