Kultura
U SLAVONSKOM BRODU OTVORENA IZLOŽBA APSTRAKCIJA

Pierre Weisz - “Sanjač otvorenih očiju”
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

SLAVONSKI BROD - Pod nazivom “Sanjač otvorenih očiju”, prvi se put samostalnom izložbom u Slavonskom Brodu ljubiteljima slikarstva predstavio Peter Pierre Weisz, u malom salonu Vladimir Becić. Riječ je o 22 rada, ulja na platnu, uglavnom velikih formata, nastalih u proteklih nekoliko godina.

Inspiraciju za svoj apstraktni ekspresionizam, kao i svaki umjetnik, veli autor, dobivao je pri susretu s ljudima ili su rezultat osobnog raspoloženja, sreće, tuge, ljutnje... No, ako boje određuju raspoloženje, u većini koloritni radovi odražavaju optimizam.

“Slika, kao i glazba, stvara određeni ugođaj čovjeku dok je gleda ili sluša. Apstraktana slika ne može se prevesti, ona sa svojim linijama, bojama, ritmom stvara određenu atmosferu. Svaki dan može dati nešto novo - ona je suradnja između stvaraoca i promatrača“, kaže umjetnik.

Peter Weisz autor je bogate izlagačke biografije. Studirao je slikarstvo u Školi lijepih umjetnosti u Parizu, zbog čega se njegovo slikarstvo veže na francuski krug ekspresionista, smatra ravnatelj brodske Galerije umjetnina Branimir Pešut. “Apstrakcijom Weisz istražuje svoja unutrašnja stanja, pokušava zaviriti pod kožu svijeta koji ga okružuje”, u prigodi otvorenja izložbe kazao je Pešut.

“Nesumnjiva vještina ruke, sigurnost poteza, omogućava Weiszu spontanu slikarsku gestu, kao u oblikovanju figura tako i kompoziciji, razradi detalja i sugeriranju perspektive. Literarna komponenta povlači se u Weiszovu slikarstvu”, riječi su likovnog kritičara Stanka Špoljarića.

Peter Weisz rođen je u Šiklošu, živio u Izraelu, studirao u Parizu, sada živi u Zagrebu. Više od stotinu puta izlagao je svoje radove u više od 20 zemalja svijeta, a radovi mu se nalaze u brojnim muzejima, institucijama i privatnim kolekcijama. Predsjednik je organizacije Svjetske umjetničke igre (WAG), čije je sjedište od prošle godine upravo u Slavonskom Brodu. Zbirka WAG-a (dijela likovnih radova pedesetak autora iz tridesetak država sa šest kontinenata), koju su Brođani vidjeli proljetos, selila je u Slovačku pa u Mađarsku, a trenutačno je izložena u Beču. Marija Radošević

Izložena su 22 ulja na platnu, uglavnom velikih formata, nastalih u nekoliko zadnjih godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike