Kultura
PREDSTAVOM “SALOMA" OTVORENA SCENA OSJEČKIH STUDENATA

Studenti se nužno moraju izboriti za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva
Objavljeno 23. ožujka, 2015.
Sedam će se postojećih naslova izmjenjivati svake subote u 19 sati do srpnja

Vezani članci

SURADNJA OSJEČKE UMJETNIČKE AKADEMIJE I ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Večeras prva predstava S.O.S.-a

OSJEČKA UMJETNIČKA AKADEMIJA SUDJELOVALA U OBILJEŽAVANJU OBLJETNICE

Monokoreodrama Selme Mehić za kraj sjećanja na Miroslava Krležu

Predstavom “Saloma - rekvijem za mladog umjetnika” Miroslava Krleže, u izvedbi diplomantice Selme Mehić i asistenta Ivana Ćaćića, pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović, ustrojena je nova umjetnička komponenta - S.O.S. (Scena osječkih studenata).

Produkt je to višegodišnje suradnje Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta, točnije studenata 3. godine preddiplomskog studija Kulturalnog menadžmenta. Puna dvorana velikim je pljeskom ispratila sve aktere, posebice Selmu Mehić kojoj je ova monokoreodrama ujedno bila i diplomski rad na glumi.

- Ideja za osnivanjem nove kazališne scene u Osijeku postoji već godinama i dosad je bilo već nekoliko pokušaja koji se nisu održali dugo vremena. Kako su ispiti iz glavnih predmeta na Akademiji javni i često nema dovoljno mjesta za sve posjetitelje, studenti su odlučili pokrenuti novu scenu. Simboličan naziv Projekt S.O.S. aludira na nužnost i potrebu studenata da se izbore za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva. Već imamo sedam naslova koji će se izmjenjivati svake subote u 19 sati do srpnja, izuzev Velike subote uoči Uskrsa. Prvo će se igrati u ovom prostoru na Akademiji, a za mjesec dana i dolaskom toplijeg vremena planiramo se preseliti u Barutanu - ističe Katica Šubarić, asistentica na Odsjeku za kazališnu umjetnost.

Zadovoljna time što su se studenti obje ustanove konačno trgnuli i sami pokrenuli nešto također je i dekanica Akademije Helena Sablić Tomić, jer, ističe, “to je osnovni cilj rada nas nastavnika”. No nada da student neće ubrzo 'zaspati’ i da će se S.O.S. održati.

Na repertoaru će biti odabrani i najuspješniji ispiti koji su dosegnuli razinu kvalitetnih predstava i koji su sadržajem zanimljivi publici. Tako će se moći pogledati glumačke i lutkarske predstave, fizički teatar i kombinacije, a ulazak na predstave - koje će se oglašavati putem plakata, klasičnih medija, internetskih stranica obje ustanove i društvenih mreža - ne naplaćuje se, ali svi posjetitelji imat će priliku dati donaciju.

Tomislav LEVAK
Svjetski dan lutkarstva

Svake godine 21. ožujka diljem svijeta obilježava se Svjetski dan lutkarstva, a to čini i UAOS. Ove godine na više načina: plakatom na kojem na 25 jezika piše - Sretan Svjetski dan lutkarstva, čitanjem međunarodne i hrvatske poruke u svečanoj dvorani UAOS-a, te projekcijom prvog hrvatskog srednjometražnog lutkarskog filma “Jan putuje” autorice Katarine Arbanas, asistentice na Odsjeku za kazališnu umjetnost.

Možda ste propustili...

DAMIR MAĐARIĆ, REDATELJ NOVE PREMIJERE DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA

Prenda baš i nisam plačljiv tip, pročitavši Sobrieov i Ruëlov tekst “Zašuti” sam se rasplakao

ZIJAH SOKOLOVIĆ GOSTUJE U SLAVONIJI

“Kobajagi donijela me roda” u Belišću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLOD VIŠEGODIŠNJEG RADA UGLEDAO SVJETLO DANA - 5. IZDANJE ŠKOLSKE GRAMATIKE

Sanda Ham: Znam da je moja gramatika među profesorima dobro prihvaćena!

2

10-METARSKI CRTEŽ JOSIPA KANIŽE U GALERIJI WALDINGER

Rad koji živost upija iz živosti prostora u koji je postavljen

3

IZLOŽBA U POVODU 500 GODINA REFORMACIJE

Izložen broš Friedricha Mudrog, koji je Luthera spasio od progona