Kultura
SURADNJA OSJEČKE UMJETNIČKE AKADEMIJE I ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Večeras prva predstava S.O.S.-a
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

OSIJEK – Današnji datum (21. ožujka), ujedno i prvi dan proljeća, mogao bi ostati upamćen kao povijesni na osječkoj kazališnoj i kulturnoj sceni, jer će višegodišnja suradnja Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku uroditi otvaranjem nove umjetničke komponente nazvane S.O.S. (Scena osječkih studenata).

"Prva predstava na repertoaru S.O.S.-a je Krležina 'Saloma - rekvijem za mladog umjetnika', u izvedbi Selme Mehić i Ivana Ćaćića, pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović. To je ujedno diplomski rad studentice Selme Mehić koja u svojoj monokoreodrami, inspiriranoj različitim inačicama Salome Miroslava Krleže isprepliće arhetipsko, ekspresionističko, salonsko i suvremeno djelovanje. Inače, Kazalište S.O.S. rezultat je suradnje Umjetničke akademije u Osijeku i studenata 3. godine preddiplomskog studija Kulturalnog menandžmenta Odjela za kulturologiju", ističe Katica Šubarić, asistentica na Odsjeku za kazališnu umjetnost. Predstava će biti izvedena u dvorani 1, kazališnog Odsjeka Akademije, a ulaz se ne naplaćuje.

"Ideja za osnivanjem nove kazališne scene u Osijeku postoji već godinama i dosad je bilo već nekoliko pokušaja koji se nisu održali dulje vremena. Osnivanjem Umjetničke akademije u Osijeku i otvaranjem studija glume i lutkarstva potreba studenata za što većom kazališnom praksom postala je nužna. Kako su ispiti iz glavnih predmeta na Akademiji javni i često nema dovoljno mjesta za sve posjetitelje, studenti su odlučili pokrenuti novu scenu. Simboličan naziv Projekt S.O.S. (Scena osječkih studenata) aludira na nužnost i potrebu studenata da se izbore za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva", poručuju s Odjela za kulturologiju. Na repertoaru će pak biti odabrani najuspješniji ispiti koji su dosegli razinu kvalitetnih predstava i koji su svojim sadržajem zanimljivi publici. Tako se mogu pogledati predstave koje su glumačke, lutkarske, fizički teatar i kombinacije svega toga, svake subote u 19 sati, u prostorijama Akademije. "Upravo tom raznolikošću želi se dokazati kvaliteta sadržaja koji se obrađuje na studiju glume i lutkarstva i pružiti publici novi kulturni sadržaj u Osijeku. Scena osječkih studenata posebna je i po tome što se ulaz na predstave ne naplaćuje, ali svi posjetitelji imat će priliku dati donaciju nakon pogledane predstave i na taj način pridonijeti razvitku i radu ovih mladih i talentiranih ljudi", dodaju organizatori i pozivaju sve zainteresirane da se odazovu i dođu na predstavu. T.Levak

I na Facebooku

Sve potrebne informacije o Projektu S.O.S. te cjelokupan program, može se pronaći na službenoj Facebook stranici kao i na plakatima i letcima koji će se nalaziti na frekventnim mjestima u gradu Osijeku. Pojedinačne najave predstava nalazit će se i na lokalnim i regionalnim portalima. Ulaz na sve predstave je besplatan.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA SLIKA DARKA ĐUROVIĆA

Pogled kroz dugu

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Raskošan program za 95 godina uspješnog rada

ŽIŽEKOVA "ANTIGONA" GOSTUJE U MODENI

I prije izvedbe izaziva veliko zanimanje talijanskih medija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana