Regija
GRADSKO VIJEĆE IZGLASALO

Slatinski proračun 44 milijuna kuna
Objavljeno 20. prosinca, 2014.

SLATINA – Nakon što je usvojen treći rebalans gradskog proračuna za 2014. godinu, Gradsko vijeće Slatine na posljednjoj sjednici usvojilo je i trogodišnji proračunski okvir, što znači proračun za 2015. godinu  i projekcije za sljedeće dvije godine. Proračun za 2015. godinu planiran je u iznosu 44.156.482 kune, što je za 3,47 posto ili 1.482.000 više od konačnog proračuna za 2014. godinu. Projekcije proračuna za sljedeće dvije godine veći su za 1,85 posto u 2016., odnosno 2,95 posto u 2017. godini. S obzirom na izmjene Zakona o porezu na dohodak, Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, Zakona o porezu na promet nekretnina i Zakona o komunalnom gospodarstvu u sklopu niza poreznih reformi krajem godine, pročelnica Upravnog odjela za financije i računovodstvo Vesna Hudoletnjak istaknula je da je bilo nezahvalno projicirati prihode od poreza. Svim tim izmjenama zakona u proračunu se veći dio nenamjenskih sredstava kroz pomoći Gradu kao jedinici lokalne samouprave koja je dobila status potpomognutog područja pretvorio u namjenska sredstva i time je na određeni način ograničen prijenos sredstava proračunskim korisnicima i sufinanciranje rada udruga iz područja društvenih djelatnosti.
– Unatoč tome, Grad je zadržao sve programe i projekte koji su i ranije bili planirani sukladno mogućnostima, a prema prilivu sredstava tijekom sljedeće godine vjerojatno će biti potrebna dodatna usklađivanja programa s izvorima prihoda, rekla je pročelnica Hudoletnjak.
Do izrade prijedloga gradskog proračuna Vlada RH nije objavila smjernice o makroekonomskoj i fiskalnoj politici za razdoblje od 2015. do 2017. godine, a Ministarstvo financija također još nije donijel Upute za izradu proračuna i financijskih planova proračunskih korisnika jedinica lokalne i područne samouprave za isto razdoblje. Zato je ovogodišnji prijedlog proračuna Grada Slatine po prvi puta sastavljen bez smjernica i uputa Ministarstva financija i bez ikakvih relevantnih podataka vezanih uz najavljene izmjene poreznih i drugih propisa. 

Petar Žarković

Možda ste propustili...

POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

Baby boom roda: izleglo ih se već 5

U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

Najčitanije iz rubrike