Novosti
OD 77 PROJEKATA KOJE RH PREDLAŽE EK-u, 11 JE VEZANO UZ SLAVONIJU

Kanal Dunav-Sava i vodna stepenica na Dravi kod Osijeka slavonski su aduti
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Pet je projekata s područja Osijeka, odnosno Osječko -baranjske županije

Vezani članci

HRVATSKI PRIJEDLOG

77 projekata vrijednih 21,5 milijardi eura

Među ukupno 77 projekata koje je Hrvatska predložila Investicijskom planu za Europu, njih 11 veže se uz Slavoniju, a mikrolokacijski njih pet je s područja Osijeka, odnosno Osječko-baranjske županije.

Podsjetimo, novoizabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predstavio je svoj plan investicija kojim bi se pokrenula europska ekonomija. Mediji su taj program već krstili "europskim new dealom", jer s postojećim iznosom od 21,5 milijardi eura u sljedeće tri godine planira se privući između 250 i 300 milijardi eura i generirati 1,3 milijuna novih radnih mjesta. Prikupljene su "liste želja" svih 28 članica, ukupno je dvije tisuće projekata vrijednih 1300 milijardi eura.

“Sporni” most

Hrvatska je prijavila 77 projekta, prema objavljenoj listi naša Vlada prioritet je dala investicijama na području transporta, infrastrukture i energentske učinkovitosti.

Na listi je i “sporni” Pelješki most, termoelektrana Plomin, pa i razvoj širokopojasnog interneta. Ipak, prema nominali, s iznosom od tri milijarde eura, najvredniji je projekt regionalnih i lokalnih kanalizacijskih projekata. Jamačno je riječ o projektu čiji su nositelj Hrvatske vode pa će zasigurno nešto od tih projekata biti i na području Slavonije.

A i dva projekta s ove liste povezali su hidrogradnju i Slavoniju. Riječ je o izgradnji kanala Dunav-Sava, vrijednost ove investicije zaokružena je na 850 milijuna eura i to je najskuplji projekt koji se veže za istok Hrvatske.

Drugi prema vrijednosti jest gradnja vodne stepenice na Dravi kod Osijeka. Višenamjenski je to hidrotehnički sustav koji uključuje i gradnju hidroelektrane na Dravi uzvodno od Osijeka. Uvrštenjem ovog projekta od strane države, za župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića, nakon nekoliko godina neizvjesnosti, znak je da će se s ovim projektom krenuti u realizaciju.

- Konačno je probijen led i projekt je sada otišao put Bruxellesa i to je za nas znak da nema razloga da se on ne realizira. To je za nas veliki uspjeh - rekao je Šišljagić. Nositelj ovog projekta, koji prema svome značenju nadilazi lokalni slavonski interes je HEP.

Vodoopskrba

I idući projekt vezan je uz vodu, a riječ je o projektu sustava vodoopskrbe Osijek. Nositelj ovog projekta je Vodovod Osijek, njegov prvi čovjek Ivan Jukić kaže želja ima još, posebice u mjestima oko Osijeka, jer treba povećati priključenost domaćinstava na vodoopskrbi sustav.

Od gospodarske važnosti za napredak ove županije je i nastavak gradnje nove dionice koridora 5c, Vlada je na listu želja stavila i autocestu Osijek - Beli Manastir. U suprotnom, Hrvatske autoceste kao nositelj investicije domaćim bi sredstvima izgradili samo “običnu” cestu.

Od ostalih slavonskih investicija dvije su vezane uz Vukovar - predlaže se financiranje gradnje nove luke, te dogradnja i obnova pruge Vukovar - Vinkovci.

Naposljetku iz Vlade RH ističu kako su ulaganja Europske komisije na tragu njihovog koncepta, a koji se temelji na fiskalnoj konsolidaciji, provedbi strukturnih reformi i jačanju investicijske aktivnosti istovremeno.

Dario KUŠTRO
SLAVONSKI PROJEKTI

Autocesta Osijek - Beli Manastir

Most Gradiška

Dvotračna pruga i obnova dionice Okučani - Vinkovci

Dogradnja i obnove pruge Vinkovci - Vukovar

Nova luka Vukovar istok

Gradnja intermodalne infrastrukture u zapadnom dijelu Luke Osijek

Višenamjenski kanal Dunav-Sava

Centar za upravljanje otpadom Antunovac

Regionalni sustav vodoopskrbe u istočnoj Hrvatskoj

Regionalni sustav vodoopskrbe Osijek

Višenamjenski hidrotehnički sustav Osijek

NAJSKUPLJI PROJEKTI

1. Regionalni ili lokalni kanalizacijski projekti (3 milijarde eura)

2. Projekt Zagreb izgradnja hidroelektrane Podsused (1,2 mlrd. eura)

3. Razvoj NGN mreže - mreže sljedeće generacije (980 milijuna eura)

4. Višenamjenski kanal Dunav-Sava (850 millijuna eura)

Projektni sažetak

Najviše projekata, njih 31, iz područja je prometne infrastrukture s ukupnom procijenjenom vrijednošću ulaganja od 6,98 milijarda eura. Prema vrijednosti investicija ipak prednjači energetika s 8,73 milijarde eura kroz 21 projekt. Na zaštitu okoliša i učinkovitost resursa odnosi se 15 projekata ukupno vrijednih 3,94 milijarde eura, sedam projekata vrijednih 1,50 milijardi eura iz područja su znanja, inovacija i digitalne ekonomije. Iz društvene infrastrukture i zdravstvenog turizma tri su projekta u vrijednosti 369,40 milijuna eura.