Novosti
NOVA PRAVILA IZBORA BOLNIČKIH ŠEFOVA

Varga kreće u veliku smjenu
svih šefova bolničkih odjela
Objavljeno 25. ožujka, 2015.
U bolnicama taj potez tumače kao smjenjivanje politički nepodobnog kadra

Vezani članci

KBC OSIJEK DOBIVA NOVOG SANACIJSKOG UPRAVITELJA

Četvrta smjena u samo četiri godine, novi šef bit će dr. Sven Kurbel

U Narodnim novinama od 18. ožujka objavljen je Pravilnik o dopuni Pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj općih i specijalnih bolnica, kao i Pravilnik o dopuni Pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova.

Glavna novina tih pravilnika je što će se svi predstojnici i pročelnici klinika i odjela u bolnicama birati na mandat od četiri godine, a moći će obnašati samo dva mandata, što drugim riječima znači da više neće postojati mogućnost doživotnih šefova određenih bolničkih odjela. Tako će sada svi predstojnici klinika, pročelnici zavoda i voditelji odjela u KBC-ima, kliničkim bolnicama, klinikama te općim i specijalnim bolnicama u idućih šest mjeseci proći postupak reizbora, a oni koji su na toj funkciji duže od osam godina morat će ustupiti mjesto drugima. I dok u bolnicama taj potez već tumače kao postavljanje politički podobnog kadra, koji neće pružati otpor u provedbi zdravstvene reforme ili Vargina masterplana, koji predviđa bitne promjene u funkcioniranju bolničkog sustava, ministar je jučer u Osijeku oštro demantirao takvo tumačenje novih pravilnika.

- Pravilnik je vrlo jasan i vrlo kratak, s hrvatskim izričajem. Tumačenje je netko izmislio kada je to povezao sa smjenama šefova klinika. Tri su stvari nabrojene u tom pravilniku, a prvo i osnovno je ograničavanje mandata unutar radnog vijeka same osobe. Drugo je ograničavanje na dva četverogodišnja mandata, što je u skladu s demokratskim tekovinama Republike Hrvatske. Naime, ograničen je mandat predsjednici države, Vladi RH, pa i svim dekanima i rektorima, i nema razloga da imamo vječne funkcije u sustavu zdravstva. Prema tome, iščitavanje čistki iza toga ne stoji. Ono što stoji je da hoćemo kontinuirano imati na raspolaganju kadar koji radi prema stručnosti i svojim kompetencijama - komentirao je situaciju Varga.

No podsjetimo kako je ministar Siniša Varga još u siječnju smijenio sve sanacijske upravitelje hrvatskih KBC-ova i na njihova mjesta imenovao nove ljude.

Nefreteta Z. EBERHARD
POJEDINI ŠEFOVI NA ČELU KLINIKA KBC-a OSIJEK JOŠ OD 2002.

Konkretno, u Kliničkom bolničkom centru Osijek novi pravilnik, između ostalog, mogao bi privesti kraju šefovsku poziciju predstojnika Odjela za internu medicinu, prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, koji je na tom mjestu od 2002., predstojnice Klinike za neurologiju, prof. dr. sc. Silvije Butković Soldo, pročelnika Odjela za onkologiju, prof. dr. sc. Damira Gugića, ali i predstojnika Klinike za neurokirurgiju, prim. dr. sc. Brune Splavskog, koji je na čelu te klinike također još od 2002. godine.

Predstojnici i pročelnici klinika i odjela birat će se na četiri godine, najviše na dva mandata

Najčitanije iz rubrike