Regija
STEČAJ PAN TRGOVINE

Jedina imovina koju još imaju je 274.400 litara voćne rakije!
Objavljeno 19. prosinca, 2014.
Koliko se potraživanja može namiriti prodajom pića teško je reći

ĐAKOVO – Nakon dva žalbena postupka vraćanja na početak, a nakon kojih vlasnik Marinko Mikulić nije išao u treću žalbu zbog otvaranja stečajnog postupka nad Pan Trgovinom, stečaj te propale trgovačke tvrtke i dalje je specifičan, no sada je njegova specifičnost vezana uz imovinu stečajnog dužnika. Iako je temeljila rad na razgranatoj mreži prodavaonica i drugog, Pan Trgovina, naime, nema imovine, nema ni jednu nekretninu, sve su, ističe stečajni upravitelj Duško Zec, na Mikulićevoj drugoj tvrtki Pan Trgoprometu. Pan Trgovina nema ni vozila – vozni park je na trećoj tvrtki – Sava-Celu, a nema ni radnika… Jedina imovina ovog stečajnog dužnika su goleme količine alkohola – 274.475 litara voćnih rakija! Većina tih zaliha odnosi se na jabukovaču “od jabuke miješane” – 145.000 litara, a ostalo su rakije viljamovke. Svi koji se sjećaju vremena Mikulića i plantaže voća u Borincima, odmah im je ta borinačka priča prva asocijacija na spomen tolikih zaliha alkohola Pan Trgovine.

O imovini i tražbinama vjerovnika riječi je bilo i na ispitno-izvještajnom ročištu za Pan Trgovinu, održanom ovih dana na Trgovačkom sudu u Osijeku kada su utvrđene tražbine vjerovnika prvog i drugog višeg isplatnog reda. Tražbine prvog višeg isplatnog reda su plaće, otpremnine i druga potraživanja radnika.

– Riječ je o 343 radnika, a njihove tražbine su 5.581.442 kune - kaže Zec.

U drugom višem isplatnom redu ukupno je 40 vjerovnika – dobavljača i drugih, a potraživanja su im, kaže Zec, 92.628.021 kuna.

– Razlučnih vjerovnika ovdje nema jer nema imovine - pojašnjava stečajni upravitelj Zec.

Skupština vjerovnika donijela je odluku u unovčenju imovine stečajnog dužnika, a tu imovinu čine samo spomenute zalihe alkohola. Te se zalihe nalaze na skladištu u Đakovu i Slavonskom Brodu.

- Nikada u životu nisam vidio toliku količinu alkohola. U stečajevima sam prodavao uistinu svašta, no ovakvo što ne. To su goleme količine voćnih rakija, i to je teško prodati. Koliko se potraživanja može namiriti prodajom tog pića teško je sada reći - iskren je Zec.

Rakija je pod carinskim nadzorom i na trošarinskom skladištu. Zec ističe da bi trošarina po litri bila oko 38 kuna, a iz županjske Sladorane već su izmjerili koncentraciju alkohola i ostale potrebne parametre. Kada je o sudbini Pan Trgoprometa riječ, ta je tvrtka bila u predstečajnoj nagodbi, no ona nije uspjela pa je Fina Trgovačkom sudu podnijela prijedlog za otvaranje stečaja.

Suzana ŽUPAN
U SIJEČNJU ĆE BITI OGLAŠENA PRODAJA RAKIJA

U traženju rješenja kako prodati toliku količinu alkohola, stečajni upravitelj Duško Zec najavljuje kako će predložiti da se na niz adresa pošalje upit za neobvezujuće ponude za prodaju voćnih rakija. Najavljuje kako će iza Nove godine, u siječnju, krenuti i oglašavanja o prodaji 274.400 litara voćnih rakija.

Većina

tih zaliha odnosi se na jabukovaču “od jabuke miješane”

343

radnika imaju potraživanja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike