Novosti
STUPIO NA SNAGU ZAKON KOJI JE ZAMRZNUO VRIJEDNOST ŠVICARSKE VALUTE

Rate u francima do konačnog
rješenja ostaju nepromijenjene
Objavljeno 26. siječnja, 2015.

Vezani članci

IZGLASANE IZMJENE ZAKONA O POTROŠAČKOM KREDITIRANJU

Rate kredita u švicarcu niže već od ponedjeljka

Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje je Sabor usvojio prošloga tjedna, jučerašnjom objavom u Narodnim novinama stupile su na snagu. Ovim zakonom za korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku zamrzava se tečaj te valute na 6,39 kuna, što će omogućiti građanima koji nisu platili svoju ratu kredita za siječanj da je do kraja mjeseca plate po tom utvrđenom tečaju, a ne po aktualnom.

Inače, jučer je na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od danas, srednji tečaj franka snižen za čak dva posto, na 7,69 kuna, čime se on gotovo izjednačio s eurom (7,68 kuna). No i dalje je vrijednost franka u odnosu na euro i, naravno, kunu izuzetno visoka. Prije nešto manje od dva tjedna u samo jednom danu, nakon ukidanja “obrane” Švicarske središnje banke, franku je u odnosu na kunu vrijednost porasla za čak 23 posto.

Kao svojevrsno ohrabrenje građanima zaduženima u francima, bar dok Vlada, HNB i banke ne nađu konačno rješenje ovoga dužničkog problema, mogle bi biti riječi austrijskog ministra financija Jörga Schellinga koji drži da se franak neće zadržati dulje vrijeme na ovako visokoj razini u odnosu na euro. “Ne vjerujem da će se franak zadržati na aktualnoj visokoj razini na dulji rok jer si Švicarska to ne može priuštiti. Izvoz previše poskupljuje, a turizam se smanjuje”, kazao je Schelling. I mnogi ugledni svjetski financijski stručnjaci govore kako je vrijednost franka precijenjena. Primjerice, bivši analitičar Goldman Sachsa Jim O'Neil, kako prenosi Večernji list, drži da je franak precijenjen za 40 posto te da bi realno trebao vrijediti manje od pet kuna. No, pitanje je hoće li franak doista i doći na tu razinu i hoće li hrvatski dužnici doživjeti takav tečaj.I.Mikulić

VLADA RAZMATRA MAĐARSKI MODEL

Premijer Zoran Milanović je u Estoniji komentirao i krizu sa švicarskim frankom kazavši kako Vlada razmatra konverzija kredita u kune po uzoru na mađarski model. Milanović je, prenosi N1, kazao kako je, srećom, hrvatski bankarski sustav bio dosta pouzdan. “Nikad nije bio izložen rizičnim zaduživanjima i ne postoji znak bankarske krize u Hrvatskoj. Nisu bili dovoljno oprezni kada su nudili jeftine kredite prije šest, sedam i osam godina. Banke će morati preuzeti trošak u ovom slučaju”, kazao je Milanović dodavši da je “čuvao municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama.” “Sada i one moraju sudjelovati u rješenju”, naglasio je.

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

Najčitanije iz rubrike