Regija
POMOĆ BROJNIH HRVATSKIH GRAĐANA

U Gunju prvi hranu dovezao HSU, salezijanci poslali drva
Objavljeno 23. veljače, 2015.

GUNJA - Nedavne objave na TV-u da su mještani Gunje gladni, energično je opovrgnuo načelnik općine Hrvoje Lucić, ali i brojni Gunjanci na internet-stranicama. Poznato je da su, kada su uvjeti dopustili, u Gunji hranu dijelili Hrvatski Crveni križ, Caritas, općina, donatori i sponzori, a objed se u pučkoj kuhinji dijeli i danas, u Islamskom centru i prostoriji Caritasa kod crkve. Izvori su trenutno presahnuli u skladištu hrane Crvenog križa. Opet se Hrvatska digla da pomogne. U subotu je u skladište HCK-a u Gunji stigao kombi koji je dovezao donaciju hrane i potrepština, dar Hrvatske stranke umirovljenika, preko njihove županijske i općinske organizacije. Za tu donaciju pomogli su Marinko Lukenda, predsjednik županijskog, i Ivan Leporiz, predsjednik općinskog HSU-a. Dovezeni su pureći naresci, srdele, krumpir, tjestenina, riža, sol, brašno, ulje, šećer i mlijeko. Primopredaji je nazočio i načelnik općine Hrvoje Lucić, Luka Taragdžić, predsjednik Općinskog društva CK Gunja, i Marinko Lukenda.

- Donosimo donaciju nakon što smo na TV-u vidjeli prilog da u Gunji nema namirnica. U suglasnosti s našom središnjicom, odnosno predsjednikom Silvanom Hreljom, primili smo deset tisuća kuna da u njihovoj protuvrijednosti nabavimo kućanske potrepštine. HSU nije prvi put u Gunji, imamo 50-ak članova koji su 17. svibnja doživjeli poplavu pa im HSU pomaže mjesečnim bonom od 100 kuna, što će trajati do prosinca 2015. Bon mogu koristiti za kućne potrepštine u trgovinama Patričar. To je ukupno 60 tisuća kuna plus ovih deset tisuća kuna sada. Koristim priliku da pozovem i druge političare da pomognu Gunjancima - kazao je Marinko Lukenda.

- Drago mi je da je HSU VSŽ-a prvi donio donaciju, hvala im. Dijelimo koliko imamo i nadam se da će pomoć Gunjancima ubuduće dolaziti redovito - rekao je Luka Tarakdžić.

Na stadion Jadrana u Gunji stigao je pak ogrjev.

- Hrvatski salezijanski sabor Općini Gunja donirao je 450 prostornih metara ogrjevnog drva. Drva se dovoze iz okolice Daruvara, a prijevoznik je Šumarstvo Bijelić PZ Skočaj Đulavac, Općina Končanica. Prošlog je tjedna dovezeno 90 prostornih metara, a prijevoz je platio UNICEF. Ostatak, 360 prostornih metara, unatoč tome što su mnogi obećavali platiti - donirati prijevoz, nije dostavljen, nego će Općina Gunja iz svojih ionako skromnih sredstava platiti dovoz ogrjeva. Ovo je prvih 90 istovarenih (subota), a u sljedeća tri dana dovest će se 360 prostornih metara. Drva će biti podijeljena mještanima općine Gunja kojima je to sada najpotrebnije. Hrana nije ni blizu toga potrebna koliko ogrjev. Ostajem pri svom traženju da nam i Hrvatske šume doniraju drva, jer do sada nisu ni metra darovale, a ima i drugih koji su voljni donirati. Zahvaljujem im unaprijed, a posebno Hrvatskom salezijanskom saboru, koji je u pravo vrijeme znao što nam treba - rekao je načelnik Lucić.

U Gunji je 350 obitelji koje trebaju ogrjev, a do sada je podijeljeno 2300 prostornih metara. Stjepan Bogutovac

Još tvrtki u obnovi

Stručni timovi državne Uprave za obnovu i stambeno zbrinjavanje evidentirali su kućanstva radi dostave bijele tehnike i namještaja za obnovljene kuće. Po određenoj dinamici u sva sela stižu Končarovi kamioni natovareni bijelom tehnikom i iz Virovitice namještajem. Kućanstvima se dostavljaju hladnjak, električni štednjak ili peć na kruto gorivo, perilica rublja i uljni radijator. Od načelnika Lucića saznajemo da je kompletiran namještaj za 350 obitelji, a u dostavi bijele tehnike nije bilo zastoja. U srijedu dolazi ministrica Anka Mrak Taritaš, a razgovarat će se o obnovi. Kako kaže Lucić, Ministarstvo će angažirati još tvrtki na obnovi (sada ih je 20), pa bi, ako vrijeme posluži, tijekom rujna i listopada u Gunji gotovo sve moglo biti obnovljeno. Dodaje da je zima bila pogodna za građevinarstvo, tako da su tvrtke imale stanku samo za Božić i Novu godinu, a sada rade punim tempom.

AgrokorOVA donACIJA od pola milijuna kuna

Kako se navodi na internetskoj stranici Agrokor koncerna, Konzum, Jamnica, PIK Vrbovec i Zvijezda u prošli su petak dostavili 34 palete prehrambenih i higijenskih proizvoda, a Ledo je osigurao dvije tone zamrznutog povrća i ribe. Ukupna vrijednost donacije iznosi pola milijuna kuna. Donacija je dostavljena u skladište Crvenog križa u Županju, odakle će biti posdijeljena obiteljima u skladu s popisom Crvenog križa. Agrogor koncern donacije je slao i prošle godine (ukupne vrijednosti veće od šest milijuna kuna), a, kako navodi, nastavit će pomagati stradalom stanovništvu.

U Gunji je

350

obitelji koje trebaju ogrjev

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike