Novosti
KBC OSIJEK DOBIVA NOVOG SANACIJSKOG UPRAVITELJA

Četvrta smjena u samo četiri godine, novi šef bit će dr. Sven Kurbel
Objavljeno 21. siječnja, 2015.
- U zadanim uvjetima bilo je iznimno teško raditi - kaže smijenjeni Saša Lamza

Vezani članci

DO KRAJA TJEDNA:

Ministar smjenjuje ravnatelja KBC-a Osijek

Sutra bi na zatvorenoj sjednici Vlade trebao biti potvrđen prijedlog ministra zdravlja Siniše Varge o smjeni pet sanacijskih upravitelja kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, pa tako među njima i sanacijskog upravitelja KBC-a Osijek Saše Lamze.

Bit će ovo četvrta promjena na čelu osječke bolnice u samo četiri godine, a Saša Lamza je na ovu dužnost stupio u kolovozu 2013., i to nakon što je dotadašnji sanacijski upravitelj, prof. dr. sc. Jozo Kristek zatražio razrješenje s te dužnosti.

Inače, Lamza je na ovu dužnost došao kao 36-godišnji ekonomist koji je u KBC stigao još 2011. godine kao SDP-ova garnitura, a tada je postavljen na mjesto pomoćnika ravnatelja za financijske poslove. S obzirom na činjenicu da se istovremeno mijenjaju sanacijski upravitelji svih KBC-ova, bez obzira na poslovanje, Lamza ne drži da je osobno skrivio svoju smjenu.

– Zašto mijenja sanacijske upravitelje treba pitati samog ministra. Smatram kako je u zadanim uvjetima bilo iznimno teško raditi s ovako ograničenim sredstvima i stalnim promjenama od kolektivnih ugovora do referenduma o outsourcingu. Kada sam 2011. došao u KBC Osijek, bolnica je bila u golemim dugovima s financijskim manjkom od 300 milijuna kuna i ovrhama od HEP-a do dobavljača lijekova. Odmah smo smanjili troškove, a već 2012. završili u plusu zbog sanacije. Godine 2013. postao sam sanacijski upravitelj, a već u rujnu je započeo štrajk liječnika. Prošlu je godinu osječku bolnicu obilježilo obnavljanje opreme i otvaranje Hitnog prijma. Iako još uvijek nemamo gotov završni račun, već je sada vidljivo da smo 2014. završili s malim minusom. No treba znati da 90 posto naših prihoda ide na plaće, a HZZO je u 2013. smanjio cijene naših usluga za 40 posto, te nam uveo limite. Tako je mjesečni limit za potrošnju 2012. bio 46 milijuna kuna, a mene je u 2013. i 2014. dočekao onaj od tek 37 milijuna kuna. Stoga je u ovim uvjetima uistinu bilo teško raditi - kaže Lamza, koji se sada vraća na mjesto pomoćnika ravnatelja za financije.

Prema prijedlogu ministra Siniše Vraga novi sanacijski upravitelj osječke bolnice trebao bi postati aktualni pomoćnik sanacijskog upravitelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, prof. dr. sc. Sven Kurbel, također član SDP-a. Ovaj 55-godišnji specijalist interne medicine i profesor na osječkom Medicinskom fakultetu postavljen je još 2012. za predsjednika Upravnog vijeća, a potom u sancijsku upravu. Riječ je o liječniku koji je do 2008. godine vodio Odjel za onkologiju i radioterapiju osječke bolnice, a nakon razilaženja u mišljenju s tadašnjim ravnateljem, prof. dr. sc. Željkom Vranješom napustio je osječku bolnicu i otišao u Polikliniku "Sunce", gdje je jedno vrijeme bio čak i na mjestu ravnatelja. Informaciju o imenovanju na mjesto sanacijskog upravitelja osječke bolnice sada nije želio komentirati.

– O tome za sada ne znam ništa. Tek kada dobijem službeni papir, možemo razgovarati o ovoj temi - bio je kratak prof. Kurbel.

Nefreteta Z. EBERHARD
Nova imena i u drugim hrvatskim KBC-ovima

Osim smjene u Osijeku, prema neslužbenim informacijama, KBC Zagreb trebao bi voditi Hrvoje Vrčić, dosadašnji pomoćnik sanacijskog upravitelja, na čelo KBC-a Sestara milosrdnica bit će postavljen Marko Duvnjak, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, KBC Split trebao bi voditi Vedran Ćorić, dosadašnji pomoćnik sanacijskog upravitelja.

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a