Novosti
INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu prema ožujku 2023., a u odnosu prema veljači cijene su porasle za 0,9 posto. Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene početkom travnja. Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena prosječno je ostvaren u skupinama restorani i hoteli, za 10,7 posto, razna dobra i usluge, za šest posto, alkoholna pića i duhan te zdravlje, u svakoj skupini za 5,6 posto, obrazovanje, za 5,4 posto, te prijevoz, za 5,2 posto. Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u ožujku u odnosu prema istom lanjskom mjesecu za 4,5 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 3,3 posto te komunikacija za 3,2 posto. Na mjesečnoj razini najviše su prosječno porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 9,2 posto, alkoholna pića i duhan, za 1,4 posto, restorani i hoteli, za 1,3 posto, razna dobra i usluge, za 0,9 posto, te prijevoz, za 0,8 posto. Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama rekreacija i kultura, za 0,8 posto, te komunikacija, za 0,1 posto. Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,6 posto, hrana, piće i duhan, za 4,7 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto, te energija, za 1,3 posto. Na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge za 0,4 posto, hrana, piće i duhan, za 0,3 posto, te energija, za 0,2 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) u ožujku 2024. u odnosu prema ožujku 2023. prosječno su više 4,9 posto. U odnosu prema veljači prosječno su više 0,9 posto. HIPC je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. H
Najčitanije iz rubrike