Novosti
INICIJATIVA U IME OBITELJI NEĆE MOĆI MIJENJATI IZBORNA PRAVILA

Ustavni sud: Za referendum nije predano dovoljno potpisa
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

Vezani članci

PRITISAK NA AKTIVISTE

Željka Markić pozvana na razgovor u PNUSKOK

Ustavni sud zaključio je kako se referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva ne može raspisati jer inicijativa U ime obitelji nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nije skupila potpise više od deset posto birača u Republici Hrvatskoj. Uvjet je 404.252 tisuće potpisa hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj, glasi odluka objavljena jučer na stranicama Ustavnog suda. Do tog broja potrebnih potpisa ustavni suci došli su provjerom evidencija ministarstava unutarnjih poslova i uprave te Državnog zavoda za statistiku. Inicijativa U ime obitelji je za izmjene izbornog zakona referendumom skupila više od 380 tisuća potpisa.

Uoči sjednice Vlade ministar uprave Arsen Bauk na odluku Ustavnog suda, a prije objave, kratko je tek rekao da se dosad taj broj za raspisivanje referenduma nije analizirao, ulazi li u njega dijaspora, jer su sve inicijative prikupile više od 500 tisuća potpisa. U ovom je slučaju taj broj bio negdje između i o tome je trebalo odlučiti. Ustavni je sud to sada i učinio.

Ustavni sud je u svom rješenju procijenio i ustavnost samog referendumskog pitanja te ustvrdio da je ono ustavno.

“U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative U ime obitelji nije dopušteno raspisivanje referenduma jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača, s obzirom na to da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4,042.522 birača”, stoji u rješenju Ustavnog suda. U daljnjem objašnjenju Ustavni sud podsjeća kako prema odredbama Ustava pravo glasanja (odlučivanja) na referendumu imaju svi birači upisani u registar birača neovisno o prebivalištu. Stoga postavljaju pitanje tko ima pravo svojim potpisom zatražiti raspisivanje referenduma. Prema odredbama Ustava radi se o biračima “u Republici Hrvatskoj”. “Pravo birača da svojim potpisom zatraži raspisivanje referenduma ne ovisi, dakle, ni o kakvim drugim pretpostavkama (prebivalištu, važećoj osobnoj iskaznici, činjenici da stvarno ne živi na području Republike Hrvatske i sl.), osim o pravnoj činjenici da je potpisnik birač (što znači da je upisan u registar birača) i faktičnoj činjenici da je potpis dao na području Republike Hrvatske”, tumači Ustavni sud.V.Tešija

ŽELJKA MARKIĆ TRAŽI OSTAVKU MINISTRA BAUKA

Ovakav sadržaj odluke Ustavnog suda suprotan je tvrdnjama ministra uprave Bauka i predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđe Grbina. Imenovani predstavnici javne vlasti kontinuirano su obrazlagali i uvjeravali građane kako se 10 % računa od ukupnog broja birača koji žive u Hrvatskoj i izvan nje, odnosno od 4,5 milijuna birača, dok su brojni stručnjaci i U ime obitelji, oslanjajući se na Ustav RH, 10% predstavljali kako je ispravno - od broja birača u RH. Ustavni sud je potvrdio kako je pri izjašnjavanju za referendum nužno računati 10 % od broja birača u RH, rekao je odvjetnik Krešimir Planinić na konferenciji za novinare inicijative U ime obitelji. Prema riječima Željke Markić, inicijativa očekuje da ministar Bauk ponudi ostavku, s obzirom na to da je tražio pogrešnih 450.000 potpisa za raspisivanje referenduma te je ustrajan u neusklađivanju evidencije birača.

Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

PREDLOŽILI RASPISIVANJE USTAVOTVORNOG REFERENDUMA

Most traži referendum o zastupnicima nacionalnih manjina

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?

Najčitanije iz rubrike