Novosti
MINISTARSTVO PRAVDE BIH UKINULO PRESUDU OSNIVAČU HDSSB-A

Glavaš nakon više od pet godina na slobodi
Objavljeno 20. siječnja, 2015.
- Vratit ću se u Hrvatsku na poziv suda - rekao je Glavaš

Vezani članci

BRANIMIR GLAVAŠ NAKON IZLASKA NA SLOBODU:

Čvrsto sam na zemlji, odlučan izdržati ono s čime se moram nositi

ODVJETNICI POSLALI PRIJEDLOG VRHOVNOM SUDU:

Nema nijednog razloga za pritvor

Nakon više od četiri godine koje je proveo u zatvorima Bosne i Hercegovine, osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš jučer je nekoliko minuta prije 13 sati pušten na slobodu iz mostarskog zatvora.

Jučer nešto poslije 11 sati u Kazneno-popravni zavod u Mostaru stigla je sudska odluka iz Sarajeva kojom je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ukinulo presudu Branimiru Glavašu, kojom je bio osuđen na osam godina zatvora, te naložilo njegovo puštanje iz zatvora. Dogodilo se to, kako smo već pisali, na temelju odluke Ustavnog suda RH o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku.

Ispred mostarskog zatvora okupile su se brojne novinarske ekipe, a stigao je i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, dugogodišnji Glavašev bliski suradnik i prijatelj.

Kako nam je rekao sam Glavaš, neposredno nakon izlaska iz zatvora, vijest da jučer izlazi na slobodu dobio je upravo od Drmića, koji mu je samo kratko poručio: “Pakuj se”. Po izlasku, Drmić ga je odvezao prema Glavaševoj kući u Drinovcima. Taj je put ipak potrajao nešto duže jer je pristao odmah dati nekoliko izjava za televizije koje su emitirane uživo.

- Izuzetno sam sretan jer moj izlazak znači prvi korak ka konačnom cilju dokazivanja nevinosti, ali i potvrde čistoće Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj - kazao je Glavaš, dodajući kako je svjestan da je pred njim dug put.

- Smatram da je ova presuda Ustavnog suda i prekid izvršenja zatvorske kazne jedan kilometarski korak u dokazivanju istine o čistoći Domovinskog rata - rekao je Glavaš.

- Ispred mene je veliki i dugi put pravne bitke za dokazivanje nevinosti. Otići ću u Drinovce i tamo biti nekoliko dana. Očekujem da Vrhovni sud zakaže ročište i da mi dostavi poziv i ja ću se odazvati na poziv i sudjelovati aktivno u postupku. Ne dolazi u obzir da ostanem ovdje i ne odazovem se pozivu Vrhovnog suda - istaknuo je Glavaš za televiziju N1.

Na novinarski upit tko je odgovoran za zločin u Osijeku i zašto nije otkrio imena odgovornih kazao je da je to stvar pravosudnog postupka i da treba pustiti pravosudna tijela da rade svoj posao.

- Ne želim ništa prejudicirati, ostavljam sve pravosudnim organima - rekao je Glavaš. Na upit hoće li itko odgovarati za zločine u Osijeku kaže da su to bili zločini neodgovornih pojedinaca koji su si uzeli za pravo da budu i suci i krvnici.

- Politika koja je vođena 1991. godine nije bila zločinačka politika i ja nisam sudjelovao ni u kakvim zločinima - zaključio je.

Igor BOŠNJAK

ORSAT MILJENIĆ, ministar pravosuđa

Mi samo radimo ono što nam kaže sudbena vlast

- Sada slijedi pravna bitka. Mi imamo takve zakone i takav pravni sustav gdje se traži privođenje i stavljanje u pritvor osobe koja je već bila u pritvoru i počela služiti kaznu zatvora, što je pravna nelogičnost - rekao je neposredno prije Glavaševa izlaska na slobodu Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić novinarima je pak na tu temu rekao kako izvršna vlast o tome ne odlučuje. “Morate pitati nadležni Županijski sud. U to neću ulaziti. Ono što sudbena vlast naloži, to je na izvršnoj da provede u ovakvim slučajevima”, rekao je ministar Miljenić.

DRAGAN VULIN, predsjednik HDSSB-a

Ovo je značajno i za HDSSB

- Nakon nekoliko dana neizvjesnosti Branimir Glavaš je napustio mostarski zatvor. Ono što slijedi je njegova pravna bitka da u ponovljenom postupku pred sudom dokaže svoju nevinost, a u HDSSB-u čvrsto vjerujemo da će to tako i biti te da će sa svog imena skinuti stigmu ratnog zločinca. To će, naravno, biti izuzetno značajno i za HDSSB jer su nas dosad nerijetko prozivali upravo zbog presude našemu utemeljitelju Branimiru Glavašu - rekao nam je jučer predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.