Kultura
SURADNJA OSJEČKE UMJETNIČKE AKADEMIJE I ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Večeras prva predstava S.O.S.-a
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

OSIJEK – Današnji datum (21. ožujka), ujedno i prvi dan proljeća, mogao bi ostati upamćen kao povijesni na osječkoj kazališnoj i kulturnoj sceni, jer će višegodišnja suradnja Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku uroditi otvaranjem nove umjetničke komponente nazvane S.O.S. (Scena osječkih studenata).

"Prva predstava na repertoaru S.O.S.-a je Krležina 'Saloma - rekvijem za mladog umjetnika', u izvedbi Selme Mehić i Ivana Ćaćića, pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović. To je ujedno diplomski rad studentice Selme Mehić koja u svojoj monokoreodrami, inspiriranoj različitim inačicama Salome Miroslava Krleže isprepliće arhetipsko, ekspresionističko, salonsko i suvremeno djelovanje. Inače, Kazalište S.O.S. rezultat je suradnje Umjetničke akademije u Osijeku i studenata 3. godine preddiplomskog studija Kulturalnog menandžmenta Odjela za kulturologiju", ističe Katica Šubarić, asistentica na Odsjeku za kazališnu umjetnost. Predstava će biti izvedena u dvorani 1, kazališnog Odsjeka Akademije, a ulaz se ne naplaćuje.

"Ideja za osnivanjem nove kazališne scene u Osijeku postoji već godinama i dosad je bilo već nekoliko pokušaja koji se nisu održali dulje vremena. Osnivanjem Umjetničke akademije u Osijeku i otvaranjem studija glume i lutkarstva potreba studenata za što većom kazališnom praksom postala je nužna. Kako su ispiti iz glavnih predmeta na Akademiji javni i često nema dovoljno mjesta za sve posjetitelje, studenti su odlučili pokrenuti novu scenu. Simboličan naziv Projekt S.O.S. (Scena osječkih studenata) aludira na nužnost i potrebu studenata da se izbore za svoj prostor i stjecanje scenskog iskustva", poručuju s Odjela za kulturologiju. Na repertoaru će pak biti odabrani najuspješniji ispiti koji su dosegli razinu kvalitetnih predstava i koji su svojim sadržajem zanimljivi publici. Tako se mogu pogledati predstave koje su glumačke, lutkarske, fizički teatar i kombinacije svega toga, svake subote u 19 sati, u prostorijama Akademije. "Upravo tom raznolikošću želi se dokazati kvaliteta sadržaja koji se obrađuje na studiju glume i lutkarstva i pružiti publici novi kulturni sadržaj u Osijeku. Scena osječkih studenata posebna je i po tome što se ulaz na predstave ne naplaćuje, ali svi posjetitelji imat će priliku dati donaciju nakon pogledane predstave i na taj način pridonijeti razvitku i radu ovih mladih i talentiranih ljudi", dodaju organizatori i pozivaju sve zainteresirane da se odazovu i dođu na predstavu. T.Levak

I na Facebooku

Sve potrebne informacije o Projektu S.O.S. te cjelokupan program, može se pronaći na službenoj Facebook stranici kao i na plakatima i letcima koji će se nalaziti na frekventnim mjestima u gradu Osijeku. Pojedinačne najave predstava nalazit će se i na lokalnim i regionalnim portalima. Ulaz na sve predstave je besplatan.

Možda ste propustili...

NAGRADA ZA ULOGE S. FREUDA I C.S. LEWISA

U Kragujevcu Joakimov prsten Torjancu i Dijaku

PREMIJERA “ČEHOVLJEVE KAŠTANKE” U REŽIJI VJERE VIDOV

Priča o najvjernijem čovjekovu prijatelju za djecu i odrasle

IZLOŽBOM U GISKO-U POČELO OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE

Stjepan Tomaš usudio se sanjati i zapisati svoje snove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLOD VIŠEGODIŠNJEG RADA UGLEDAO SVJETLO DANA - 5. IZDANJE ŠKOLSKE GRAMATIKE

Sanda Ham: Znam da je moja gramatika među profesorima dobro prihvaćena!

2

10-METARSKI CRTEŽ JOSIPA KANIŽE U GALERIJI WALDINGER

Rad koji živost upija iz živosti prostora u koji je postavljen

3

IZLOŽBA U POVODU 500 GODINA REFORMACIJE

Izložen broš Friedricha Mudrog, koji je Luthera spasio od progona