Regija
ĐAKOVO OD SADA POTPOMOGNUTO PODRUČJE

Građanima 3 milijuna
kn više povrata poreza
Objavljeno 20. veljače, 2015.
Kriterij za dobivanje potpore je standard ispod 75 posto prosjeka EU-a

ĐAKOVO - Među 65 gradova i općina koji bi prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju izgubili pravo na državnu novčanu potporu su i četiri iz Slavonije - Osijek, Vinkovci, Virovitica i Orahovica. S druge strane, među 100 gradova i općina koji će prvi put ostvariti to pravo čak su 43 slavonsko-baranjska grada i općine. Ukupni novčani iznos koji će se raspodijeliti na tih 100 općina i oko 150 starih koje će nastaviti dobivati potpore iznosi 1,1 milijardu kuna. Među potonjima je i Grad Đakovo, kao i svih devet okolnih općina. Drugim riječima, cijela Đakovština ulazi u “društvo” od države potpomognutih područja. Dosad su ta područja nazivana područjima od posebne državne skrbi i taj je status nosio određene benefite, a u slučaju Đakovštine u taj je krug, u treću skupinu, dosad ulazilo pet općina – Semeljci, Punitovci, Trnava, Levanjska Varoš i Satnica Đakovačka. Zbog uočenih manjkavosti kod kriterija za utvrđivanje ne/razvijenosti određenih područja, novi se zakon, Zakon o regionalnom razvoju, čini pravednijim od postojećeg rješenja. Kriterij za dobivanje državne potpore je da je grad ili općina ispod 75 posto standarda prosjeka Europske unije. Tako je Grad Đakovo po novom zakonskom rješenju sa 72,76 posto razvijenosti. Općina Strizivojna je sa 56,79, Viškovci s 56,43 posto, Gorjani s 54,94 posto i Općina Drenje s 44,55 posto hrvatskog razvojnog prosjeka.

Tragom zakona o potpomognutim područjima na aktualnom satu ovotjedne sjednice Gradskog vijeća za vijećničku govornicu izašao je Nikola Lelas (Hrvatski laburisti), zapitavši što novostečeni status donosi Đakovu. Gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) odgovorio mu je da po novome građani imaju pravo na osobni odbitak u visini od 2.700 kuna.

– Povećao se povrat poreza pa će on za građane biti između 14 i 15 milijuna kuna, što je za oko tri milijuna kuna više nego lani, kada je on bio 12 milijuna kuna. Grad Đakovo dobit će na to ime oko 5,3 milijuna kuna povrata - kaže Vinković.

I načelnik Općine Gorjani, Ivan Lović, podsjetio je ovih dana mještane te lokalne samouprave na od države potpomognuti status te ih pozvao da podnesu porezne prijave a kako bi ostvarili pravo na povrat poreza.

Suzana ŽUPAN
Dobit će 5,3, a dati 5 milijuna kuna

- Nema pomaka u Hrvatskoj bez prave fiskalne decentralizacije. Gradu Đakovu kroz povrat poreza treba pripasti oko 5,3 milijuna kuna, a mini poreznom reformom uzet će mu 5 milijuna tako da je to samo igra statistike, a Hrvatska može krenuti naprijed samo putem stvarne fiskalne decentralizacije - komentar je gradonačelnika Zorana Vinkovića na zakon o potpomognutim područjima.

PRVI PUT ĆE DRŽAVNU POTPORU DOBITI

43

slavonsko-baranjska grada i općine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike