Novosti
AMBICIOZAN PLAN MINISTARSTVA RADA TREBA SMANJITI NEZAPOSLENOST

Mlađima od 30 godina država će ponuditi posao, vježbeništvo, obrazovanje...
Objavljeno 3. veljače, 2015.
Nakon fiskalnih olakšica za poslodavce, promjene u strukovnom obrazovanju

Vezani članci

MINISTAR MRSIĆ O MJERAMA ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

Uskoro će biti više radnih mjesta nego radne snage

Mogu li mjere osmišljene pod programom Garancija za mlade kojima će se osobama do 30 godina nakon završetka obrazovanja ili po prijavljivanju na Zavod za zapošljavanje u roku od četiri mjeseca ponuditi posao, vježbeništvo ili obrazovanje smanjiti nezaposlenost mladih i spriječiti iseljavanje?

Mirando Mrsić i njegovo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava su optimistični, a temelj za to vide u činjenici da su već dobili 15 milijuna eura iz fondova EU-a. U razdoblju do 2020. godine na raspolaganju će imati ukupno 132,5 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova, a uz sufinanciranje iz državnog proračuna ukupno mogu računati na 150 milijuna eura koje bi mladima trebale olakšati put do željenog posla. Polovina europskog novca stiže iz Europskoga socijalnog fonda i namijenjena je uspostavi strukturnih reformi i sustavima potpore, a druga polovina iz Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) te je usmjerena izravno na mlade tzv. NEET statusa - dakle one koji nisu ni u sustavu obrazovanja, niti su zaposleni, ali ni aktivno traže posao.

Reforme sustava

No, Garancija za mlade neće se ticati samo izgubljenih u sustavu nego znači i poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, potom fiskalnih olakšica za poslodavce koji zapošljavaju mlade i dugotrajno nezaposlene, kao i povećanja nekih naknada, a predviđene su i reforme u strukovnom obrazovanju te sustavu prekvalifikacija.

Od početka godine iznos naknade za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je narastao s trenutačnih 1600 na 2400 kuna.

No “garancija” nije samo dotok sredstava iz EU-a, kaže Mrsić. Naime, ove godine predložit će se promjene sustava strukovnog obrazovanja. Strukovne škole prestat će producirati kadrove koji se nakon završetka školovanja kod poslodavca moraju još dodatno obučavati za rad u realnom sektoru. “Bit će daleko više prakse nego teorije”, rekao je nedavno u Osijeku ministar Mrsić. Ne skriva kako bi sličan model - s praksom na zadnjoj godini, primjenjivala i kod visokog obrazovanja.

Bez birokracije

No, mjere Granacije trebale bi biti dodatan mamac za poduzetnike. To više jer jedna mjera ne isključuje drugu. Primjerice, ako poduzetnik ima pripravnika koji kod njega završava ciklus “rada bez zasnivanja radnog odnosa”, može ga nastavno zaposliti na neodređeno vrijeme. Za to će idućih pet godina biti oslobođen plaćanja bruto 2 doprinosa (iznos olakšice je 17,2 posto). Jednaka prava ostvaruje i poslodavac koji mladu osobu ima zaposlenu na određeno pa taj odnos preinači na neodređeno.

I za divno čudo, administracija ovdje ne komplicira, dovoljno je na jedinstvenom obrascu (JOOPD) naznačiti da ja zaposlenik korisnik ove mjere. Cilj je dakle potaknuti da mladi dobivanjem stalnog posla dobiju priliku zasnovati obitelj i rješavanja stambenog pitanja. Hrvatska ima ukupno pola milijuna mladih. Udio mladih do 30 godina među ukupnoj nezaposlenosti u državi je 40 posto, odnosno gotovo svaka druga nezaposlena osoba mlađa je od 30 godina. U zemljama Unije više nezaposlenih mladih od nas imaju tek dvije zemlje - Španjolska i Grčka.

Dario KUŠTRO
NEKE OD POTPORA
“Uz pola-pola do prvog posla“

- Potpora za zapošljavanje mladih osoba bez radnog staža: mali i srednji poslodavac dobiva 16,8 tisuća kuna ako zaposli radnika bez zanimanja, 22,8 tisuća za osobu sa SSS-om i 28,8 tisuća kuna za radnika s VSS-om.

„Pola-pola“

- Sufinanciranje poslodavaca koji zaposle dugotrajno nezaposlenu osobu: mali i srednji poslodavac dobiva 21 tisuću kuna za radnika bez zanimanja, 28 tisuća za osobu sa SSS-om i 35 tisuća za zapošljavanje osobe s VSS-om.

“Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“

- Potpora za samozapošljavanje mladih i kreativnih ljudi te nezaposlenih bez obzira na radni staž: subvencija 25 tisuća kuna.

ŠTO S GIMNAZIJALCIMA

Predlažu se promjene i s onim završenim gimnazijalcima koji nisu nastavili s visokim obrazovanjem. ”Gimnazijalac nije zanimanje”, rekao je Mrsić te dodao kako se razmišlja u smjeru da ih se pomogne u zapošljavanju, odnosno prekvalifikaciji. Završeni gimnazijalci čine 12 posto u strukturi nezaposlenih.

ADMINISTRACIJA

ne bi trebala predstavljati problem kao inače

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

Najčitanije iz rubrike