Novosti
KORAK BLIŽE RJEŠENJU “SLUČAJA FRANAK”

Konačne prijedloge konverzije kredita izradit će banke i dužnici
Objavljeno 10. ožujka, 2015.

Vezani članci

PREDSTAVNICI UDRUGE FRANAK SASTALI SE S GUVERNEROM HNB-A

Konverzija kredita iz franka u euro - najrealnije rješenje kreditno zaduženih?

Nakon jučerašnjeg sastanka radne skupine za rješenje problema s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskom franku, koju čine predstavnici Ministarstava financija, Hrvatske narodne banke, poslovnih banaka i Udruge Franak, jasno je da su razgovori krenuli prema sasvim konretnim prijedlozima rješenja.

- Iako se i dalje zalažemo za konverziju u kune, banke su ponudile konverziju u eure, što mi načelno ne prihvaćamo, ali možemo o tome razgovarati. Polazna osnova je svođenje glavnica na vrijednost kredita u eurima - rekao je Jurica Dobrinić iz Udruge Franak nakon sastanka. Pojasnio je kako se nije razgovaralo prema kojem bi se tečaju obavila konverzija. On drži da bi izjednačavanje glavnica značilo otpis dijela sadašnjeg kunskog duga. Valja podsjetiti kako je sličan stav prošloga tjedna iznio i ministar financija Boris Lalovac kada je, govoreći o mogućnosti konverzije kredita iz franka u euro, kazao: “Morat će biti određenog otpisa glavnice. Presjeći ćemo i stajati na strani građana - nećemo dopustiti da banke od dužnika uzmu ključeve stana, a da im oni i dalje otplaćuju kredit”.

I iz HNB-a prošloga su tjedna upućeni pozitivni signali da bi konverzija u euro bilo kompromisno rješenje koje bi se moglo provesti u djelo. Naime, guverner HNB-a Boris Vujčić ima stav da bi konverzija kredita u kune bila pogubna za hrvatsku monetarnu sigurnost, jer bi se tom konverzijom potrošile devizne rezerve zemlje. Međutim, takvu odluku mogu donijeti Vlada i Sabor, a HNB će ju, kazao je Vujčić predstavnicima Udruge Franak, tehnički provesti u djelo.

Sljedeći sastanak radne skupine trebao bi se održati za dva tjedna do kada bi banke i dužnici trebali pripremiti svoje konačne prijedloge rješenja. U Udruzi Franak napominju da još uvijek čekaju podatke iz HNB-a na temelju kojih će moći izraditi modele rješavanja problema i izračunati njihove učinke. Dobrinić je kazao kako će u Udruzi morati provesti i anketu među članovima o prihvatljivosti predloženih modela.I.Mikulić

Polazna osnova je svođenje glavnica na vrijednost kredita u eurima

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO

Milanović u Brčkom: BiH mora opstati kao država

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji

MINISTAR OBRANE IVAN ANUŠIĆ

Sabor nakon ljeta u HVU-u