Novosti
VIOLIĆ PODNIJELA OSTAVKU PA JE PREMIJER RAZRIJEŠIO

Dok se HNS ne dogovori, Šipuš će biti v.d. ministra kulture
Objavljeno 25. ožujka, 2015.

Vezani članci

KRITERIJI ZA SMJENE POPUŠTALI S DUŽINOM MANDATA

Zlatar-Violić deveti je član Vlade koji ostaje bez funkcije

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) poslala je premijeru Zoranu Milanoviću pisanu ostavku, a nakon toga ju je on razriješio dužnosti. Podsjetimo, ministrica iz Vlade odlazi nakon što je državna revizija utvrdila nepravilnosti u trošenju novca u spomenutom ministarstvu u iznosu od 152 tisuće kuna.

Imenovanje novog ministra uslijedit će nakon što Milanović obavi konzultacije s koalicijskim partnerima. No, HNS još nije odabrao koga će predložiti za novog ministra, a Vesna Pusić, predsjednica stranke, u srijedu je potvrdila da će Berislav Šipuš biti v.d. dok ne odluče o nasljedniku Andree Zlatar Violić.

U pismu upućenom premijeru sada već bivša ministrica napisala je: “Prema nalazu državne revizije za 2013. godinu, u Ministarstvu kulture podizana su gotovinska sredstva korištenjem poslovne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj je način došlo do nepoštovanja Odluke o uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije, do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupan iznos sredstava. Želim naglasiti da u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena namjenski. Svi putni nalazi su zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja. Ministarstvo kulture prihvatilo je nalaz državne revizije, donijelo Uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i Uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji. Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju. Iako su ta dva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH. Poštovani predsjedniče Vlade RH, iskreno zahvaljujem na povjerenju koje ste mi ukazali imenovanjem na mjesto ministrice kulture. Posebno bih htjela naglasiti da sam ponosna na gotovo tri i pol godine zajedničkoga rada za vrijeme kojega su u području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti”, stoji u pismu.

Vesna Pusić rekla je kako je ostavka Andree Zlatar Violić posljedica neurednog poslovanja i nada se kako će se u budućnosti, ako dođe do takve situacije, i drugi ponašati kao i ona.

- Ne, nije bila krivi izbor, ona je jedan od najvećih stručnjaka za to područje, a ovo je jedna sasvim druga tema - rekla je Pusić i dodala: “Žao mi je da jedna takva osoba i prvoklasna stručnjakinja u području kulture ne vodi takav resor, a sve ostalo je sekundarno.” (E.S./MS)

NASLJEDNIK POZNAT DO PETKA?

“Ostavka u demokratskom svijetu dobar je demokratski standard za slučajeve kada bilo tko na dužnosti osjeća moralnu odgovornost”, rekao je Josip Leko, predsjednik Sabora, upitan za ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Leko je najavio da bi Sabor do petka mogao potvrditi novog ministra kulture.

Najčitanije iz rubrike