Kultura
PREDSTAVOM “SALOMA" OTVORENA SCENA OSJEČKIH STUDENATA

Studenti se nužno moraju izboriti za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva
Objavljeno 23. ožujka, 2015.
Sedam će se postojećih naslova izmjenjivati svake subote u 19 sati do srpnja

Vezani članci

SURADNJA OSJEČKE UMJETNIČKE AKADEMIJE I ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Večeras prva predstava S.O.S.-a

OSJEČKA UMJETNIČKA AKADEMIJA SUDJELOVALA U OBILJEŽAVANJU OBLJETNICE

Monokoreodrama Selme Mehić za kraj sjećanja na Miroslava Krležu

Predstavom “Saloma - rekvijem za mladog umjetnika” Miroslava Krleže, u izvedbi diplomantice Selme Mehić i asistenta Ivana Ćaćića, pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović, ustrojena je nova umjetnička komponenta - S.O.S. (Scena osječkih studenata).

Produkt je to višegodišnje suradnje Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta, točnije studenata 3. godine preddiplomskog studija Kulturalnog menadžmenta. Puna dvorana velikim je pljeskom ispratila sve aktere, posebice Selmu Mehić kojoj je ova monokoreodrama ujedno bila i diplomski rad na glumi.

- Ideja za osnivanjem nove kazališne scene u Osijeku postoji već godinama i dosad je bilo već nekoliko pokušaja koji se nisu održali dugo vremena. Kako su ispiti iz glavnih predmeta na Akademiji javni i često nema dovoljno mjesta za sve posjetitelje, studenti su odlučili pokrenuti novu scenu. Simboličan naziv Projekt S.O.S. aludira na nužnost i potrebu studenata da se izbore za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva. Već imamo sedam naslova koji će se izmjenjivati svake subote u 19 sati do srpnja, izuzev Velike subote uoči Uskrsa. Prvo će se igrati u ovom prostoru na Akademiji, a za mjesec dana i dolaskom toplijeg vremena planiramo se preseliti u Barutanu - ističe Katica Šubarić, asistentica na Odsjeku za kazališnu umjetnost.

Zadovoljna time što su se studenti obje ustanove konačno trgnuli i sami pokrenuli nešto također je i dekanica Akademije Helena Sablić Tomić, jer, ističe, “to je osnovni cilj rada nas nastavnika”. No nada da student neće ubrzo 'zaspati’ i da će se S.O.S. održati.

Na repertoaru će biti odabrani i najuspješniji ispiti koji su dosegnuli razinu kvalitetnih predstava i koji su sadržajem zanimljivi publici. Tako će se moći pogledati glumačke i lutkarske predstave, fizički teatar i kombinacije, a ulazak na predstave - koje će se oglašavati putem plakata, klasičnih medija, internetskih stranica obje ustanove i društvenih mreža - ne naplaćuje se, ali svi posjetitelji imat će priliku dati donaciju.

Tomislav LEVAK
Svjetski dan lutkarstva

Svake godine 21. ožujka diljem svijeta obilježava se Svjetski dan lutkarstva, a to čini i UAOS. Ove godine na više načina: plakatom na kojem na 25 jezika piše - Sretan Svjetski dan lutkarstva, čitanjem međunarodne i hrvatske poruke u svečanoj dvorani UAOS-a, te projekcijom prvog hrvatskog srednjometražnog lutkarskog filma “Jan putuje” autorice Katarine Arbanas, asistentice na Odsjeku za kazališnu umjetnost.

Možda ste propustili...

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

GUDAČKI ORKESTAR ZA KRAJ PREMIJERNOG CIKLUSA "COVID-19"

Oduševljena osječka publika nije puštala orkestar s pozornice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV PINTARIĆ, NOVI RAVNATELJ

Teško je nastaviti koracima Hajoša

2

ODGOĐENA MANIFESTACIJA U DRENOVCIMA

Novi termin 31. pjesničkih susreta 25. rujna

3

GLAZBENI PROGRAM 71. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Jurinićeva izvedba i očarana publika