Novosti
VRHOVNI SUD POTVRDIO

Sabi osam mjeseci zatvora i osam uvjetno
Objavljeno 13. ožujka, 2015.

Vezani članci

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA BIVŠEM VUKOVARSKOM GRADONAČELNIKU

Kriv je: Podmićivanje HDZ-ovih vijećnika Željka Sabu stajalo 16 mjeseci zatvora

Željka Sabu, bivšeg vukovarskog gradonačelnika, Vrhovni sud osudio je na osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjetno zbog nuđenja mita HDZ-ovim gradskim vijećnicima Mariji Budimir i Radivoju Đuriću za prelazak u SDP. Županijski sud u Osijeku u rujnu prošle godine nepravomoćno ga je osudio na bezuvjetnih 16 mjeseci zatvora. I to za svaku točku optužnice na po 10 mjeseci zatvora, sve zajedno na godinu i četiri mjeseca. Vrhovni sud odlučio je da pola kazne Sabo provede u zatvoru, a drugu polovinu, zbog svoje dobi, na slobodi pod uvjetom.

Vrhovni sud smatra da izrečena kazna sadrži dostatnu društvenu osudu te će jačati povjerenje građana u pravni poredak. Isto tako, ocjena je tog drugostupanjskog suda da, imajući na umu da je riječ o osobi zrele dobi, i bez izvršenja cijele kazne neće ubuduće činiti kaznena djela.

“Časni sude, nisam kriv”, odgovorio je na lanjskom suđenju na Županijskom sudu u Osijeku bivši vukovarski gradonačelnik na Uskokove optužbe da je nudio mito, no ni prvostupanjski ni drugostupanjski sud nisu se složili s njim.

Sabu se teretilo da je Mariji Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u trgovačkom društvu Borovo uz mjesečnu naknadu od 2000 kuna, kao i mjesto predsjednice Komisije za europske integracije u Vukovaru, te tako i isplatu naknada na ime dnevnice i pravo naknade za putovanja u inozemstvo. Prema drugoj točki optužnice Sabu se teretilo da je Radivoju Đuriću, kao predstavniku nacionalne manjine u Gradskom vijeću, preko supruge ponudio mjesto glavne sestre u vukovarskoj Općoj bolnici, a sinu Siniši Đuriću položaj direktora na Hrvatskom radiju Vukovar. Sve s ciljem da dvoje HDZ-ovih predstavnika prijeđu u SDP i osiguraju mu dovoljan broj glasova za konstituiranje Gradskoga vijeća Vukovara.S.Lacić

NIKAD NEĆU PRIZNATI

Nakon što je u rujnu prošle godine na Županijskom sudu u Osijeku bivši vukovarski gradonačelnik saslušao nepravomoćnu presudu, prokomentirao ju je riječima: “Nikad neću priznati ono što nisam učinio i, vjerujte mi, razmišljao sam o Anti Gotovini.” To je bila prva presuda radi pokušaja “kupovanja” vijećnika određena visokopozicioniranom političaru.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

Najčitanije iz rubrike