Novosti
NAGRADE ZA RADNIKE

Božićnica još nije iščezla iz realnog sektora, ali je rijetko viša od 1000 kuna
Objavljeno 13. prosinca, 2014.
Božićnica se zadržala uglavnom ondje gdje su na snazi kolektivni ugovori

Vezani članci

I SLAVONSKO-BARANJSKI POSLODAVCI 2014. GODINI DALI JEDINICU

Moramo biti spremni na bar još deset godina krize

Unatoč uzastopnim negativnim kvartalnim rezultatima u ostvarivanju bruto domaćeg proizvoda, u domaćem gospodarstvu božićnica ipak još nije posve nestala s radničke “trpeze”.

Istina, sve je manje onih koji u realnom sektoru isplaćuju taj dodatak, a zadržala se uglavnom ondje gdje su na snazi kolektivni ugovori. Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, kaže da 80 posto njihovih članica isplaćuje i božićnice i uskrsnice, dar za djecu i regres. Iznosi su dogovoreni i propisani kolektivnim ugovorima.

Tradicija koju treba njegovati

- U poduzećima gdje nemamo potpisanih kolektivnih ugovora imamo određene probleme s poslodavcima. Primjerice, dogovorimo božićnicu u iznosu od 1000 kuna, a on isplati samo 300 ili je uopće ne isplati. Smatramo da je izuzetno važno radnicima isplaćivati i dar za djecu, uskrsnice, regres i božićnicu. To, jednostavno, ne smije doći u pitanje, to je tradicija koja se njeguje i na Zapadu. Ono što je jako važno jest to što radnici svoje poslodavce cijene upravo po darivanju. One koji vode brigu o tome da na neki način svoje radnike i nagrade, radnici više cijene - rekao je Orešković te naveo nedavni primjer s jednim poslodavcem, koji je tvrdio kako nema novca za isplatu božićnice.

- Predložio sam mu da samo za jedan posto smanji predviđeni iznos potreban za plaće, to je i učinio, isplatio božićnicu i svi su bili zadovoljni - rekao je Orešković te istaknuo kako se uvijek može naći neki model i nagraditi radnike.

Što se tiče iznosa za božićnice, tvrtka Meggle Hrvatska, članica PPDIV-a, ove je godine isplatila dar za djecu u netoiznosu od 600 kuna po djetetu, a s plaćom u prosincu isplaćena je i božićnica od 1500 kuna.

Isplata zbog dobrih rezultata

I radnici osječke Karoline opet mogu računati na božićnice.

- U Karolini ćemo isplatiti 1000 kuna u bonovima, od čega je 500 kuna oporezivo jer smo iskoristili maksimalni neoporezivi dio za ovu godinu. Dakle, ne idemo samo do maksimalno neoporezivog dijela, što je uobičajena praksa u većini poduzeća, nego idemo i preko toga - rekao je Alen Varenina, direktor Karoline.

I u Žito grupi navode kako ove godine “idu” preko neoporezivog dijela. Naime, na razini cijele godine osigurano je 4000 kuna za isplatu uskrsnica, regresa i božićnica. Budući da su i oni iskoristili neoporezivih 2900 kuna, na svakih 1100 kuna po radniku platit će porez.

Naime, neoporezivi iznos prigodnih nagrada radniku je 2500 kuna godišnje u gotovini i 400 kuna u naravi.

Dobri poslovni rezultati, ali i obveza iz kolektivnog ugovora omogućili su da se božićnica isplati u dvije osječke članice Mepas grupacije, u Saponiji će tako biti isplaćeno 1500, a u Kanditu 800 kuna.

S isplatom božićnica nemaju problema u financijskom sektoru. Erste banka će isplatiti tisuću, Zagrebačka 900, a PBZ 600 kuna plus 400 kuna vaučer u novcu. Banke su pripremile i prigodne darove za djecu, koji će se ostvariti dijelom u novcu, a dijelom u naravi. I Croatia osiguranje ima u kolektivnom ugovoru ugovoreno pravo na božićnicu pa će je u skladu s tim isplatiti zaposlenicima u prosincu.

Božićnica u iznosu od 700 kuna ove godine bit će, prema kolektivnom ugovoru, isplaćena i djelatnicima Grada Osijeka. No već iduće godine, a kao odgovor na Vladinu poreznu reformu, namjera je tog poslodavca ukidanjem božićnica i ostalih dodataka, odnosno ostajanjem na “goloj plaći”, ostvariti nužne uštede u gradskom proračunu.

Zdenka RUPČIĆ/Dario KUŠTRO
UMJESTO BOŽIĆNICE - BONUSI, EDUKACIJA I POPUSTI

Pravilnikom o plaćama koji vrijedi u GRAWE Hrvatska d.d. nije predviđena isplata božićnica. Ali zaposlenici imaju druge pogodnosti, poput stalne edukacije, team buildinga, studijskih putovanja, popusta na osiguranja i usluge vanjskih partnera te bonusa, koji se isplaćuju na završetku financijske godine. “Svi zaposlenici imaju pravo na bonus, a dobivanje bonusa i njegov iznos ovise o ispunjenju uvjeta utvrđenih na godišnjim ocjenjivačkim razgovorima. U 20 godina, koliko poslujemo u Hrvatskoj, svake je godine djelatnicima isplaćen bonus”, rekao je Igor Pureta, predsjednik Uprave GRAWE Hrvatska.

1500

kuna isplaćeno je radnicima Megglea

1000

kuna u bonovima dobili su radnici Karoline

800

kuna dobit će radnici Kandita

700

kuna iznos je božićnice koju će dobiti djelatnici Grada Osijeka

ŠIMO OREŠKOVIĆ

predsjednik Sindikata PPDIV-a

Poslodavce koji vode brigu o nagrađivanju radnici više cijene

NEOPOREZIVI IZNOS

PRIGODNIH NAGRADA RADNIKU JE 2500 KUNA U GOTOVINI GODIŠNJE

Možda ste propustili...

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

Najčitanije iz rubrike