Regija
TEČAJEVI U GUNJI, DRENOVCIMA I VRBANJI

Uporaba pesticida samo uz iskaznicu
Objavljeno 23. siječnja, 2015.

DRENOVCI – Savjetodavna će služba u Drenovcima, Vrbanji i Gunji provoditi izobrazbu o održivoj uporabi pesticida kroz trodnevne tečajeve, prema 15-satnom programu odobrenom od Ministarstva poljoprivrede. U skladu s odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida i Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, sve osobe koje pri obavljanju svoga rada dolaze u doticaj s pesticidima moraju završiti program izobrazbe. Cilj je upoznati polaznike s propisima i zakonskim odrednicama, zahtjevima, uvjetima i postupcima rukovanja pesticidima te postupcima u slučaju situacija opasnih za zdravlje ljudi, životinja ili okoliša. U sklopu izobrazbe polaznici dobivaju Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja. Prije početka tečaja moraju uplatiti iznos od 380 kuna, u što su uključene naknade za provedbu osnovne izobrazbe, za polaganje ispita i za izdavanje iskaznice.

Savjetodavna služba kao javna ustanova nije obveznik PDV-a pa se na navedene naknade PDV ne obračunava. Prema novome Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, od 26. studenoga 2015. uporaba pesticida se ograničava samo na profesionalne poljoprivrednike koji su završili osnovni tečaj za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja i koji će to moći dokazati iskaznicom Poljoprivredne savjetodavne službe. Iskaznicu će dobiti na osnovi potvrde o uspješno položenom ispitu u ovlaštenoj instituciji za provedbu izobrazbe. Pri prijavi za tečaj treba ponijeti svjedodžbu zadnje završene škole i OIB za popunjavanje prijavnice. Tečaj traje tri dana po pet školskih sati, a zadnji je sat pismeni ispit.

Prvi tečaj u Cvelferiji održat će se od 26. do 28. siječnja od 10 do 14.15 sati u dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci. Sljedeća je na redu Vrbanja od 2. do 4. veljače, a tečaj u Gunji planiran je za ožujak. Svi zainteresirani prijaviti se mogu u uredu Savjetodavne službe u Drenovcima, Vladimira Nazora 8, a sve potrebne informacije mogu dobiti i na telefon 032/862-804 ili na mobitel 091/4882-843.

Mnogi su poljoprivrednici do sada pesticide nekontrolirano, prekomjerno i nestručno primjenjivali na svojim njivama, u vinogradima i u voćnjacima. Najčešće je riječ o otrovima takozvane 3. kategorije, do njih se do sada dolazilo posve legalno u slobodnoj prodaji i bez identifikacije u poljoprivrednim apotekama. Sada će se tome stati nakraj. I uređaji, odnosno mehanizacija koju poljoprivredni proizvođači koriste pri prskanju morat će imati atest ovlaštene tvrtke koji će vrijediti tri godine, a prskalice će morati biti registrirane.M.Lešić Omerović

Pri prijavi za tečaj treba ponijeti svjedodžbu posljednje završene škole i OIB za popunjavanje prijavnice

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike