Novosti
NAKON FIKSIRANJA TEČAJA ŠVICARCA RAZMIŠLJA SE I O DRUGIM MJERAMA

Vlada: Stambeni krediti
nudit će se samo u kunama
Objavljeno 22. siječnja, 2015.
- To je nešto o čemu se trebalo razmišljati prije sedam, osam, devet godina - smatra premijer

Vezani članci

UDRUGA FRANAK OČEKUJE DUGOROČNO RJEŠENJE PROBLEMA

Troškovi konverzije mogli bi srušiti kunu

U vezi sa slanjem izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju u Sabor kojima se predlaže zamrzavanje tečaja švicarskog franka za korisnike stambenih kredita na 6,39 kuna na najduže godinu dana, premijer Zoran Milanović jučer je rekao kako smatra da je time riješen jedan dio problema.

Na početku jučerašnje sjednice Vlade Milanović je rekao kako se nada da će te izmjene Sabor u petak donijeti jednoglasno.

- Međutim, ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada, bez ulaženja u to tko je kriv i odgovoran što se dogodilo 2005. ili 2006. godine i zašto se ranije nije reagiralo - kazao je Milanović i dodao: “Hrvatska je u ovom trenutku jedna ili jedna od dvije-tri države u svijetu u kojoj postoji sindrom da ljudi imaju kredite kojima rate realno rastu, a vrijednost nekretnina koje su kupili realno pada. To nema nigdje. Vidjet ćemo što i s kreditima u eurima. To aktivno razmatramo.” Naglasio je da banke neće biti ugrožene, ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti.

Oporba o fiksiranju tečaja

Premijer je najavio i posebni zakon kojim će se regulirati da stambeni krediti budu u kunama.

- To je nešto o čemu se trebalo razmišljati prije sedam, osam, devet godina, ali su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljniji kredit, i onda to tako završi - kazao je predsjednik Vlade.

Na jučerašnoj saborskoj raspravi o Prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju zamjenik ministra financija Igor Rađenović ponovio je kako je riječ o privremenoj mjeri, kojom Vlada zatvara neurozu, strah i nesigurnost kod slabijeg u ugovornom odnosu, a to su korisnici kredita u švicarskim francima. Istaknuo je kako je Vladin cilj da zakon traje što kraće te dodao da bi trošak, ostane li zakon na snazi godinu dana, iznosio 400 milijuna kuna, a snosile bi ga financijske institucije.

- Vlada nije nesklona prijedlogu nekih banaka da se u obzir uzmu i određeni socijalni kriteriji, gdje bi se vidjelo je li kredit uzet za kupnju prve nekretnine u kojoj dužnik živi - rekao je Rađenović i iznio podatak kako se izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju odnose na gotovo 55 tisuća kreditnih partija, da je više od polovine tih kredita do 50 tisuća franaka, a 90 posto njih do 100 tisuća franaka. Najviše je kredita sklopljeno na razdoblje od sedam do 20 godina.

- Podršku predloženom zakonu HDZ će uvjetovati prihvaćanjem posebnog zaključka - rekao je saborski zastupnik te stranke Ivan Šuker, ali nije precizirao o čemu je zapravo riječ.

Odgovornost HNB-a

Zastupnica DC-a Vesna Škare Ožbolt upozorila je da je zakon protuustavan i, iako podržava pronalaženje rješenja, nije sigurna da je zakon najbolji mehanizam.

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić upitao je zašto Ustavni sud već četiri godine šuti o valutnoj kauzuli kritizirajući bivšeg i sadašnjeg guvernera Hrvatske narodne banke.

- Gospodin Rohatinski i gospodin Vujčić više su štete građanima donijeli upravo lošom politikom nego što je Domovinski rat, nego što je agresija na Hrvatsku. I to se danas vidi. Kakva je to država u kojoj se građani svaki dan plaše što će im se dogoditi ujutro - upitao je Vukšić.

HNB je optužio i laburist Dragutin Lesar rekavši da je “asistirao komercijalnim bankama da dovedu građane u dužničko ropstvo”.

- Ako je za održavanje javnog reda i mira odgovorna policija, HNB je odgovoran za devijacije na bankarskom tržištu. Banke moraju rizik svesti na minimum, a za toksične proizvode na financijskom tržištu odgovoran je isključivo HNB - rekao je i Goran Marić, zastupnik HDZ-a i upitao što će Vlada napraviti ako tečaj eura uskoro dosegne 8,60.

Dijana PAVLOVIĆ

MARTINA DALIĆ

nezavisna saborska zastupnica

Moguće smanjenje ponude stambenih kredita

Martina Dalić, nezavisna saborska zastupnica, rezervirana je prema Vladinoj ideji da se zakonom uredi da se stambeni krediti ubuduće dobivaju samo u kunama. "Administrativno ograničavanje mogućnosti u financijskom sustavu, uvođenje zabrana, osim nekih, naizgled politički pozitivnih poteza, ima i brojne negativne ekonomske posljedice, koje se, možda, ne vide odmah u prvom roku, ali kojih bi, oni koji vode državu i upravljaju njome, trebali biti svjesni", rekla je Dalić. Ona smatra kako bi se ograničavanjem mogućnosti bankama da daju stambene kredite samo u kunama smanjila i ponuda takvih kredita, jer “na pasivnoj strani, među depozitima, banke dominantno imaju eure”.

U BiH ZBOG ŠVICARCA MOGUĆI SOCIJALNI NEMIRI

Dužnici u BiH koji imaju kredit u švicarskim francima, njih 9800, kao i 40.000 članova njihovih obitelji, dovedeni su na rub bankrota nakon najnovijeg rasta švicarca, koji je trenutno izjednačen s eurom. Iz Udruženja “Švicarac” najavljuju pobunu, odnosno velike socijalne nemire ako nadležne institucije i odgovorne osobe u Bosni i Hercegovini ne poduzmu konkretne korake u rješavanju problema dužnika, piše sarajevski Dnevni avaz. Međutim, opću paniku koja je među njima zavladala nitko i ne pokušava ublažiti niti ponuditi bilo kakvo rješenje. Do sada se oglasio samo guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, koji je u pismu predstavnicima Udruženja “Švicarac” naveo da je svjestan posljedica koje će oni trpjeti zbog najnovije promjene tečaja švicarskog franka i da su u ovom trenutku u zaista teškoj poziciji.

POZIVI SRPSKOJ VLADI DA SLIJEDI potez zorana MILANOVIĆA

Odluka Vlade RH o fiksiranju tečaja švicarskog franka za srpske medije primjer je koji bi trebala slijediti i srpska vlada. Vijest agencije Tanjug o fiksiranju švicarskog franka na 6,39 kuna u razdoblju od godinu dana, srpski Blic prenio je uz nadnaslov “Još jedna lekcija iz komšiluka”. Blic prenosi i izjavu Zorana Bohačeka, predsjednika Hrvatskog udruženja banaka, koji je za TV N1 rekao da je premijer Milanović postupio suprotno dogovoru s bankama te da banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine.

KRIVNJU

ZA SADAŠNJU SITUACIJU SABORSKI ZASTUPNICI SVALJUJU NA HNB

Možda ste propustili...

DEFINIRANA SURADNJA U BUDUĆOJ VLASTI

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum

PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO

Milanović u Brčkom: BiH mora opstati kao država