Kultura
HARMSIJEK NA SCENI OSJEČKOG HNK

Kovač: Nakon Svibenovih 10-satnih proba, moje trosatne glumcima izgledaju kao piknik!
Objavljeno 23. veljače, 2015.
Mario Rade (Harms) misli da će predstava biti pitka i duhovita jer i probe su vrlo opuštene

Vezani članci

REDATELJ I DRAMATURG, NESKRIVENI FAN DANIILA IVANOVIČA

Mario Kovač: Harms i ja dijelimo smisao za crni, iščašeni humor

Kada je do premijere preostalo manje od tjedan dana, a glavni je glumac već tjednima u gipsu, obično je vrijeme za – paniku! No, ne i u osječkom HNK-u, gdje dio glumačkog ansambla i autorska ekipa na čelu s redateljem (ali u ovom slučaju i dramaturgom) Marijom Kovačem užurbano završava “Harmsijek” Daniila Harmsa.

Ozlijeđeni je glumac s početka teksta Mario Rade, a desnu je nogu ozlijedio na rekreaciji. Probe se neometano odvijaju, a noga u gipsu izvrsno će se uklopiti u Kovačevu viziju kombinacije Harsma i Osijeka. Na ponudu da radi Harmsa, Kovač bi, kaže, pristao i na Mjesecu.

- Sjeo bih iste sekunde u raketu i otišao jer mi je Harms jedan od najdražih i najutjecajnijih autora. Prilika da ga radim u Osijeku, gradu prepunom raznih apsurda – društvenih, političkih i inih – samo je dodatni izazov. Očekujte nepredvidivo! – kaže kroz smijeh redatelj, napominjući da je do premijere ionako ostalo još čitavih – šest dana. Stigne se još svašta promijeniti, dodaje, a oni ionako sve rade “na impuls i instinkt”. Iako je u naslovu igra riječi Harmsa i Osijeka, izbjegavali su dnevnu politiku. Neće tu biti spominjana imena, ni toponimi jer Kovača ne zanima “jednodnevna stranačka politika”.

- Teme kojima se mi bavimo veće su od života! Govorimo o ljudskom identitetu, odabiru, vjeri, međuljudskim odnosima… svime što se podjednako može igrati i u Osijeku, Zagrebu, Ljubljani, Stockholmu ili na Kamčatki – kaže Kovač, koji je kao dramaturg nekoliko mjeseci ponovno iščitavao Harmsa i odlučio se za čitav niz priča, odlomaka drama, nedovršenih i/ili neobjavljenih djela koja uglavnom još nisu bila na pozornici, iako je Harms autor koji se relativno često, u valovima igra u našim teatrima. Nedavno je igran u Kerempuhu i riječkom HNK-u.

- Htio sam uzeti one priče koje se rijetko igraju ili gotovo nikada nisu bile na pozornici i od njih složiti kolaž, mišung svega i svačega, što podsjeća na apsurdnost naših života – pojašnjava redatelj, ističući da publiku očekuje kolaž različitih komedijskih tehnika – od stand upa do glume nijemog filma. No poigrali su se i vlastitim medijem – kazalištem.

- Posudili smo ponešto i od televizije, beskonačno komičnih emisija poput 'Krv nije voda', koje su svojom strukturom i formom komične same po sebi. Posuđivali smo od onoga što vidimo da se događa oko nas - nevjerojatnu duhovitost vječne emisije 'Nad Lipom 35', sljednika emisije 'Je l' me netko tražio?', koja je beskrajno duhovita, što vidimo po njezinoj gledanosti. Mi se zabavljamo radeći na predstavi, a ako se publika bude bar upola toliko zabavljala, znači da smo napravili jako dobar posao – kaže Kovač, kojemu je ekipa s kojom ovdje radi “mrak” pa gušta i sve je “kao u studentskim danima”.

- Napravili smo (ne)radnu atmosferu, ovisi s koje točke gledišta polazite. Mogu zahvaliti i mojem dragom kolegi Zlatku Svibenu, koji je poznat kao gonič robova pa nakon njegovih osamsatnih i desetsatnih proba, moje dvosatne i trosatne izgledaju glumcima kao piknik i zabava. Došao sam u pravom trenutku u HNK u Osijeku – kaže Kovač.

A da im je doista na probama kao na pikniku, slaže se i glumica Radoslava Mrkšić, koja se pojavljuje u tri uloge – Babica, Baka i Prodavačica, a nada se da će publika prepoznati njihov trud i rad.

- Nakon dugo vremena radim na predstavi, a imam dojam da ne radim, imam dovoljno vremena razmišljati o svemu što radim. Mislim da će gledatelji shvatiti zašto danas i ovdje radimo Harsma – kaže Radoslava Mrkšić.

Njezin kolega Mario Rade (ovaj put u ulozi Harmsa, Profesora, Abrama D. P.) misli da će predstava biti pitka i duhovita jer i probe su, kaže, vrlo opuštene.

- Redatelj se vrlo dobro pripremio i od početka imao jasnu viziju kako sve treba izgledati i likovno i redateljski. Harms je autor kojeg vole mladi i za njih je u određenoj mjeri i kultni pisac jer se bavi apsurdom, a kako taj apsurd odigrati, naš je posao. Sve su to realne situacije u koje je ubačen važan začin irealnoga i besmislenoga. Valjda se borio protiv života i egzistencije apsurdom – kaže Rade dodajući da je Mario Kovač izabrao koktel priča koje će biti duhovite i začudne.

- Ne treba očekivati previše scenske mašinerije u obliku bogatih i raskošnih kostima, scenografije - kaže glumac, dodajući kako se hendikep (ozljeda) u stvaralačkom procesu njemu nametnula kao moguća prednost, iz koje bi moglo proizaći nešto dobro za predstavu.

Glazbu za predstavu sklada(o je) Tomislav Babić, kostimografi/scenografi su bračni par Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić. Osim Marija i Radoslave, od subote ćemo u ovoj predstavi gledati i Aleksandra Bogdanovića, Duška Modrinića, Aljošu Čepla, Zorislava Štarka, Jelenu Perčin, Jasnu Odorčić, Mateu Grabić, Ivanu Gudelj, Petru B. Blašković i Zrinku Stilinović (inače šaptačica) te orkestar Opere.

Narcisa VEKIĆ

Kovač: Prilika da ga radim u Osijeku, gradu prepunom raznih apsurda – društvenih, političkih i inih – samo je dodatni izazov

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike