Regija
NOVOJ ŠKOLI U PODCRKAVLJU NE NAZIRE SE KRAJ

Sportska dvorana pod krovom,
za školu novi izvođač radova
Objavljeno 13. veljače, 2015.
Podcrkavlje je među rijetkim mjestima s više rođenih nego umrlih

PODCRKAVLJE - U Podcrkavlju bi, prema svemu sudeći, uskoro mogli zapuhati dobri vjetrovi, bar kada je riječ o gradnji sportske dvorane i sporne nove škole. Iako gradnja, vrijedna 3,5 milijuna kuna, koju je sukladno s novim ugovorom od ljeta prošle godine preuzela vinkovačka tvrtka Watmont, kasni dvije godine, za dvoranu sve ide prema planu. Temelji su počeli nicati prošlog kolovoza, a dvorana bi trebala biti završena do srpnja ove godine, i to je, čini se, izgledno, pa bi učenici već sljedeću školsku godinu tjelovježbu i sportske aktivnosti mogli imati na pravom mjestu. Pokrivena i fasadom spojena, sa zgradom škole - čini jednu cjelinu, no kako sada stvari stoje, oba objekta neće biti dovršena istovremeno, iako su, u skladu s projektom, od početka međusobno povezana instalacijama.

Trakavica oko nove škole odavno je zamorila roditelje učenika, koji pokraj nove školske zgrade, čiji je završetak bio predviđen još prije dvije godine, putuju desetak kilometara u podvinjsku osmoljetku. Ni do danas nisu uspjeli doznati zbog čega su dva ministarstva, ono znanosti i ono regionalnog razvoja, počela graditi objekte odvojeno (u početku s istim izvođačem, tvrtkom Fenix), s međusobnom ovisnošću i različitom dinamikom - i zakomplicirali stvari do kraja. Izvođač radova je u međuvremenu zapao u teškoće, pa predstečajnu nagodbu i stečaj, a školu, u kojoj su djeca trebala pohađati sada već drugu školsku godinu, nije dovršio. Nešto se konačno ipak pomiče s mrtve točke.

Na uzastopne pozive načelnika podcrkavačke općine Tomislava Trtnja Ministarstvu znanosti, prije desetak dana održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva, izvođača radova, Županije i Općine. Sastanku se nisu odazvali samo projektant i predstavnik Grada Slavonskog Broda, koji je inače financirao izradu projektne dokumentacije za nove objekte. Pročelnik za financije resornog ministarstva, Petar Šokić, izvijestio je nazočne da Ministarstvo pokreće raskid ugovora s dosadašnjim izvođačem, Fenixom, nakon utvrđivanja obostrano prihvatljive vrijednosti izvedenih radova.

- Nakon što ugovor bude raskinut, kreće natječaj za novog izvođača - kaže Trtanj.

Zašto je toliko vremena bilo potrebno za raskid ugovora s tvrtkom koja očigledno nije posao dovršila, a novac je (više od šest milijuna kuna), priča se u kuloarima, potrošen - službeno se ne može doznati. U Ministarstvu znanosti skloni su razmišljanju da je školu potrebno završiti, no nije očekivati da je to moguće do početka sljedeće školske godine. Općina, koja je darovala zemljište za školu i dvoranu, spremna je u roku ispuniti svoje obveze i riješiti pitanje infrastrukture - cesta, trafostanica i vodovodna mreža.

- Novac je na računu, trafostanica je već projektirana, a sve će biti realizirano do kraja lipnja ove godine - potvrđuje načelnik navodeći kako će se za dva mjeseca održati sastanak s istim timom da bi se provjerila provedba dogovorenog.

Za dvjestotinjak učenika iz podcrkavačkog kraja nova velika škola (za oko 500 učenika) i sportska dvorana neprimjereno je velika, smatra gradonačelnik Mirko Duspara, držeći kako je neracionalno trošenje sredstava rezultat županijske politike, tj. HDZ-a, o mreži škola. No s produžavanjem osnovne škole na devet godina, o čemu se sve češće govori, škola bi imala i 250 učenika, a dobro bi došla i za predškolske aktivnosti, smatraju u Podcrkavlju, mjestu koje je rijetko pozitivan primjer većeg broja rođenih nego umrlih pa je očekivati da će i školu popuniti novi učenici.

Marija RADOŠEVIĆ
Grad: Pomogli smo koliko smo mogli

“Obveza Grada kao osnivača Područne škole u Podcrkavlju jest osigurati učenicima što bolje uvjete obrazovanja do dovršetka radova na gradnji novog školskog objekta. Upravo zato je Grad financirao radove na zamjeni krovišta školske zgrade, a oličene su i školske učionice te sanitarni čvor”, poručuju iz gradske uprave. Obavljeni su i radovi na uvođenju plinskog centralnog grijanja i postavljena nova stolarija, za što je Općina, prema načelnikovim riječima, izdvojila 190 tisuća kuna. “Kako bi se učenicima osigurali što bolji uvjeti obrazovanja, gradska uprava je ispunila i sve do sada zatraženo nalazom prosvjetne inspekcije. Da pitanje gradnje novog školskog objekta u Podcrkavlju nije u nadležnosti Grada, dodatno potvrđuje i najava Brodsko-posavske županije o osamostaljenju te škole, kojom bi u tom slučaju upravljala upravo Županija”, stoji u odgovoru gradske uprave na upit zbog čega se nisu odazvali zajedničkom sastanku čiji je cilj konačno “raspetljavanje” dugogodišnjeg gordijskog čvora.

Općina će u roku

ispuniti obveze i riješiti pitanje ceste, trafostanice i vodovodne mreže

Možda ste propustili...

OSNOVCI NAUČILI KAKO SE MOŽE ZABAVITI I BEZ NAPREDNIH TEHNOLOGIJA

220 učenika izdržalo tjedan dana bez ekrana

Najčitanije iz rubrike