Novosti
PET MINISTARA PREDSTAVILO REZULTATE RADA U PROTEKLE TRI GODINE

Ministri obećali: Ove godine
izlazimo iz gospodarske krize
Objavljeno 8. siječnja, 2015.
Idemo naprijed i izvući ćemo ovu zemlju iz gospodarske krize, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras

Vezani članci

IZ PROGRAMA “KONKURENTNOST I KOHEZIJA”

Poduzetnicima 1,2 milijarde kuna potpora za proizvodnju

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zajedno s ministrima Marasom, Lorencinom, Vrdoljakom i Lalovcem, predstavio je gospodarske rezultate Vlade u posljednje tri godine, s naglaskom na 2014. i projekcijama na 2015. godinu.

Prvi put od izbijanja krize raste industrijska proizvodnja, osam i pol posto raste izvoz roba, stabilan je rast turizma, trgovine na malo i osobne potrošnje, a prvi put u dvije godine preokrenut je trend nezaposlenosti, istaknuo je Grčić.

"Većina gospodarskih pokazatelja u 2014. godini preokrenula je trend iz negativnog, opterećenog krizom, prema pozitivnom trendu koji će se, mi smo uvjereni, nastaviti i u 2015. Puni efekti pripreme i mukotrpnog rada Vlade vidjet će se u idućim godinama. Procesi u makroekonomiji nisu brzi, tunel je dug, kroz tunel se vozimo ali sa jasnim smjerom da konačni rezultati budu uvjerljivi i da osiguraju trajnu stabilizaciju stanja u gospodarstvu", kaže Grčić.

Što se tiče nezaposlenosti, najvažnijeg hrvatskog problema, potpredsjednik Grčić kazao je kako su mnogi prošle godine “zlurado navijali” da nezaposlenih bude 400 tisuća. “Na njihovu žalost i razočaranje, to se nije dogodilo. A na naše zadovoljstvo, ove godine preokrenuli smo trend i u nezaposlenosti. Broj nezaposlenih u Hrvatskoj kontinuirano pada, od travnja ili svibnja prošle godine pa do kraja 2014.”, rekao je potpredsjednik Vlade Grčić, i dodao da značajan dio izlaska iz evidencije Zavoda za zapošljavanje čini ona komponenta koja se odnosi na novozaposlene građane, njih oko 60 posto, a ne brisani iz nekih drugih razloga.

“Pripremili smo golem broj projekata, 30 velikih projekata između 10 i 220 milijuna eura pojedinačne vrijednosti”, rekao je potpredsjednik Grčić, ističući kako su ovdje spomenuti samo oni projekti koji se financiraju iz fondova Europske unije. “Tu nije Plomin C, tu nisu Kupari, tu nije Zračna luka Zagreb koja stoji 220 milijuna eura, i tako dalje. Dakle, gomila pripremljenih projekata da u novom investicijskom valu dignu Hrvatsku prema gore”.

Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je o stanju proračuna i uštedama koje je Vlada ostvarila u ovome mandatu. “Vlada je svojim aktivnim politikama, u odnosu na 2011. godinu, koja je bila predizborna, potrošila četiri milijarde kuna manje”, naglasio je ministar financija.

“Nakon tri godine rada vide se pozitivni pokazatelji i Hrvatska izlazi iz recesije. Idemo naprijed i izvući ćemo ovu zemlju iz gospodarske krize”, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. “Ova je vlada nakon tri godine mandata izvukla Hrvatsku iz krize u koju su nas uvalili HDZ-ovci sa svojim nestručnim, nesposobnim i dijelom korumpiranim postupcima”, zaključio je ministar Maras.(V.T.)

“Ova vlada živi u svom svijetu”

Na konferenciju pet ministara odmah je reagirao i HDZ. Domagoj Ivan Milošević smatra da Vlada živi u svom svijetu: "U našem svijetu, nažalost, bilježimo 12 kvartala gospodarskog pada, brutalan pad standarda hrvatskih građana, pad zaposlenih, napuštanje domovine desetaka tisuća mladih i obrazovanih ljudi, bilježimo pad privatnih i državnih investicija, eksploziju javnog duga. Sve analize govore o više od 70 mlrd. novog duga u četiri godine, što je apsolutni rekord, ne samo u hrvatskoj povijesti nego i u EU, i to nas stavlja na samo dno europskih ljestvica", rekao je Milošević.

Možda ste propustili...

ZAVRŠIO PRVOSVIBANJSKI MINIGODIŠNJI ODMOR

Na graničnim prijelazima s BiH čekalo se satima

PPD LANI OSTVARIO 30,4 MILIJUNA EURA NETODOBITI

Dobit 22 posto manja nego 2022.

Najčitanije iz rubrike