Novosti
KAMO IDE SDP U GODINI PARLAMENTARNIH IZBORA

SDP se neće mijenjati u izbornoj godini, ali Milanović bi trebao
Objavljeno 16. siječnja, 2015.
Jedan od najzaslužnijih za pobjedu Grabar Kitarović je Zoran Milanović, kaže Milardović

Vezani članci

KOHABITACIJA KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ I IZVRŠNE VLASTI MOGLA BI ZAPINJATI

Šef Sabora nada se suradnji, premijer Milanović i dalje šuti

Netom održani predsjednički izbori ostavili su za SDP i Zorana Milanovića mnogo neizvjesnosti u godini pred nama koja nosi i parlamentarne izbore.

U kombinaciji sa stalnim, višegodišnjim padom standarda građana i istovremenim posljedičnim padom rejtinga vladajućih, poraz Ive Josipovića prilično ih je udaljio i od priželjkivanog osvajanja drugoga mandata i ostanka na vlasti.

Politolog Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije kaže kako bi se najprije Milanović trebao korigirati i sam sebi postaviti pitanje hoće li on dobiti izbore ili ne. “Mora promijeniti ponašanje, jer ne može ni on dalje tako 'sam na svijetu'. Ja razumijem škorpiona u njemu (horoskopski nap.a.), jer sam i sam škorpion.

Mi bismo se u korist vlastite štete posvađali s cijelim svijetom. Ali ne možeš tako. Ja mogu, jer ne vodim te stvari, ali on vodi i ne smije tako raditi, nego tu prirodu na individualnoj razini mora obuzdati. A onda imamo programsku razinu, da ovo što su otvorili i započeli kao nekakve reforme pokušaju dovesti do kraja. I onda iziđu na političko tržište pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat. Neka shvate da ovo više nije zapadni Balkan nego realni svijet koji se zove Hrvatska i Europska unija. Neka državu vode tako, a sa susjedima se može razgovarati”, ističe Milardović.

Na pitanje očekuje li uskoro dodatne potrese i promjene u SDP-u, kaže da se nikakve promjene unutar stranaka ne rade uoči parlamentarnih izbora jer bi to, kaže, bio debakl. Ističe da se ne može potegnuti pitanje unutarstranačkih izbora ili nečega sličnoga, a istodobno pripremati kampanja za parlamentarne izbore.

- To će doći na dnevni red nakon parlamentarnih izbora. Kada budu odigrani ti izbori, ako SDP tu dobije ili izgubi, onda će se to morati raspraviti. I to ključa unutar SDP-a, Milanoviću će biti teško opstati. Jer najveći saveznik i jedan od najzaslužnijih za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović, s obzirom na njegov tip ponašanja, jest Zoran Milanović - ističe Milardović, dodajući u šali kako možda i Milanović računa na neko savjetničko mjesto ako izgubi izbore.

I Ivan Rimac, politički analitičar i redoviti profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, smatra kako Vlada očito nije efikasna, a ako SDP krene u konsolidaciju stranke morat će još uvijek neko vrijeme zadržati tu vladu kako bi dobili vrijeme za konsolidaciju. “A to im ne ide na ruku jer dokle god ova Vlada sjedi u Banskim dvorima to je uteg za SDP. Ostaviti Vladu, a reformirati stranku i krenuti u izbore s novim ljudima, eksperiment je koji još nije viđen, mislim, nigdje u svijetu. Načelno, mislim da nešto moraju poduzeti ako žele zadržati koliko-toliko prisutnost na političkoj sceni, ali kako napraviti sada reformu stranke, a pri tome još dobiti vrijeme da Vlada ne padne isti tren kada se krene u tu reformu i samim time odmah u kampanju? To je vrlo teško napraviti, pogotovo ako Zoran Milanović ne misli surađivati u tom procesu”, ističe Rimac.

Prema njegovom mišljenju, šanse za promjene uvijek postoje, pogotovo kada su u pitanju stranke. Kada ste na vlasti, kaže, to je nešto drugo, ali stranke se mogu mijenjati.

- Ovdje je pitanje s kojim troškom vršite tu promjenu i koliko ste spremni taj trošak platiti. U ovom trenutku, trošak će sigurno postojati, a to je trošak pada rejtinga na izborima, samo je pitanje koliki će on biti. Drugim riječima, šanse su im već sada bitno umanjene na parlamentarnim izborima - zaključio je Rimac, složivši se s tezom kako je HDZ danas u poziciji kakvu nije mogao niti sanjati prije tri ili četiri mjeseca.

Igor BOŠNJAK
Milanović: Na raspolaganju predsjednici

Milanović je, otvarajući jučer sjednicu Vlade, izrazio zahvalnost dosadašnjem predsjedniku, kazavši da je pet godina časno i uzorno obavljao dužnost. Novoizabranoj predsjednici poželio je dobrodošlicu i naglasio da će surađivati u okviru zakona. “S bivšim predsjednikom, u okviru područja suradnje koja postoji između predsjednika i Vlade, surađivali smo jako dobro pa vjerujem da će tako biti i ubuduće“, dodao je. Pozvao je Grabar Kitarović da nakon inauguracije, svaki četvrtak kada Vlada zasjeda, odvoje koliko god treba vremena za razgovor. “Stojimo potpuno na raspolaganju za razgovor ili informaciju predsjednici o tome što je Vlada radila u ove tri godine i što će raditi. Smatramo da je ova Vlada dobra, mnogo bolja od prethodne dvije, ali tu se mišljenja mogu razilaziti. Imamo argumente i otvoreni smo za razgovor”, kazao je Milanović. O želji Grabar Kitarović da preseli rezidenciju, rekao je da što se Vlade tiče, selidba može početi odmah nakon inauguracije “i tim bolje ako je u duhu štednje za koju se zalaže i Vlada“.

ŠTO MOGU PICULA I JOSIPOVIĆ?

Prema Milardovićevim riječima, ako se “u igru” oko predsjedničke funkciju u SDP-u uključi i Josipović, onda će dva nova takmaca u eliminaciji Milanovića biti Picula i Josipović. “U tom trenutku za SDP pojavit će se dvije, gledajući iz moje perspektive, normalne, utemeljene, pristojne i civilizirane osobe. I SDP se može naći u slatkim mukama, jer mi se i jedan i drugi sviđaju, bez obzira na svjetonazorske razlike. Ali, taj koji će to biti mora normalno proći unutarstranačke izbore. Da pristanu na te izbore koji bi trebali biti kao i izbori za parlament i predsjednika RH, da svako prezentira svoj program i sve onako kako se ide na izbore. Onda dalje više ne mogu navijati da bude jedan ili drugi, nego će to odlučiti SDP-ovo članstvo. Što se tiče njihove osobnosti obojica bi bila super za tu ulogu”, kaže Milardović.

Ivan Rimac

politički analitičar

Dokle god ova Vlada sjedi u Banskim dvorima to je uteg za SDP

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?