Osijek
ODABIR IMENA U 2014.

U Osijeku rođeni Santiago, Ragnar, Sharon i Kosjenka
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
Najpopularnije muško ime je Luka, a najpopularnije žensko Lucija

Odabir imena za dijete jedno je od najsloženijih pitanja prije no što mali čovjek dođe na svijet. I dok su neki roditelji jako maštoviti prilikom odabira imena koje će dijete nositi sa sobom cijeli svoj život, drugi se radije drže “starih”, prokušanih imena koje nose generacije Osječana.

Tako je bilo i u 2014. godini, kada je izbor imena, kako se vidi u podatcima Matičnog ureda Osijek, bio najčešće vrlo tradicionalan, ali u nekim slučajevima i vrlo originalan. Najčešće ime među dječacima bilo je Luka, dok su među djevojčicama najbrojnije Lucije. Dobro poznato i često ime Ivan na drugome je mjestu najčešćih muških imena, a slijede ga David, Filip, Matej, Jakov, Borna, Dominik, Šimun i Noa.

I dok je godinama jedno od najčešćih ženskih imena bilo ime Ivana, u 2014. godini to ime nije ni među prvih deset. Nakon Lucije, što je bilo najčešće ime, slijedi Lea, potom Iva pa Ana, Sara, Lana, Karla, Leona, Petra i Mia.

Oni roditelji koji su odlučili odustati od imena biblijskog podrijetla pa i od onih modernih, kratkih, promišljali su koje je ime dovoljno zvučno pa i poznato kako bi ga nadjenuli svojoj djeci. U Matici rođenih tako je upisan Selin, Joseph, Ragnar, Džemo, Deniro Christophere, Santiago i Sanjin. Od prošle godine u gradu Osijeku imamo i Esmeraldu, Esperancu pa čak i djevojčicu nazvanu po liku poznatog romana Ivane Brlić Mažuranić - Kosjenka! U Osijeku su lani rođene i Sharon, Bella i Marylin, ali i Ginevra i Sonia...

Zanimljivo je što se i ove godine ponovilo da su mali Osječani ime dobili i po aktualnim meksičkim, ali i domaćim sapunicama i humorističnim serijama, a između 2369 rođene djece popis njihovih imena doista je šarolik i zanimljiv.

Marija MIHELIĆ

2369

djece rođeno je u 2014. godini u Osijeku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike