Zdravlje
SIJEČANJSKA DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

Čudesnu suhu kupku koriste liječnici i nogometaši NK Osijek
Objavljeno 19. siječnja, 2015.
Kako bi se organizam očistio od toksina preporučljivo je tijekom 10 dana unositi samo voćne sokove i povrće

Tijekom blagdana rijetko tko je uspio odoljeti masnijoj hrani, kapljici više te slasticama koje se uvijek nalaze nadohvat ruke.

No, nakon tog hedonističkog razdoblja i prekomjernog uživanja u hrani i piću, nužno je vratiti se u formu te tijelo očistiti od nakupljenih toksina. Početak godine i siječanj idealni su za detoksikaciju koja će organizam pretrpan delicijama i slatkišima tijekom blagdana očistiti, napuniti energijom te pomoći u skidanju viška blagdanskih kilograma.

10 dana čišćenja organizma

- Kako bi se organizam najkvalitetnije očistio od toksina koji se mjesecima gomilaju u organizmu preporučljivo je tijekom 10 dana unositi samo tekućinu, prirodne voćne sokove od jabuke i grožđa tijekom jutra, a u drugom dijelu dana uzimati povrće kuhano s ukuhanim grizom pira ili dinkela te sve zajedno konzumirati kao sok. Topla voda s malo limuna ujutro potiče probavu i djeluje umirujuće, za razliku od hladnog napitka koji ujutro može izazvati stres i stvaranje plinova te nadutost. Ne zaboravite na voće i povrće, opskrbite se jabukama i grožđem, a među povrćem odaberite brokulu, artičoku, kupus, prokulice, mrkvu, cvjetaču, ciklu, tikvice, špinat i kelj. Namirnice koje je potrebno unositi u organizam u umjerenim količinama su smeđa riža, kukuruz, proso, zob, leća, grah i slanutak, riba, sjemenke, a ulje konzumirati samo ekstra djevičansko i bučino. U razdoblju detoksikacije potrebno je izbjegavati pšenične proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, sol i namirnice koje ga sadrže, alkohol, prženu hranu, suho voće sa sumpornim dioksidom - objašnjava ing. Alma Bunić.

Nutricionisti naglašavaju i kako su najvažniji organi za čišćenje organizma bubrezi i jetra.

- Jetra je tjelesni čistač i naš je organizam isprogramiran tako da sam čisti tijelo od suvišnih toksina unesenih hranom i pićem. Pretjeramo li s unosom alkohola ili općenito štetnih namirnica, jetra je preopterećena i nije u stanju sve preraditi, pritom se povećava količina adrenalina koja se zadržava u organizmu što rezultira uznemirenošću i hiperaktivnošću. Kako bi bubrezi i jetra što efikasnije čistili organizam, potrebno je piti čajeve korijena sljeza, uvin čaj, sok od brusnice bez dodatka šećera te čaj od koprive. Sat vremena prije jela te nakon jela ne treba piti vodu jer ona razrjeđuje probavne sokove. Iz prehrane je potrebno izbaciti kasnovečernje obroke.

Suha carbo kupka

Za one koji su skloniji prečacima, brzu detoksikaciju moguće je obaviti i u kozmetičkim salonima. Jedan do njih je i osječki kozmetički salon Mirja, gdje nude detoksikaciju preko suhe carbo kupke. Suha kupka CO2 prava je inovacija u svijetu kozmetike, a riječ je o tretmanu tijekom kojeg se 30 do 40 minuta provodi u ugodnom ležećem položaju.

- Riječ je o medicinskom uređaju, koji zapravo izgleda poput nepropusne leće u koju se upuše CO2, a organizam se potom protiv ugljičnog monoksida bori na način da otpušta povećane količine kisika. Carbo terapija preporučuje se svima koji se žele riješiti celulita, strija, starosnih promjena kože, koji žele pospješiti regeneraciju kože i detoksikaciju organizma, poboljšati cirkulaciju krvnog i limfnog toka, rastapa masnoću, povećava prokrvljenost, opskrbljuje tkivo kisikom, povećava izmjenu zaostalih tkivnih tekućina, kontrolira Ph u krvi i tkivu, poboljšava tonus kože i pozitivno utječe na krvne žile. Ovaj tretman savršeno smiruje i najveći broj klijenata koji ga koriste u mojem salonu su medicinari, koji znaju što ovo znači za organizam, te nogometaši NK-a Osijek, koji se s pomoću ove kupke ubrzano oporavljaju od ozljeda - objašnjava Mira Gogić, vlasnica salona Mirja.

Cijena jednog tretmana iznosi samo 80 kuna, a isti kozmetički salon nudi i mogućnost tretmana detoksikacije kroz stopala za 70 kuna. Riječ je o kupki u kojoj se uz pomoć elektroda kroz stopala izvlače toksini.

Nefreteta Z. EBERHARD
Treba li vam detoksikacija?

Prvi pokazatelj koji upućuje na to da je organizam zagađen toksinima je ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju. Drugi simptomi viška toksina u organizmu su:

glavobolja

alergija

problemi s kožom

zadah i neugodan miris tijela

rast Candide

depresije

mlitavost, slabo pamćenje

nadutost trbuha i plinovi

loša probava

debljanje

prekomjerno mršavljenje

zatvor

prerano starenje

Nutricionisti naglašavaju i kako su najvažniji organi za čišćenje organizma bubrezi i jetra

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike