Novosti
RAZGOVOR: PREDSJEDNIK HRVATSKE ODVJETNIČKE KOMORE

Travaš: Samo zastupamo
svoje stranke, nisu odvjetnici
krivi za sve nevolje građana
Objavljeno 25. ožujka, 2015.

Vezani članci

HRVATSKA ODVJETNIČKA KOMORA OSUDILA UBOJSTVO KOLEGE

Odvjetnici nisu dovoljno zaštićeni, ovo je zločin protiv odvjetništva u cjelini

S predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore Robertom Travašem razgovarali smo o položaju i sigurnosti odvjetničke struke, dan nakon ubojstva odvjetnika Vlatka Vidakovića u Osijeku. Travaš je u ponedjeljak iznio podatak kako je od 1972. do sada ubijeno osam odvjetnika i jedna odvjetnička vježbenica, a da je od 1993. do danas napadnuto njih 15-ak.

Učestali napadi

Može li se govoriti o tome da je odvjetnicima ugrožena sigurnost?

- Apsolutno. Hrvatska odvjetnička komora već dulje vrijeme upozorava na učestale napade na odvjetnike i stoga traži da se to pitanje riješi kroz pojačanu kaznenopravnu zaštitu odvjetnika.

U kratkom razdoblju u Osijeku su se dogodila dva ubojstva odvjetnika i jedna otmica, što je doista zabrinjavajuće. Mislite li da postoje razlike u sigurnosti odvjetnika u odnosu na područja u kojima djeluju, s obzirom na, primjerice, posljedice rata?

- Mislim da ne možemo slučajeve u Osijeku povezati s posljedicama rata. Na žalost, dva slučaja u Osijeku završila su tragično, odnosno ubojstvima odvjetnika, no to se događalo i diljem Hrvatske, a najviše u Zagrebu.

Kako se braniti od toga?

- Bojim se da nema efikasne obrane od takvih napada. No mislim da je zadaća svih nas da educiramo naše građane kako odvjetnici nisu njihovi neprijatelji, naprotiv, oni su njihovi stručni pomagači u ostvarivanju prava svakog pojedinca. Ljudi ne smiju poistovjećivati odvjetnika s njegovom strankom. Nije vas tužio odvjetnik, nego netko tko je s vama u sporu. U medijima je uloga odvjetnika prikazana prilično iskrivljeno. U zadnje vrijeme odvjetnici su “glavni” krivci za nevolje onih građana koji trpe posljedice ovrha na njihovoj imovini. Građani moraju znati da odvjetnici kao zastupnici ovrhovoditelja, ovršne postupke ne pokreću prema vlastitoj volji, nego prema nalogu svoje stranke koja ima potraživanja prema ovršeniku kao dužniku. Osim toga odvjetnik pruža pravnu pomoć i drugoj strani, npr. ovršeniku, ili osobi koju treba deložirati, dakle i na toj strani odvjetnik pokušava i trudi se svojoj stranci omogućiti ostvarenje njenih prava.

Nedovoljno zaštićeni

Spomenuli ste vaš prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi odvjetnička služba dobila posebnu zaštitu. Što je točno u vašem prijedlogu? Možete to pojasniti?

- Komora već godinama upozorava da odvjetnici i odvjetnički vježbenici nisu dovoljno zaštićeni i da u tom smislu treba promijeniti kazneno zakonodavstvo. Petog ožujka Ministarstvu pravosuđa uputili smo prijedlog za dopunu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, jer je odvjetnička služba, koja je ustavna kategorija, služba takve prirode da mora imati i pojačanu kaznenopravnu zaštitu, a što je dokazao i ovaj tragični događaj. Prije svega tražimo da se ubojstvo odvjetnika i odvjetničkog vježbenika u obavljanju odvjetničke službe kvalificira kao teško ubojstvo. To se isto odnosi i na nanošenje tjelesnih ozljeda, prijetnju i prisilu, kao i protupravno oduzimanje slobode. Dakle, tražimo da takvi napadi, bez obzira na posljedicu, budu kvalificirani kao teži oblik osnovnog kaznenog djela. Prema našem saznanju Vlada, na žalost, nije prihvatila naš prijedlog, no još se nadamo da će saborski zastupnici u drugom čitanju tog zakona imati dovoljno vremena da predlože amandman koji će sadržavati prijedlog Odvjetničke komore. Hrvatsko odvjetništvo traži i očekuje od Sabora da zaštiti odvjetničku službu.

Igor MIKULIĆ
UŽASNI KOMENTARI NAKON UBOJSTVA

Tužno je i zabrinjavajuće da se u povodu tragičnog ubojstva odvjetnika Vidakovića na portalima pojavljuju komentari čitatelja i u povodu priopćenja Hrvatske odvjetničke komore, poput sljedećih: “... žao mi je svakog čovjeka koji umre nasilnom smrću, ali odvjetnika nimalo...”, “... osobno nikad ne bih radio kao odvjetnik jer mi nije ni na kraj pameti da branim kriminalca” ili “...ionako kažu da ih je previše”, “...jedan gulikoža manje”... Takvi komentari odobravaju pa čak i potiču, ili se u najmanju ruku ne protive i ne osuđuju napade, pa i ubojstva odvjetnika. Shvaćamo socijalne i druge frustracije naših sugrađana i uvjeravamo da odvjetnici nisu u nimalo boljem položaju od svih drugih građana. Odvjetnici nagrade za svoj rad naplaćuju od svojih stranaka, dakle građana i pravnih osoba u Hrvatskoj, i naravno da su ovisni o njihovoj ekonomskoj snazi, kaže Travaš.

PRIJETNJE, PODMETNUTI POŽARI...

Možete li iznijeti neke primjere napada na odvjetnike? Koliko je onih verbalnih s prijetnjama?

- Napadi na odvjetnike zaista su učestali. Vjerojatno ste vidjeli govor mržnje na portalima u komentarima čitatelja u povodu ubojstva kolege Vidakovića i priopćenja HOK-a. To izgleda kao poziv na javni linč odvjetnika. Verbalne prijetnje još su učestalije, možemo govoriti o gotovo svakodnevnoj pojavi, na žalost, takve prijetnje događaju se i u sudnicama. Osim ovakvih prijetnji i govora mržnje imamo dosta prijavljenih napada eksplozivnim napravama, fizičkih napada, uključujući i ranjavanja iz vatrenog oružja, podmetanja požara pred uredima, ili čak nedavno podmetanje požara u stanu jedne odvjetnice u Zagrebu, u kojem živi sama s maloljetnom kćerkom. Odvjetnica je zadobila opekline, a nju i kćerku spašavali su vatrogasci. Počinitelj još nije otkriven.

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

Najčitanije iz rubrike