Zdravlje
ZDRAVLJE TIJEKOM ZIMSKIH MJESECI

Kako se zaštititi od prehlade i gripe
Objavljeno 19. siječnja, 2015.

Pravilna prehrana i dozirana fizička aktivnost pravi su recept za očuvanje zdravlja tijekom zimskih mjeseci. Nedostatak sna, dugoročno fizičko, psihičko i emotivno iscrpljivanje znatno oštećuju obrambene snage organizma.

Bolovi u mišićima, glavobolja, otežano disanje, povišena temperatura, suhi ili mokri kašalj, najčešći su simptomi prehlade, odnosno gripe. Obično sve počinje iznenadnim curenjem nosa, bolom u grlu i malaksalošću, što je znak da organizam iz punog zdravlja prelazi u stanje bolesti. Pojavi ovih respiratornih infekcija posebno pogoduju vremenski uvjeti sa smjenjivanjem sunca i mraza. Hoće li se netko razboljeti od respiratornih infekcija ili ne ovisi o imunitetu, odnosno otpornosti organizma. Imunitet ima ključnu važnost ne samo lokalno u plućima već i u cijelom organizmu. Osim toga, obrambene snage pamte uzročnika infekcije, za koji su u nekom novom naletu potpuno spremne na obranu. Međutim, imunitet nije samo važan u sprječavanju respiratornih infekcija, već i u svakodnevnoj borbi organizma sa svim patogenim uzročnicima koji dospijevaju u gastrointestinalni i urogenitalni trakt na razne načine. Zdrave osobe, dovoljno fizički aktivne, umjerene u unosu hrane, adekvatno hidrirane, disciplinirane u pogledu vlastitog rada i odmora, bit će otporne na različite vrste infekcija. Zdravstveno ugrožene osobe, djeca i starije osobe, kao i osobe izložene psihofizičkim naporima, također su sklonije infekcijama ovog tipa. Bilo kakvo iscrpljivanje, fizičko, psihičko, emotivno, a naročito ako traje dugo, znatno oštećuje naše obrambene snage.(J.Kn.)

Jogurt, češnjak, paprika...

Poznato je da u zimskim mjesecima za jačanje imuniteta treba jesti kiseli kupus. On osim vitamina C sadrži i indole, za koje je dokazano da imaju antikancerogeno djelovanje. Svakodnevno uzimanje jogurta jača sustav imuniteta i sprječava pojavu bolesti. Posebno su dobri jogurti sa živim kulturama probiotskih bakterija. Češnjak sadrži antioksidanse, antibakterijske i antivirusne komponente. Koristan je kod različitih vrsta infekcija. Osim paprike, koja je jedan od najboljih izvora vitamina C, preporučuju se i pšenične klice. Bogate su cinkom, antioksidansima i B vitaminima, kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima.

Hladna limunada

Izbjegavanje zadimljenih prostora, boravka u gužvama na malom prostoru prilično je pouzdan način da ostanete zdravi. Kod prehlade je pogrešno pretjerano utopljavanje. Po mogućnosti treba otvoriti prozor nekoliko minuta, odjenuti nešto pamučno i popiti hladnu limunadu.

Poželjno je izbjegavati tešku i masnu hranu, jer ona tijekom probave oduzima snagu organizmu. S obzirom na to da virus gripe ne voli gaziranu sredinu, preporučuje se uzimanje mineralne vode s limunom.

Najčitanije iz rubrike