Novosti
IZGLASANE IZMJENE ZAKONA O POTROŠAČKOM KREDITIRANJU

Rate kredita u švicarcu
niže već od ponedjeljka
Objavljeno 23. siječnja, 2015.
Prihvaćen je i Vladin amandman prema kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima

Vezani članci

NAKON FIKSIRANJA TEČAJA ŠVICARCA RAZMIŠLJA SE I O DRUGIM MJERAMA

Vlada: Stambeni krediti nudit će se samo u kunama

Sabor je jučer izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna na godinu dana. Prihvaćen je i Vladin amandman prema kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosu i vrsti, pa i na kredite u švicarskim francima u iznosu većem od milijun kuna. Zakon je prihvaćen s 85 glasova za, jednim glasom protiv i jednim suzdržanim. U glasanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je odbijen njihov zahtjev da se Sabor izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama nađu trajno rješenje za švicarske franke, ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Zbog hitnosti ovaj zakon stupa na snagu na sam dan objave, a kako je potvrđeno iz Vlade, Zakon o potrošačkom kreditiranju bit će objavljen u Narodnim novinama već u ponedjeljak (26. siječnja). Zbog toga svi građani koji još nisu platili ratu kredita za siječanj mogu iskoristiti mogućnost da od ponedjeljka to učine po sniženom fiksnom tečaju.

Udruga Franak jučer se sastala s Borisom Vujčićem, guvernerom Hrvatske narodne banke, s kojim je razgovarala o svojim zahtjevima, odnosno, prema riječima Damira Šlogara iz te udruge, “o korištenju devizne klauzule CHF u kreditima, ali i drugim temama koje proizlaze iz aktualne situacije.”

Nakon sastanka, voditeljica udruge Franak Katarina Lucić rekla je da su od HNB-a dobili podatke koje su tražili i da će ih sada pomno proučiti. Objavljeno je i da zasad neće organizirati masovne prosvjede, a jučer su članovi diljem Hrvatske počeli paliti svijeće pred bankama “za žrtve svih kredita u Hrvatskoj.” (D.Ku./D.Pav.)

SLABLJENJE KUNE

Kuna je na jučer utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabjela prema svim značajnijim valutama, najviše prema dolaru, potom funti i franku. Srednji tečaj franka dostigao je iznos od 7,858895 kuna, što je za 22,9 posto više od tečaja franka od sredine prošlog tjedna. Srednji tečaj dolara iznosi 6,859918 kuna, što je njegova najviša razina od početka rujna 2003. godine. Uz rast za 0,16 % srednji tečaj eura na jučer utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od danas, prešao je razinu od 7,7 kuna i iznosi 7,706432 kune. Zadnji je put na razini od 7,71 kunu euro bio prije 11 godina.

Možda ste propustili...

GODIŠNJICA UBOJSTVA 12 REDARSTVENIKA

Dan kada je započeo rat u istočnoj Slavoniji