Regija
PROBLEMI NAKON ZAVRŠETKA DOKAPITALIZACIJE

Panika u Đuro Đaković Holdingu:
117 radnika Elektromonta
strahuje od odlaska na burzu
Objavljeno 16. siječnja, 2015.
Pred njima teška odluka - na burzu ili u radničko dioničarstvo i poduzetništvo

SLAVONSKI BROD - Nakon završetka procesa dokapitalizacije Đuro Đaković Holdinga, koji je opet u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, krenulo je najavljeno restrukturiranje koje podrazumijeva i promjenu strukture zaposlenih. Tako će uskoro ovaj, nekadašnji metalski gigant, umjesto dosadašnjih oko 1100 radnika brojiti njih oko 800. Predsjednik uprave Holdinga Tomislav Mazal kazao je kako će u sklopu restrukturiranja doći do spajanja pojedinih tvrtki te gašenja ili izdvajanja djelatnosti za koje u Holdingu drže kako nemaju budućnost. Među njima je i elektromontažerska djelatnost koja se sa svojih 117 radnika izdvaja u posebno društvo. U radnike Elektromonta, tvrtke koja je više od pola stoljeća za Đakovića obavljala sve elektromontažerske poslove diljem Hrvatske, regije i u svijetu, uvakao se strah od činjenice pred kojom su se našli - burza ili poduzetništvo - osnivanje nove tvrtke kroz radničko dioničarstvo. Za 55-godišnjeg Franju Števića, koji je 36 godina proveo na brojnim gradilištima, ovo je veliko razočaranje.

- Nakon toliko godina sigurnosti zabrinut sam za svoju i sudbinu kolega kao i naših obitelji, i teško mi to pada. Osjećam se iskorišten i odbačen i od Holdinga, a i od same države - kaže dugogodišnji radnik svjestan kako ne može očekivati novo zapošljavanje preko biroa, pa razmišlja o dioničarstvu u novoj tvrtki koja će i dalje nositi isti naziv Elektromont. U njoj je proveo život, gradio brojne velike objekte i ne razumije razlog njezina ukidanja.

- Možda je u pitanju politika, neslaganje poslovodstva s upravom Holdinga, pa je naša tvrtka izabrana kao žrtveno janje - razmišlja Štević.

Premda im predstoji teška borba na tržištu, ne boji se posla jer je 99 posto radnog vijeka proveo na terenu i zajedno s ostalima pokazao da zna svoj posao. Slično govori i Ratko Stojanović, koji je od prvog dana u Elektromontu. Nakon 36 godina razočaran je restrukturiranjem. Deset godina je do mirovine i ne skriva strah.

- Sada smo u potpuno novoj poziciji. Mi smo navikli raditi, a sada nas čeka i donošenje odluka o našoj budućnosti. Međutim šta je, tu je. Mi se s tim moramo pomiriti i želim sudjelovati u novoj tvrtki, dati svoj doprinos, iako mislim da će biti borbe za svaki dan - kaže Stojanović.

U istoj poziciji, kada su u godinama „ni na nebu ni na zemlji“ u koštac će se najvjerojatnije uhvatiti četrdesetak radnika Elektromonta, a od menadžmenta očekuju pronalaženje posla. To, međutim, nije lako u vremenima krize i nikad veće neizvjesnosti, svjesni su u sindikatu. Smatraju kako su radnici s pravom zabrinuti, frustrirani, pa s upravom Đakovića razgovaraju o najboljim rješenjima.

- To znači da se sve što je predviđeno provede na što bezbolniji način za radnike i da im osiguramo da od prvog dana kada do tih promjena dođe nastave raditi. Riječ je o radnicima koji žive od plaće do plaće, neki su jedini u obitelji zaposleni i osiguravaju egzistenciju, a ima nekoliko situacija gdje su supružnici zaposleni u Elektromontu - upozorava Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda". On pozdravlja spremnost uprave Holdinga oko dogovaranja što boljih uvjeta za nastavak Elektromontove djelatnosti koja bi se trebala nastaviti u okviru nove tvrtke. Radnici očekuju da će postojeće prostore Elektromonta s opremom i alatima dobiti pod povoljnijim uvjetima jer su ih, kažu, radeći godinama na Bliskom istoku i na dobro plaćenim poslovima, gradili i kupovali vlastitim sredstvima. Premda će sada biti podstanari u vlastitom prostoru, u novim okolnostima to je preduvjet da bi od prvog dana od osnivanja nove tvrtke mogli nastaviti s radom. A u pregovore je uključena i sadašnja uprava Elektromonta.

- Ljudima u Elektromontu ponuđena je mogućnost da im se da podrška ako se budu našli u tome da osnuju tvrtku i da dobiju pravo da pod istim imenom posluju na tržištu. Kako će to biti i pod kojim uvjetima, to je sada tema razgovora sindikata i uprave Elektromonta. Ostaje vjerovati da će ljudi prepoznati da u tome što će im biti predloženo vide nastavak svog rada u okviru tvrtke koja bi se opet zvala ĐĐ Elektromont - kaže predsjednik uprave ĐĐ Elektromonta Zdravko Stipetić, ne kalkulirajući o tome koliko će se radnika odlučiti na dioničarstvo u novoj tvrtki.

Marija RADOŠEVIĆ
Slijede otpremnine

Novac je osiguran pa slijede otpremnine sukladno Kolektivnom ugovoru i ZOR-u, a do kraja ožujka sve bi trebalo biti završeno. Predstoji im potom borba na tržištu. No ako se posla nađe i ako budu bolji od konkurencije, preživjet će bez obzira na to pod čijom „kapom“ poslovali...

Radnici

očekuju da će postojeće prostore s opremom i alatima dobiti povoljnije

Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

JAVNI POZIV ZA UPIS KORISNIKA

Tko može koristiti “Slatino, zaželi”

Najčitanije iz rubrike