Novosti
HRVATSKA ODVJETNIČKA KOMORA OSUDILA UBOJSTVO KOLEGE

Odvjetnici nisu dovoljno zaštićeni, ovo je zločin protiv odvjetništva u cjelini
Objavljeno 23. ožujka, 2015.

Hrvatska odvjetnička komora u povodu ubojstva svog kolege Vlatka Vidakovića, u ime svih hrvatskih odvjetnika u priopćenju za javnost izrazila je potresenost, ogorčenje i zgražanje nad tragičnom činjenicom da je još jedan odvjetnik stradao obavljajući svoju odvjetničku službu. Komora je izrazila i sućut obitelji pokojnog osječkog odvjetnika i nada se da će javnost “osuditi ovo podmuklo ubojstvo”.

“Počinjeni zločin nije samo zločin prema našem kolegi Vlatku Vidakoviću, prema njegovoj obitelji i kolegama, nego je i zločin prema odvjetništvu u cjelini. Hrvatska odvjetnička komora izražava duboku zabrinutost zbog već gotovo redovitih napada na odvjetnike u obavljanju njihove službe, od kojih su neki, na žalost, završili smrću odvjetnika. Sa žalošću i protestom moramo naglasiti da je ovo već osmi ubijeni odvjetnik u obavljanju odvjetničke službe od 1972. do danas, a od 1993. do danas teže je fizički napadnuto petnaest odvjetnika. Zabrinjavajuće je da većina napadača nikada nije otkrivena”, stoji u priopćenju HOK-a.

Dodaje se kako Hrvatska odvjetnička komora već godinama upozorava da odvjetnici i odvjetnički vježbenici nisu dovoljno zaštićeni i da u tom smislu treba promijeniti hrvatsko kazneno zakonodavstvo.

“Odvjetnici su zaštitnici prava pojedinaca i pravnog poretka i stoga zaslužuju da napadi na njih budu kvalificirani kao posebno kazneno djelo. Hrvatska odvjetnička komora u ožujku je Ministarstvu pravosuđa uputila prijedlog za dopunu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona jer je odvjetnička služba, koja je ustavna kategorija, služba takve prirode da mora imati i posebnu kazneno-pravnu zaštitu, a što je dokazao i ovaj tragični događaj. Prema našem saznanju, Vlada RH, na žalost, nije uzela u obzir ovaj naš prijedlog, no još uvijek se nadamo da će zastupnici Hrvatskog sabora u drugom čitanju tog zakona imati dovoljno vremena da predlože amandman koji će sadržavati prijedlog Hrvatske odvjetničke komore”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Robert Travaš, predsjednik HOK-a.(D.Pav.)

UBOJSTVA ODVJETNIKA

1972. ubijen je odvjetnik Josip Brbot

1977. ubijen je odvjetnik Josip Guberina

1989. ubijen je odvjetnik Boško Ojkić

1999. ubijena je odvjetnica Hajra Prohić

2002. ubijena je odvjetnica Marija Brnić Bljakaj

2006. ubijen je odvjetnik Hrvoje Lešić

2008. ubijena je odvjetnička vježbenica Ivana Hodak

2013. ubijen je odvjetnik Lujo Medvidović

2015. ubijen je odvjetnik Vlatko Vidaković

OZBILJNIJI I PRIJAVLJENI NAPADI NA ODVJETNIKE

1993. eksplozivnom napravom uništen je odvjetnički

ured splitskog odvjetnika Ivana Ožića

1993. u sudnici u Rijeci napadnut je i izudaran

odvjetnik Tomislav Sabljar

1995. postavljen je eksploziv ispred ureda

dubrovačke odvjetnice Branke Skanski-Ratković

1998. u sudnici je napadnut pulski odvjetnik Zvonimir Jurić

2000. nepoznate osobe pucale su i ranile

dubrovačkog odvjetnika Srđa Jakšića

2003. nepoznata osoba pucala je na zagrebačkog

odvjetnika Gorana Suića i teško ga ranila

2004. napadnut je splitski odvjetnik Josip Popadić

2007. napadnut je splitski odvjetnik Željko Lubina.

2009. napadnuti su u Splitu odvjetnik Edo Deković i

odvjetnički vježbenik Darijo Tarabarić

2011. eksplozivna naprava uništila automobil

splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića

2012. propucan automobil zagrebačkog odvjetnika Pere Lozice

2013. eksplozivna naprava uništila automobil

splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića

2014. podmetnut je požar u kojem je zagrebačka

odvjetnica Andrea Kožar zadobila teške opekline

2014. napadnuta je odvjetnica Vlatka Nadramija

UBOJSTVO LUJE MEDVIDOVIĆA

Vinkovčanin Roberto Rubić ubio je 4. siječnja 2013. godine poznatog osječkog odvjetnika Luju Medvidovića u njegovom uredu u Vukovarskoj ulici, u Osijeku. Rubić je nesretnom odvjetniku zadao čak 99 ubodnih i šest reznih rana. Za to je na osječkom Županijskom sudu u Osijeku osuđen na 35 godina zatvora, a za otmicu supruge i kćeri na po tri godine. Kazna je sjedinjena na 40 godina. Određeno mu je i obvezatno psihijatrijsko liječenje kao i obvezatno liječenje od alkohola. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu i osudio ga za ubojstvo na 30 godina zatvora, te na po godinu dana zatvora za otmicu supruge i kćeri. Kazna je sjedinjena na 31 godinu zatvora i obavezno psihijatrijsko liječenje.(S.L.)

Sudac Rašić: Ovo je tragedija

Anto Rašić, predsjednik osječkog Županijskog suda, nakon što smo tragediju Vlatka Vidakovića povezali s ubojstvom osječkog odvjetnika Luje Medvidovića, mišljenja je kako odvjetnici nisu dovoljno zaštićeni.

- Nije mi prihvatljivo da se stranke odlučuju na ovakve poteze, jer ako, a ne kažem da je i ovdje to slučaj, imaju određenih nezadovoljstva radom odvjetnika, postoje instance kojima se mogu žaliti, a ne odlučivati se na ubojstvo. U ime kolega sa Županijskog suda mogu reći da je ovo što se dogodilo tragedija.(D.Ku.)

Najčitanije iz rubrike