Zdravlje
ČAJ OD LINCURE

Čisti jetru i jača želudac
Objavljeno 15. prosinca, 2014.

Lincura se naziva i drugim imenima, primjerice encijan, gencijana, gorčica, košutnik, sirištara žuta, sirištara i srčanik.

Lincura u biti jača cijeli organizam, potiče na rad žlijezde, jača mišiće, daje snagu, oživljava od nesvjestice, pomaže protiv klonulosti, slabašnosti, kod preležane teške bolesti, te protiv iznemoglosti ili kolapsa (uzima se u obliku vina, rakije, praška, tinkture, čaja). Od lincure se pripremaju razna pića i likeri.

Kneipp je obožavao lincuru te se zauzimao da je svatko posadi u svojem vrtu. Stari napisi o lincuri govore sljedeće: "Kad ne valja jetra ili želudac, treba piti prah lincure u vinu, pa će se jetra očistiti, usmrtiti gliste, potjerati mokraću, umiriti grčeve u trbuhu i ojačati želudac."

Lincura je zapravo neugledna, trajna biljka, visine i do 1,5 metara, s jakom i šupljom uspravnom stabljikom na kojoj su smješteni nasuprotni, u dnu stabljike sjedeći, široki, a prema vrhu duguljasti listovi, s podzemnim debelim, i jako razgranatim korijenom. Za korijen kažu da može doživjeti i 60 godina. Danas ovoj zakonom zaštićenoj ljekovitoj biljci prijeti nestanak zbog niza propusta kako u njezinoj zaštiti tako i u neznanju da se dio korijena lincure može izvaditi, a dio ostaviti u zemlji, tako da biljka dalje vegetira. Odavno mi je poznata ljekovitost lincure koju sam rado preporučivao protiv raznih težih tegoba.

Zapadna pučka medicina lincuru koristi u liječenju: anemije, anoreksije, bljedoće, bolesti krvi, bolesti jetre, crijevnih komplikacija, kao digestivni tonik, protiv dijabetesa, groznice, formiranja krvi, hemoroida, histerije, hepatitisa, hladnih nogu, hladnih ruku, kronične konstipacije-zatvora, komplikacija sa želucem, katara želuca, kroničnih bolesti želuca sa slabošću, lijenog želuca, želučanih infekcija, lošeg apetita ili teka, lošeg varenja hrane, mučnine, parazita - nametnika, povraćanja, reumatskih bolesti, srčanih aritmija, srčanih bolesti, slabosti, teniskog lakta, upalnih stanja, za jačanje srca, protiv vrtoglavice, za jače izlučivanje želučane kiseline, za poticanje mjesečnice, kod želučane bolesti, žučnih bolesti, žutice, kod ženske slabosti, ženskih bolesti (vaginitis), itd. Rabi se i u veterini u tretmanu crva, nametnika itd. U kuhinji se koristi kao začin te za dobivanje dobre travarice, "vode života". U Kini je tradicionalni lijek za liječenje reumatskih tegoba, artritisa, itd., a u Americi je traženi lijek za liječenje anoreksije i lošeg apetita.

Kod akutnog čira na želucu ili na dvanaesniku ne smije se uzimati lincura u bilo kojem obliku, kao i kod visokog tlaka, a ne smiju je uzmati ni trudnice. Konzumiranje većih količina može dovesti do reakcije želuca, mučnina i povraćanja.

Ivan LESINGER

1 čajnu žličicu praha lincure ili 1 čajnu žličicu grubo usitnjenog korijena lincure preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti, nakon pola sata procijediti i piti 2-3 šalice čaja na dan nezaslađeno kod probavnih tegoba, a zaslađeno kod ostalih tegoba.

Napomena: lincuru se nikad ne smije kuhati, ali se može namakati 4-8 sati u vodi (količinu preporučenu za pripremu čaja) i potom piti.

Prašak

Osušeni korijen lincure usitnimo u prah i koristimo za posipanje raznih rana, pripremu čaja, kao začin, itd. U terapiji se preporučuje uzimanje 1 g praška lincure s malo vode ili čaja jedan sat prije jela, i to do tri puta dnevno.

Tinktura

50-100 g korijena lincure močiti 30 dana u 1 l dobre rakije ili 70-postotnog alkohola. Procijediti i uzimati tri puta dnevno po 5 kapi, s malo čaja ili vode.

Rakija

30 grama usitnjenog korijena močiti 3 tjedna u 1 l dobre rakije, uz povremeno mućkanje. Piti po rakijsku čašicu s čajem.

Vino

50 grama usitnjenog korijena lincure močiti u 2 l dobrog crnog ili bijelog vina dva tjedna i procijediti. Piti po 0,5 dl vina tri puta dnevno.

Eliksir

50 g korijena lincure, 25 g kore naranče, 25 g sjemena kardamona 1/2 l konjaka močiti tri tjedna i procijediti. Uzimati po jednu rakijsku čašicu ujutro natašte s čajem, kao dobar želučani tonik za bolji rad slabog želuca.

Kneipp je obožavao lincuru te se zauzimao da je svatko posadi u svojem vrtu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike