Novosti
PRVI U HRVATSKOJ

Zaledili tumor na dojci
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Kliničko-bolnički centar Sestre milosrdnice prvi je u Hrvatskoj izveo zahvat zaleđivanja malignog tumora na dojci, što je važna inovacija u području minimalno invazivnih zahvata kod onkoloških pacijenata.



Krioablacija, odnosno zaleđivanje tumora, u toj se bolnici primjenjuje unatrag dvije godine, no dosad se taj zahvat koristio za liječenje karcinoma bubrega, pluća i kostiju, a od danas se koristi i za karcinom dojke, priopćio je u srijedu KBC. U Klinici za tumore zahvat zaleđivanja karcinoma dojke izveli su voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju Luka Novosel, radiologinja Karolona Bolanča Čulo te voditeljica Odjela za dijagnostiku dojke Sanja Baršić Ostojić.



- Krioablacija je tehnika kojom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te se tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo - objašnjava Novosel.



Sam postupak sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi kroz kožu, koje se pomoću UZV uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do tri centimetra, koja je prouzročila uništenje tumorskih stanica.



- Ovim zahvatom pacijentici je pošteđen preostali dio dojke, s obzirom na to da nisu ustanovljene metastaze - istaknuo je Novosel.



Riječ je o zahvatu pogodnom za pacijentice koje nisu idealni kandidati za klasičnu resekciju dojke zbog dobi i komorbiditeta ili rizika anestezije, te za tumore do dva centimetra ili manje metastaze.



Dodatna je prednost zahvata krioablacije tumora dojke što se radi ambulantno, bezbolno je i traje jedan sat, nakon čega pacijentica može ići kući, ističe ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić. H
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA O KVALITETI HRANE

Najviši standardi za sigurnost hrane

MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA

Zbrinjavanje zbog klizišta