Kultura
12. DANI PLESA POSVEĆENI MIJI ČORAK SLAVENSKOJ

Posebice veseli sudjelovanje sve više dječaka u plesnoj umjetnosti
Objavljeno 3. ožujka, 2015.

SLAVONSKI BROD - Dvanaestu godinu zaredom Slavonski Brod Danima plesa obilježava sjećanje na najveću hrvatsku balerinu Miju Čorak Slavensku, rođenu Brođanku, upisanu u svjetsku povijest baleta 20. stoljeća. Uz potporu Ministarstva kulture, Kazališno-koncertna dvorana glavni je nositelj niza zanimljivih programa, koji se ove godine održavaju od 20. veljače do 6. ožujka popularizirajući plesnu umjetnost, od klasičnog baletnog do suvremenog plesa. U prepunoj brodskoj dvorani prvog je dana predstavljen projekt “Korak”, smotra godišnjeg postignuća učenika osnovnih škola Brodsko-posavske županije u plesnom stvaralaštvu, koji je zakoračio u šestu godinu. Riječ je o projektu unaprjeđenja plesne kulture u osnovnim školama, s više plesnih izričaja koju su osmislili nastavnici entuzijasti za osmoškolce, a koji je pokrenula nastavnica Jasna Vujić u brodskoj OŠ “Bogoslav Šulek”, u cilju kvalitetnijeg bavljenja plesom u izvanškolskim aktivnostima. “Pilot-projekt tri godine poslije razvio se u međužupanijski, a Ministrastvo zananosti dalo je suglasnost za projekt 'Plesna kultura u osnovnim školama' dok je prošle godine Agencija za odgoj i obrazovanje odobrila program 'Izvannastavna aktivnost - ples i aerobika u osnovnoj školi'“, navodi Vujić, zadovoljna sve većim sudjelovanjem nastavnika u školama koji prepoznaju kvalitetu programa i pozitivan utjecaj na učenike. Ove je godine projekt upotpunjen školskim smotrama kreativnog plesa, plesne tehnike i slobodnog plesnog stila, školskim natjecanjima u aerobiku i kvizovima znanja.

“Želimo da nas sustav još više prepozna i da ta podrška bude čvrsta”, kaže plesna stručnjakinja Ivančica Janković iz zagrebačke škole Ane Maletić, koja od početka sudjeluje u projektu kreativnog i odgojnog pristupa, ponosna na entuzijazam mladih ljudi, posebice uključivanje dječaka u plesnu umjetnost.

Stotine osmoškolaca od Okučana do Vrpolja na pozornici su KKD-a pokazali svoje umijeće uz prevagu kreativnog plesa kao rezultata programa edukacije.

“Mogućnosti plesa su neizmjerne”, ističe Vujić, a napredovanje je očigledno, što potvrđuju i plesne stručnjakinje, profesorica Janković i Ilijana Lončar koje prepoznaju “Korak” kao pravi put da se među učenike osnovnih škola unese dašak stručnog rada u plesnoj umjetnosti. Da je projekt pun pogodak pokazuje i dosadašnje sudjelovanje tisuća učenika.

Za sedmogodišnju Ivu Dragičević iz OŠ “Đuro Pilar” ples znači veselje i sreću, a tri godine starija Helena Benko iz Čajkovaca obožava ples i rado bi postala balerina. Plesni projekt je iznimno dobro odjeknuo među Čajkovčanima, što svjedoči i učiteljica Dubravka Jamaković, koja se i sama zaljubila u plesnu čaroliju, a slična je situacija u svim ostalim sredinama. “Iz masovnosti školskih događanja cilj nam je doći do međužupanijske razine, a u 2016. očekujemo prvu državnu plesnu smotru”, naglašava Vujić.

Uz tmurnu realnost, ples i ove godine dva tjedna “gospodari” Brodom na Savi. Marija Radošević

BALET “ANA KARENJINA”

Ovogodišnji Dani plesa završavaju u petak, 6. ožujka posebnom plesnom poslasticom, baletnom predstavom “Ana Karenjina”. U koreografiji Lea Mujića i dramaturškoj prilagodbi Valentine Turcu, koji ujedno potpisuju glazbeni koncept predstave temeljen na biserima iz skladateljskog opusa Petra Iljiča Čajkovskog, plesat će Baletni ansambl zagrebačkog HNK.

Ove se godine obilježava 99. godina rođenja slavne plesačice iz Slavonskog Broda

LEPTIRIĆI I SLAVUJ

U nizu programa prvi su se tradicionalno predstavili Brodski leptirići, Studio za moderni i klasični ples, koji već 20 godina vodi Olga Andrusenko, a kroz koji je prošlo više od 2500 mališana, potvrđujući ljubav prema plesu. Osim Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege te Zagrepčana, Škole za balet i ritmiku te Podmladak studija za suvremeni ples, plesnom večeri posvećenoj 99. godišnjici rođenja Slavenske ljubitelji plesa uživali su u dječjoj plesnoj predstavi “Slavuj”, u plesnoj večeri zagrebačkih studenata Akademije dramske umjetnosti te plesnoj predstavi Pokret-ač, Studija za suvremeni ples.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike