Novosti
ODVJETNICI POSLALI PRIJEDLOG VRHOVNOM SUDU:

Nema nijednog razloga za pritvor
Objavljeno 20. siječnja, 2015.

Vezani članci

BRANIMIR GLAVAŠ NAKON IZLASKA NA SLOBODU:

Čvrsto sam na zemlji, odlučan izdržati ono s čime se moram nositi

Odvjetnik Dražen Matijević poslao je, u ime svog branjenika Branimira Glavaša, Vrhovnom sudu RH prijedlog za ukidanje pritvora. Kako je poznato, nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na snazi je presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora te je taj sud izdao tjeralicu za Glavašem.

Matijević sada u Glavaševo ime predlaže da Žalbeno vijeće Vrhovnog suda donese rješenje kojim se ukida pritvor određen rješenjem donesenim uz presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8. svibnja 2009., a razlozi za to ukidanje su, prema njemu, dvojaki. Najprije, isteklo je vrijeme najdužeg mogućeg trajanja pritvora, odnosno istražnog zatvora. Potom, vodeći računa o razmjernosti trajanja pritvora ili istražnog zatvora, a na što je sud obvezan odredbama ZKP-a, Glavaš ističe kako mora biti utvrđeno da je do sada bio u pritvoru, istražnom zatvoru i zatvoru duže od pet godina, što je gotovo dvije trećine kazne izrečene drugostupanjskom presudom. “Svakim daljnjim trajanjem istražnog zatvora bilo bi teško povrijeđeno načelo razmjernosti, jer bi se oduzimanje slobode koje je zakonom predviđeno kao privremeno protegnulo na gotovo cijelo vrijeme kazne izrečene presudom koja nije pravomoćna”, naglašava Glavaš. Stoga predlaže donošenje rješenja o ukidanju pritvora.

U prijedlogu se ističe i da je za odluku Županijskog suda o raspisivanju tjeralice Glavaš saznao iz medija, da mu ona nije uručena, niti mu je omogućeno da je pobija žalbom, čime je, kaže, nastavljeno kršenje odredaba ZKP-a te čl. 18 Ustava RH. Ističe kako su odredbe ZKP-a prekršene prije svega s obzirom na nadležnost za donošenje takve odluke, jer je nakon ukidanja drugostupanjske presude postupak vraćen u razdoblje žalbenog postupka, te o pritvoru ili istražnom zatvoru odlučuje žalbeno vijeće. “Zato Županijski sud u Zagrebu, u čijoj se nadležnosti ovaj predmet u tijeku žalbenog postupka ne nalazi, nije bio nadležan ovlašten donositi odluke u svezi s pitanjem pritvora ili istražnog zatvora”, zaključuje Glavaš.I.Bošnjak

Možda ste propustili...

POZNATA IT TVRTKA OČEKUJE ŠIRENJE POSLOVANJA

Infobip otvorio novi ured u Osijeku

PRVI PUT OD LIPNJA PROŠLE GODINE

Broj nezaposlenih pao ispod 100.000

PRVI U HRVATSKOJ

Zaledili tumor na dojci