Novosti
PETAR VUKOVIĆ, PROF. NA FILOZOFSKOM FAKULTETU:

Je li Grabar Kitarović poručila da
su Hrvati u Vojvodini zapravo - Srbi?
Objavljeno 16. siječnja, 2015.

“Po meni je Hrvat i onaj tko je pravoslavne vjeroispovijesti i tko je Srbin po nacionalnosti. On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina. Ako kažete građanke i građani, dođete negdje na selo u Hrvatskoj i kažu: a zašto nas isključujete? Mi nismo građanke i građani, mi živimo na selu”, rekla je pobjednica predsjedničkih izbora Kolinda Grabar Kitarović i izazvala niz reakcija.

Petar Vuković, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu rodom iz Subotice i član uredništva Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, napisao joj je otvoreno pismo u kojemu s jezikoslovnog, ali i iskustvenog aspekta upozorava na štetnost njezine izjave. “Podrijetlom sam Hrvat iz Vojvodine i iako u Zagrebu živim već dvadesetak godina, cijela je moja obitelj u Vojvodini, u okolici Subotice, koju ste nadavno i sami posjetili. Ako se iz Vaše izjave izvuku analogije, članovi su moje obitelji zapravo Srbi. Svi oni bili bi zgranuti da im se takvo što kaže i nikad to ne bi mogli prihvatiti. Svi oni smatraju se, naime, Hrvatima koji su građani Srbije, iako mnogi od njih žive na selu. Budući da ste bivša studentica Fakulteta na kojem radim, a uz to ste završili filološki studij, rado bih Vas podsjetio na razliku između rječotvornog i leksičkog značenja riječi: u prvom građanin zaista znači "čovjek koji živi u gradu", ali u drugom (a ono se, zapravo, računa) ta riječ ima i druga značenja, koja su zabilježena u rječniku. Ako Vam je engleski kojim slučajem bliži od hrvatskoga, ta su značenja manje-više usporedna značenjima riječi "citizen", koja također ne označuje samo čovjeka koji živi u "cityju". S obzirom na to da ste ozbiljna političarka, zacijelo Vam je poznata i činjenica da se etnonim Hrvat u pravilu rabi u etničkom smislu (kao i Nijemac, Mađar, Srbin), a ne u političkom smislu (kao Amerikanac, Britanac, Francuz). Posrijedi su, jednostavno, dvije tradicije nacija, etnička srednjoeuropska i politička atlantska. Iskrivljujuća ta značenja i te tradicije, u najboljem slučaju ispadate smiješni. Bojim se da se Vaša izjava ostavlja gorak okus totalitarnoga”, piše između ostalog u otvorenom pismu. (V.T.)

Bauk: Što su Hrvati iz Srbije?

I ministar uprave Arsen Bauk na Facebooku je prokomentirao izjave Kolinde Grabar Kitarović. “Nalazim se u ozbiljnoj dilemi jesmo li dobro nazvali projekt e-građanin” – napisao je Bauk te poslije u komentarima na vlastitu objavu dodao: “Ako su Srbi iz Hrvatske Hrvati, što su Hrvati iz Srbije?”.

Možda ste propustili...

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama

Najčitanije iz rubrike