Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA BIVŠEM VUKOVARSKOM GRADONAČELNIKU

Kriv je: Podmićivanje HDZ-ovih vijećnika Željka Sabu stajalo 16 mjeseci zatvora
Objavljeno 3. rujna, 2014.
Tijekom izricanja presude razmišljao sam o Anti Gotovini, komentirao je Sabo

Vezani članci

ZAVRŠENO SUĐENJE BIVŠEM GRADONAČELNIKU VUKOVARA

Sabo: Mariji Budimir nisam nudio mito nego prelazak u SDP

SUDSKI PROCESI POLITIČARIMA

Sanader bez premca, Čobanković i Polančec odslužili, Vidošević čeka

Godina i četiri mjeseca - jedinstvena je kazna zatvora koju je jučer Županijski sud u Osijeku izrekao Željku Sabi, bivšem vukovarskom gradonačelniku i saborskom zastupniku SDP-a.

Sudsko vijeće proglasilo ga je krivim za nuđenje mita Mariji Budimir i Radivoju Đuriću, vjećnicima HDZ-a u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Sabo je optužen prema dvjema točkama optužnice, a pojedinačnu kaznu prema točkama u trajanju od po deset mjeseci, sudsko je vijeće preinačilo u bezuvjetnu kaznu u trajanju od ukupno 16 mjeseci. U hodniku osječkog Županijskog suda prije izricanja presude okupilo se desetak građana Vukovara i članova SDP-a, kao i Sabina obitelj, a odmah po izricanju i obrazloženju presude koju je izrekao predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban, Sabo je napustio sudnicu i kratko se obratio novinarima:

- Nikad neću priznati ono što nisam učinio i, vjerujte mi, razmišljao sam o Anti Gotovini - rekao je.

Prva točka optužnice Sabu je teretila da je kao vukovarski gradonačelnik nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća, 27. lipnja 2013. godine, Mariji Budimir s liste HDZ-a ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u trgovačkom društvu Borovo uz mjesečnu naknadu od 2000 kuna, kao i mjesto predsjednice Komisije za europske integracije u Vukovaru te tako i isplatu naknada na ime dnevnice i pravo naknade za putovanja u inozemstvo. Sve to Sabo je učinio, smatra sudsko vijeće, kako bi Budimir prešla u SDP, odnosno postala nezavisni vijećnik i potom glasala za prijedloge koalicije SDP-a te prihvaćanje prijedloga o proračunu.

Prema drugoj točki optužnice Sabo je u lipnju i srpnju 2013. godine nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća, Radivoju Đuriću, odabranom na lokalnim izborima s liste HDZ-a kao predstavnik nacionalne manjine u Gradskom vijeću, preko supruge ponudio mjesto glavne sestre u vukovarskoj Općoj bolnici, a sinu Siniši Đuriću položaj direktora na Hrvatskom radiju Vukovar, a sve za Đurićev glas u Gradskom vijeću. Ako Đurić ne bi postupio prema traženju, Sabo je, kako se navodi u optužnici, rekao kako će mu sin Siniša ostati bez posla na Hrvatskom radiju Vukovar, a koji je u vlasništvu Grada Vukovara.

Prema točkama optužnice izrečena mu je zatvorska kazna. Riječ je o prvoj presudi radi pokušaja "kupovanja" vijećnika iznesenoj visokopozicioniranoj osobi. Inače, Sabu sud obvezuje i na plaćanje troškova sudskog postupka u iznosu od 7005 kuna te 1000 kuna paušala.

DORH je zadovoljan izrečenom presudom. Tijekom kaznenog postupka mi smo dokazima predočavali činjenice da je optuženi počinio to kazneno djelo pa presuda za nas nije iznenađujuća - rekla je tužiteljica Zorka Fumić, zamjenica ravnatelja Uskoka i dodala: “No, uzme li se u obzir visina izrečene zatvorske kazne, a uz činjenicu da je počinio dva kaznena djela za koje je pojedinačno zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, vidjet ćemo hoćemo li se žaliti protiv presude ili ne. Pričekat ćemo pisani otpravak suda i vidjeti kojim se razlozima sudsko vijeće rukovodilo pri izricanju kazne u trajanju od godinu i četiri mjeseca”.

Marija MIHELIĆ

ANTO NOBILO, odvjetnik Željka Sabe

Ovo je prvo poluvrijeme, utakmica nije gotova

- Ovom presudom povrijeđen je zakon i pogrešno je utvrđeno činjenično stanje. Žalit ćemo se Vrhovnom sudu i iskreno se nadam da će u pisanom otpravku sud ostati kod izrečenog, jer već vidim pravne probleme s kojima će se Vrhovni sud suočiti prilikom rješavanja ove žalbe. Ovo je prvo poluvrijeme, utakmica nije gotova - poručio je Nobilo, dodajući da su u ovom predmetu granice kaznenog zakona neopravdano i suprotno pravilima struke rastegnute. Obrana je, podsjetimo, tvrdila da ni Budimir ni Đurić nisu bili vijećnici, budući da je pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća propao. Zakon jasno kaže, dodao je Nobilo, da se kazneno djelo koje se Sabi stavlja na teret može počiniti samo prema vijećniku u Gradskom vijeću.

REAKCIJE NA PRESUDU ŽELJKI SABI
 
Damir Barna
Pravedna presuda

- Mogu izraziti zadovoljstvo bez obzira na to što presuda nije pravomoćna. Dokazana je vjerodostojnost iskaza Budimir i Đurića. Donesena presuda je, prema mojem mišljenju, pravedna. A tom je presudom i razotkriven obrazac djelovanja i rada SDP-a, komentirao je Damir Barna, predsjednik vukovarskog HDZ-a.

Marija Budimir
Poruka u borbi protiv korupcije

- Mogu izraziti zadovoljstvo radom pravosuđa. Želim ujedno zahvaliti svojoj obitelji na potpori u ovih mučnih godinu dana, kao i svojim suradnicima. Ovo je poruka u borbi protiv korupcije jer, riječ je o prvoj takvoj presudi, da se neće tolerirati takav način političkog rada i pokušaji mijenjanja volje građana - kaže Marija Budimir, HDZ, zamjenica gradonačelnika Vukovara.

Goran Bošnjak
Sabo ima potporu SDP-a

- Bilo je vidljivo tijekom izricanja presude kada je došlo više članova SDP-a i građana Vukovara, da Sabo ima podršku i da vjeruju u njegovu nevinost. Nadam se da će Vrhovni sud, uzimajući u obzir sve okolnosti, utvrditi nevinost Željka Sabe. Ovo je nepravomoćna presuda, raspravljat ćemo na tijelima stranke o tome i statusu Sabe kao člana, ali ne vidim razloga da bi to utjecalo na njegovo članstvu u SDP-u. Uvjeren sam da tako misle svi članovi SDP-a - ističe Goran Bošnjak, predsjednik vukovarskog SDP-a.S.Butigan

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa