Novosti
MANJA EPIDEMIJA - DOSAD 60 OBOLJELIH

Uz Zagreb i Rijeku, oboljelih od ospica ima i u Vinkovcima
Objavljeno 7. veljače, 2015.
Ključno je da liječnik koji sumnja na ospice prijavi slučaj epidemiologu

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad je na području Hrvatske zabilježeno više od 60 slučajeva oboljelih od ospica, a većina oboljelih nije bila cijepljena protiv te izrazito zarazne virusne bolesti.

Bolest je zabilježena u Zagrebu, Rijeci i Vinkovcima. Epidemiolozi HZJZ-a potvrdili su i da je u Zagrebu najveći broj oboljelih, njih približno 50, gdje je zabilježeno i nekoliko obiteljskih grupiranja bolesti, ponajprije u velikim obiteljima s visokim udjelom necijepljenih članova. U Rijeci i Vinkovcima zabilježeno je po jedno manje grupiranje koje nije unutar obitelji. Službeno se navodi i kako je velik broj oboljelih s ospicama najvjerojatnije došao iz BiH, Njemačke, Srbije i Slovenije, ili su se razboljeli putem kontakta jer nisu bili imuni, odnosno cijepljeni. Kada je riječ o situaciji u Vinkovcima, epidemiolog dr. Krešo Sokol, iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, jučer je rekao da ima nekoliko slučajeva koji se vežu uglavnom uz “uvoz” virusa, odnosno kontakt oboljelih s osobama iz susjednih država. Nekoliko slučajeva ima i na području grada Županje, ali zasad je riječ o sumnjama i bolest još nije dokazana, trenutačno se čekaju rezultati . “Nadamo se, s obzirom na to da imamo jako dobru procijepljenost na vukovarsko-srijemskom području, da bolesti neće biti u većem opsegu, iako je moguće očekivati još oboljelih”, izjavio je dr. Sokol.

- Kod dva potvrđena slučaja ospica u Vinkovcima riječ je o mlađim osobama, u srednjoškolskoj i malo starijoj dobi, i to iz necijepljene populacije. Oboljeli iz Vinkovaca nisu imali takvu kliničku sliku da bi bila potrebna njihova hospitalizacija, nije bilo komplikacija pa su ambulantno zbrinuti i upućeni na kućno liječenje - kazao je dr. Sokol.

U Zagrebu se kod četvero oboljelih razvila upala pluća, a jedan ima i upalu srednjeg uha kao komplikaciju bolesti. Ističe se i da je za sprječavanje širenja infekcije važno pravodobno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija, te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bi im se ponudila zaštita nakon izlaganja virusu. Ključno je da liječnik koji sumnja na ospice prijavi slučaj nadležnom epidemiologu. “Pod rizikom od ospica u ovoj aktualnoj epidemiji, koju još uvijek smatramo epidemijom manjih razmjera, sličnoj onoj 2008. godine, uglavnom su necijepljena djeca i necijepljene mlađe osobe”.

Sanja BUTIGAN
Vrlo zarazna virusna bolest

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja počinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom i kašljem s karakterističnom upalom sluznice usne šupljine. Trećeg ili četvrtog dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje četiri do pet dana, nakon čega se koža peruta. Virus ospica ima visoki stupanj patogenosti i zaraznosti pa postoji opasnost da se bolest proširi na osjetljive osobe, odnosno one koje nisu preboljele bolest, ili se nisu cijepile.

Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti