Osijek
U II GIMNAZIJI

Dobro znanje iz njemačkog pokazala 32 maturanta
Objavljeno 19. siječnja, 2015.

Maturanti Druge gimnazije (jezične) iskoristili su mogućnost koju im pruža njihova škola te su pristupili usmenom dijelu DSD (njemačka jezična diploma) ispita. “Riječ je o ispitu koji dokazuje znanje njemačkoga jezika, ali i predstavlja potvrdu da su premoštene jezične barijere za studiranje na njemačkom govornom području”, otkriva prof. Roberta Ruška Krljar. Ispitu su pristupila 32 maturanta.

Inače, DSD ispit sastoji se od dva dijela. U prosincu prošle godine održan je prvi, pisani dio ispita, a njime su učenici testirani na tri načina: razumijevanje slušanoga, razumijevanje pročitanoga i pisanje eseja. Svi radovi testiranih učenika poslani su u Njemačku, gdje će se njihovi ispiti ispraviti, a rezultati se očekuju u travnju 2015.

- Usmenim dijelom DSD ispita provjerena je usmena komunikacija učenika, kroz prezentaciju koju su ranije pripremili i razgovor o temi, ali i izlaganjem na nenajavljenu temu, a za koju su učenici imali 20 minuta vremena pripreme u sklopu ispita. Ovaj ispit omogućuje učenicima dvije vrste diplome: B2 ili C1 - kaže prof. Ruška Krljar, profesorica DSD-a.

Usmeni dio DSD ispita te pomna i kvalitetna izlaganja maturanata pratila je i ocjenjivala prosudbena komisija koju su činile prof. njemačkog jezika Zvjezdana Penava Brekalo, prof. Roberta Ruška Krljar i prof. Kerstin Friedrich, izvorna njemačka govornica. Za ovaj ispit učenici su se pripremali cijelo četverogodišnje gimnazijsko obrazovanje tijekom dodatna dva sata njemačkoga jezika svakoga tjedna u sklopu DSD nastave.

- Program DSD nastave vrlo je zanimljiv, kvalitetan i u velikoj mjeri koristan jer smo se u sklopu njega, osim s njemačkim jezikom, upoznali i s kulturama država njemačkoga govornoga područja, sudjelovali na studijskim putovanjima te imali na satu izvornog njemačkog govornika - kaže maturantica Amra Hodžić. Dodaje da DSD učenicima koji žele izabrati jedan od njemačkih studijskih programa unutar Hrvatske donosi dodatnih 100 bodova. Omogućava im i studiranje u zemljama njemačkoga govornoga područja bez dodatnih provjera znanja jezika i dodatne povlastice pri zapošljavanju. No, najvažnije je, ističe Amra, golemo iskustvo i samopouzdanje pred državnu maturu. V. Latinović

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike