Crna kronika
AFERA GROBARI

Kovač: Tražimo DNK analizu
uzoraka s kostiju oduzetih
predmeta da se utvrde vlasnici
Objavljeno 13. ožujka, 2015.
Nagodila se S.Đ., nevjenčana supruga grobara S.D., koju se teretilo za prikrivanje

OSIJEK - Pripremno ročište u tzv. aferi “Grobari”, održano je jučer na Općinskom sudu Osijeku. Prihvaćena je jedna nagodba, dok će 14 grobara i nosača Ukopa svoju nevinost dokazivati u sudskom procesu koji je zakazan za kraj svibnja.

Radan Kovač, branitelj prvooptuženog B.P. (54), osporio je sve što se njegovom klijentu stavlja na teret, jer se u optužnici nigdje ne spominje ime oštećene osobe, kao ni vrijeme i mjesto gdje se kazneno djelo dogodilo, i traži DNK analizu.

- Od mog branjenika oduzet je određen broj stvari, pa predlažemo da se provede vještačenje analizom DNK uzoraka s kostiju oduzetih predmeta da bi se utvrdilo kome stvari pripadaju. Naime, mog branjenika i druge tereti se za krađu, a da bi se moglo govoriti o tom kaznenom djelu, prvo se mora utvrditi tko je oštećeni vlasnik - kazao je odvjetnik Radan Kovač. Kovač smatra kako teorija da stvari pokojnika pripadaju nasljednicima, nema uporište u pravnoj praksi. No, ako je tako, zna se s koja se tri osječka groblja zlatnina krala, pa tako onda postoje i nasljednici koji se mogu pozvati da daju krv na analizu. Sud se očitovao da će se o DNK analizi očitovati naknadno, ako to bude potrebno.

S tužiteljstvom jučer se nagodila i S.Đ., nevjenčana supruga grobara S.D., koju se teretilo za prikrivanje. Ona je zlatni nakit, zlatne zube i navlake koje je optuženi uzeo s pokojnika, prodavala institucijama za otkup zlata, te za to primila iznos od najmanje 13.900 kuna. Novac su potrošili za svakodnevne potrebe. Djevojku je branio osječki odvjetnik Antun Jakobović.

- Na temelju sporazuma stranaka moja klijentica osuđena je na godinu dana zatvora, odnosno kazna se neće izvršiti ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo - doznajemo od branitelja Jakobovića.

Na pripremnom ročištu obrana i optužba izložili su dokaze koje će izvoditi tijekom suđenja, a prve sudske rasprave zakazane su za 26. i 27. svibnja. Prvi dan dokaze će izvoditi optužba, a drugi dan obrana.

Optužnica je u ovom slučaju potvrđena tek iz trećeg pokušaja. Optužno vijeće Općinskog suda u Osijeku prvi put se sastalo u lipnju prošle godine i poslalo optužnicu na doradu. Od lipnja je saslušan predstavnik Ukopa, što je optužno vijeće u lipnju i zatražilo. On je, prema dostupnim informacijama, ustvrdio kako u vrijeme u kojem su nastala djela za koje se terete grobari i nosači nije bilo pravilnika koji bi pojasnio kamo s pronađenim predmetima. Isto tako, nije postojao ured za pronađene stvari gdje bi se one pohranile. Isto vijeće drugi put sastalo se krajem listopada i odgodilo odluku do početka studenoga.

Sandra LACIĆ
PLAĆALI ĆEVAPE, PIVO...

Optužnicom se grobare i nosače tereti da su u više navrata na osječkim grobljima prilikom kopanja i zatrpavanja grobova te preslagivanja posmrtnih ostataka, uzeli i zadržali veću količinu pronađenog zlatnog nakita i ostalih zlatnih predmeta. To je trajalo punih 20 godina, a novcem od prodanog zlata plaćali su oklade u kladionicama, bonove za mobitel, kupovali pivo, ćevape i cigarete.

Možda ste propustili...

POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Navijači divljali na igralištu

U ZAGREBAČKOM NASELJU PEŠČENICA

Eksplozijom do bankomata

Najčitanije iz rubrike